1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Obefaş Genel Kurulu Yapıldı
Üreticiye Sağım Makinesi ve JENERATÖR

Üreticiye Sağım Makinesi ve JENERATÖR

Kars'ta süt üretimi ve süt sığırcılığı yapan işletmelere yüzde 50 hibe destekli süt sağım makinesi ve seyyar jeneratör dağıtıldı.

A+A-

Kars'ta süt üretimi ve süt sığırcılığı yapan işletmelere yüzde 50 hibe destekli süt sağım makinesi ve seyyar jeneratör dağıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, müdürlük binasında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılık sektörünün insanlık tarihi ile başladığını, insanların yaşamlarını devam ettirmesinde önemini artırarak günümüze kadar sürdüğünü söyledi.

Hayvancılığın Kars'ın ekonomisinin temelini oluşturduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yıllık ortalama 470 bin büyükbaş ve 250 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Son 10 yılda yıllık ortalama olarak 130 bin büyükbaş ve 169 bin küçükbaş hayvan il dışına satışı ve sevki gerçekleştirilmiştir. Kars ilinde 95 adet süt ve süt ürünleri işleyen tesis bulunmaktadır. Yıllık yaklaşık 170 bin ton süt üretimi gerçekleştirilmektedir. Süt ürünleri üretiminde yıllık yaklaşık 8 bin 500 ton üretim ile kaşar peyniri ön plana çıkmaktadır. Süt üretimi önemini asla yitirmeyecek bir besin kaynağıdır. Ekonomik anlamda ise süt üretimi hayvancılık için lokomotif sektörüdür. Süt üretimi yapıldığı müddetçe damızlık inek yetiştirilecektir. Damızlık inek yetiştirildiği müddetçe besi materyali buzağı üretimi olacaktır ve dolayısıyla da et üretimi de olacaktır."

Makine sağım metodunun, elle sağım açısından birçok yönüyle daha avantajlı olduğunu ifade eden Özcan Yıldırım, "Bu çerçevede ilimiz hayvancılığında üretim kalitesinin artırılması ve daha yüksek kazanç sağlama adına çok sayıda proje uygulanmaktadır. 2012 yılında İl Özel İdaresi'nden sağlanan kaynakla gerçekleştirilen bu projemizle de 108 işletmemize çift sağım başlıklı ve jeneratörlü seyyar süt sağım makinesi sağlanmış olacaktır."

Törene katılan Vali Eyüp Tepe, işletme sahiplerinden Yaşabey Şamiloğlu'na süt sağım makinesi ve seyyar jeneratörü teslim etti.

Sıcak süt ikramında bulunulan törene, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yılmaz Karadağ da katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.