1. HABERLER

  2. Van Merkeze 20 Bin Konteynır GEREK
Van Merkeze 20 Bin Konteynır GEREK

Van Merkeze 20 Bin Konteynır GEREK

Van'da soğuk hava koşullarına dayanamayanlar göç ediyor.

A+A-

Van'da soğuk hava koşullarına dayanamayanlar göç ediyor.

Ekonomik zorlukları nedeniyle kentten ayrılamayanların ise kışı çadırlarda geçirmesi çok zor. Belediye Afet Merkezi'ne göre sadece merkez için 20 bin konteynıra ihtiyaç var.

Van'daki Edremit merkezli 5,6 şiddetindeki depremden sonra havaların da soğumasıyla kentten göç başladı. Hala çadır alamayan aileler var; alsalar dahi gece eksi 12 dereceye varan soğukta çadırlar da yetersiz kalıyor.

Van Belediyesi Afet Merkezi'nden İdris Cambey, Van'dan uçak ve özel araçlar hariç günde 90 adet otobüs kalktığını, diğer şehirlere büyük bir göç yaşandığını söylüyor.

Cambey, insanların soğuk hava nedeniyle çadır koşullarında yaşamaya dayanamayıp, Van'a daha önce göç edenlerin kendi memleketlerine diğerlerinin ise başka şehirlerdeki akrabalarının yanına gittiğini söylüyor.

Bu gece eksi 15 derece olacağını öğrendiklerini söyleyen Cambay, kışlık çadır talebini belediye olarak karşılayamadıklarını, en son bir çocuğun yaşamını yitirdiğini ancak bu şartlarda bunun yaygınlaşacağından emin olduklarını söylüyor.

Konteynırlar 13 bin TL'den başlıyor, bir ayda geliyor

Cambay, kış şartlarına dayanıklı konteynır satan firmalar ile görüştüklerini belirtti.

Görüştükleri firmalardan aldıkları konteynır fiyatları şöyle: 40 metrekarelikler 13 bin TL ile 19 bin TL arası, 80 metrekarelikler ise 140 bin TL'ye kadar çıkıyor. Genel olarak firmalar bir ay ya da 50 gün sonra teslim edebileceklerini söylüyor.

Cambay, depremden önce 430 bin olan merkez nüfusunun göçle birlikte 100 bine düşeceği hesaplansa dahi, aile başı beş kişiden, sadece merkezde 20 bin konteynıra ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ancak, belediye bütçesi ile 100 tane bile alamayacaklarını, Van'ın acilen Afet Bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söylüyor.

Yine en mağdur yoksullar

Belediye'nin sosyoloğu Ceyhan Timur, merkezi de etkileyen ikinci depremle birlikte, Van'ın yoksulluğunun ortaya çıktığını söylüyor.

Timur, memur kesimin ve ekonomik durumu iyi olanların kendi olanaklarıyla şehri terk ettiğini ancak köylerde ve Van merkezin kenar mahallelerinde yaşayan yoksulların, sağlık problemlerinden psikolojik travmalara yine en çok mağdur olan kesim olduğunu belirtiyor.

İnsanların ilerisini göremedikleri için büyük bir belirsizlik yaşadığını söyleyen Timur, "Her kafadan bir ses çıkıyor; ilk depremin üzerinden üç hafta geçti ama bir kısım insan hala naylon çadırda kalıyor. Bu da insanların umutlarını tüketiyor en kötüsü de bu bilinmezlik" diyor.

Sadece iki kamu binası sağlam

Basın açıklamasını yapan Van Valisi Münir Karaloğlu da Van'da iki kamu binasının haricinde hiçbir kamu binasının kullanılamadığını ve Van'ın adeta hayalet bir kente döndüğünü söyledi.

Karaloğlu, ikinci depremin ilkinden daha yıkıcı etki yarattığını söylerek, çok fazla yardım ihtiyaçları olduğunu ve kamuoyundan daha fazla ilgi beklediklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.