1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Adıyaman'da Bir Polis, Karakolda Ateş Açtı.. 2 Amir Hayatını Kaybetti!
Hakkari - Van ‘Sınır Tabelası’nın Yeri 87 Yıl Sonra Değiştirildi

Hakkari - Van ‘Sınır Tabelası’nın Yeri 87 Yıl Sonra Değiştirildi

87 yıldır Hakkari-Van İl Sınırı olarak bilinen Karasu’daki (Ava Reş) Sınır tabelası geçtiğimiz mayıs ayında Hakkari yönüne doğru 2 kilometre geri çekildi. 87 yıl sonra gelen tabelanın yer değişikliği “Van-Hakkari il sınırı değişti” olarak yorumlandı.

A+A-

Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan Karasu mevkiinde bulunan Van-Hakkari il sınır tabelasının yeri 87 yıl sonra değişirken yeni tabelanın 2 kilometre geriye çekilmesi tartışma konusu oldu.

87 yıl sonra gelen tabela değişikliği “Van-Hakkari il sınırı değişti” olarak yorumlandı.

1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hudutlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmış, 1933 yılında Van’a bağlanmıştı. 1936 yılında yeniden il statüsü kazanan Hakkari’nin Van İl sınırı ise Karasu (Ava Reş) olarak belirlenmişti.

87 yıldır Hakkari-Van İl Sınırı olarak bilinen Karasu’daki (Ava Reş) Sınır tabelası geçtiğimiz mayıs ayında Hakkari yönüne doğru 2 kilometre geri çekildi. 87 yıl sonra gelen tabelanın yer değişikliği “Van-Hakkari il sınırı değişti” olarak yorumlandı.

İl sınırı tabelası yer değişikliği tartışma konusu olurken Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri bu durumun kadastral çalışma sonucu ortaya çıktığını bu yüzden de tabelayı olması yere götürdüğü belirtildi.

van-hakkari-siniri-degisti1.webp

VAN TOPRAĞI OLDUĞU İLERİ SÜRÜLDÜ

Hakkari’de “Genel Asayiş Toplantısı” yapıldı ‘Karasu Köprüsü sınır değilmiş’ diyen Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri yol ağlarının il sınırlarına göre kilometre aldığını aradaki yerin Van toprağı olduğunu ileri sürdüler.

Hakkari Kadastro İl Müdürlüğü yetkilileri ise söz konusu bölgedeki kadastro çalışmasının 2005 – 2008 yılları arasında yapılıp tamamlandığını bildirdiler. Hakkari Merkeze bağlı Boybeyi Köyü Muhtarı Hamza Dalmaz ise tabelanın yerinin neden değiştirildiğinin peşine düştü. Gerçeği öğrenmek için Van’da bulunan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne müracaat eden Muhtar Dalmaz, söz konusu tabela değişikliğinin Boybeyi köyü Yeşilbulak mezrası için hukuksuzluk oluşturduğunu bu durumun düzeltilmesini talep edildi.

van-hakkari-siniri-degisti2.webp

‘BELİRTİSİ OLMAYAN BİR NOKTAYA HAKKARİ İL SINIRI DİYE TABELA KOYMUŞLAR’

Karayolları Genel Müdürlüğü 11. Müdürlüğünce Boybeyi köyü Muhtarı Hamza Dalmaz’ın dilekçesine verilen cevapta şu ifadelere yer verildi:

“Hakkari Van Devlet yolu üzerinde Hakkari Van il sınırının değiştirildiği, bu durum Boybeyi Köyü Yeşilbulak Mezrası için hukuksuzluk oluşturduğundan bahsedilip, eski noktasına taşınması istenilmektedir. İdaremizin il sınırlarının değiştirilmesi veya kadastral değişimler yapmak gibi sorumluluğu bulunmamaktadır. Daha önce sehven konulan il sınırı levhaları haritasal ölçülen ölçümlerle asli yerine konulmuştur. Yazımız ekinde gönderilen krokiden görüleceği üzere Boybeyi Köyü Hakkari il sınırları içerisinde kalmaktadır.”

Yıllardır Hakkari Van İl Sınırının Karasu olduğu belirten vatandaşlar ise şunları belirtti: “Ne dağ, ne dere ne yol hiçbir belirtisi olmayan bir noktaya Hakkari İl Sınırı diye tabela koymuşlar. Oysa yüz yıla yakın bir süredir. Herkes sınırı Karasu olarak biliyor ve böyle kalması gerekiyor.”

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.