Usta Sanatçı Tarık Akan Veda Etti

Usta Sanatçı Tarık Akan Veda Etti

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Türk sinemasının ünlü oyuncusu Tarık Akan’ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

A+A-

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Türk sinemasının ünlü oyuncusu Tarık Akan’ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Tarık Akan, 13 Aralık 1949 tarihinde İstanbul’da doğdu. Ses Dergisi’nin yarışmasında birinci seçilerek sinemaya girdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun oldu. 1971 yılında ilk sinema filmi Emine ile oyunculuk kariyeri başladı. 1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. 1973 yılında Yeşilçam’ın en iyi duygusal filmlerinden birisi olarak bilinen Canım Kardeşim (1973) adlı filmde Halit Akçatepe ile başrol oynadı. 1974 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı (1975) adlı filmde Damat Ferit adlı karakteri canlandırdı. Ardından Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976) adlı, serinin ikinci filminde rol aldı. Akan, 111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol aldı.

1986 yılında Yasemin Erkut ile evlenen oyuncunun aynı yıl Barış Zeki Eregül adlı oğlu dünyaya gelmiştir. İki yıl sonra, 1988 yılında Yaşar Özgür Eregül ve Özlem Eregül adındaki ikiz çocukları dünyaya gelmiştir.

Oyuncu, evlendikten dört yıl sonra 1989 yılında boşanmıştır. Akan’ın, ilk çocuğu olan Barış Zeki Eregül 2009 yılında Tarık Akan’ın da oynadığı "Deli Deli Olma" adlı filmde babasının gençliğini oynayarak oyunculuk hayatına atılmıştır.

1991 yılında daha önceleri kendisinin de okuduğu Taş Özel İlkokulu’nu alarak Özel Taş Koleji’ni kurdu. Aziz Nesin’in vefatından sonra görevini devir alan oğlu Ali Nesin’den Nesin Vakfı başkanlığını devraldı.

tarik-akan.jpg

Tarık Akan’ın kazandığı ödüller şunlar:

"1973 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Suçlu Kazandı

1978 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Maden Kazandı

1982 Cannes Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Yol Aday

1984 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Pehlivan Kazandı

1985 Berlin Uluslararası Film Festivali Gümüş Ayı Pehlivan Mansiyon

1989 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Üçüncü Göz Kazandı

1990 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Karartma Geceleri Kazandı

1992 Adana Altın Koza Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Karartma Geceleri Kazandı

2003 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Gülüm Kazandı

2006 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü

2007 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Ödülleri Sinema Emek Ödülü".

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.