1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Malatya’da Romatoloji Polikliniği Açıldı
Urfa Cezaevinde Yangın: 13 ÖLÜ

Urfa Cezaevi'nde Yangın: 13 ÖLÜ

Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan yangında 13 mahpus öldü.

A+A-

Urfa milletvekili Ayhan'ın da bulunduğu Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan yangında 13 mahpus öldü. Adalet Bakanı, yangın çıkan 12 kişilik koğuşta "yoğunluk nedeniyle" 18 kişinin kaldığını açıkladı.

Urfa milletvekili (BDP) İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan yangın'da 13 mahpus yaşamını yitirdi.

Olay yerine gelen Urfa Valisi Celalettin Güvenç, yangının adli tutukluların kaldığı C-15 koğuşunda meydana geldiğini ve 13 mahpusun yaşamını yitirdiğini söyledi. Olay Eyyübiye Semti'nde bulunan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde saat 22.40 sıralarında meydana geldi. Milletvekili İbrahim Ayhan'ın yanı sıra 1070 mahpusun bulunduğu 275 kapasiteli cezaevinde, adli mahpusların kaldığı koğuşlarda isyan çıktığı, çok sayıda jandarma ve polisle birlikte itfaiye ve sağlık ekiplerinin cezaevine sevk edildiği öğrenildi. Urfa İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun da cezaevine geldi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yaptığı açıklamada, yangın çıkan koğuşun normal kapasitesinin 12 kişi olduğunu, ancak yoğunluk nedeniyle 18 kişi bulunduğunu söyledi. Ergin, "Cezaevinde tadilat var, 10 Temmuz'a kadar sıkışıklık olacak. İhmal varsa üzerine gidilir" dedi.

Ailelere biber gazıyla müdahale

Mahpusların aileleri de haberi aldıktan sonra cezaevi önüne gelirken, polis cezaevi çevresini ablukaya alarak zaman zaman çocuklarının ve yakınlarının akıbeti hakkında bilgi almak isteyen ailelere gazla müdahalede bulundu.

Cezaevindeki isyan yaklaşık 1.5 saat sonra kontrol altına alınırken, çıkan yangın da itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Urfa Valisi Celalettin Güvenç, "koğuşta kalan adli tutukluların aralarında çıkan tartışma üzerine kavganın meydana geldiğini ve daha sonra yatakların ateşe verildiğini" belirtti. Bunun üzerine büyüyen yangında 13 adli tutuklunun yaşamını yitirdiğini beşinin de yaralandığını belirten Vali Güvenç, durumu hafif olan iki tutuklunun cezaevi revirinde tedavi edildiğini üçünün ise hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

"Siyasi koğuşlarda herhangi bir sıkıntı yok" diyen Vali Güvenç, milletvekili İbrahim Ayhan'ın kaldığı koğuşun yangının çıktığı koğuş ile ilgisi olmadığını söyledi.

Aileler fenalık geçirdi

Güvenç, açıklamanın ardından cezaevi önünde toplanan ailelere de seslenerek, C-15 koğuşunda yakınları bulunan ailelerin yanına gelmesini istedi. Vali Güvenç'in ailelere bilgi vermesinin ardından kimi ailelerin feryatları yükselmeye başladı. Aileler, Vali'ye tepki göstererek, "Bize zulüm yapılıyor, çocuklarımızın akıbetini öğrenmek için buraya geldik ancak polis burada bile bize müdahale etti" dedi. Açıklama sonrası Vali tekrar cezaevine girdi.

Öte yandan BDP'liler, milletvekili İbrahim Ayhan'ın avukatları ve cezaevinde yakınları bulunan çok sayıda ailenin cezaevi önünde bekleyişi sürerken, kimi aileler ağıtlar yakıyor.

Urfa milletvekili (BDP) İbrahim Binici de, "13 kişi ölmüş, C-15 koğuşunda meydana gelmiş olay ve bu odada 18 kişi kalıyormuş. Olay sadece C-15 koğuşunda meydana gelmiş. 8 kişinin isimleri netleşti. Ancak diğerlerinin isimlerinin, çok fazla yandıkları için henüz netleşmiş olmadığı bilgisini aldık" dedi.

Edinilen bilgilere yaşamını yitirenlerden isimleri öğrenilen altı kişi şöyle: Suat Yıldız, Cevat Yılmaz, Vedat Taşkın, Mustafa Demir, Sinan Uzan, Suphi Köksal.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.