1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yangın Tatbikatında Hayatını Kaybeden Onur’un Davasında Karar Çıktı
Üniversitede Amerikan Ajanı VAR!

Üniversitede Amerikan Ajanı VAR!

Karabük Üniversitesi'nde görevli iki Amerikalı okutmanın ajan oldukları iddiası, ABD'li akademisyenlerin şehirden ayrılmalarına neden oldu.

A+A-
Karabük Üniversitesi'nde görevli iki Amerikalı okutmanın ajan oldukları iddiası, ABD'li akademisyenlerin şehirden ayrılmalarına neden oldu.
Gazeteci-yazar Banu Avar, 24 Aralık’ta Karabük Esnaf Kefalet Odası’nın toplantı salonunda düzenlenen konferansta, "Buraya Amerikan Büyükelçiliği’nden heyetler gönderildiğini öğrendim. Karabük Üniversitesi’nde konuştuklarını öğrendim ve o nedenle gelmek istedim. Çünkü bütün üniversitelere şu anda Amerikan elçileri gidiyor. Ayrıca 37 üniversiteye görev yapmak üzere 54 Amerikan istihbarat görevlisi Türkiye’ye getirildi ve bunlar İngilizce öğretmeni kılığında çeşitli üniversitelere sokuldu. Bunlar çeşitli işler çeviriyorlar. Onun dışında Kardemir işçileri gak dediği zaman buraya Amerikan elçileri geldi. Çünkü burası Türkiye’nin en önemli yerlerinden biri. Tıpkı İsdemir ve Ereğli gibi. Böyle hassas bölgelere daha da yoğunlaşıyorlar. Onun içinde devamlı üniversitelere gelip gidiyorlar. Bende bu nedenle üniversiteye gelmeyi istedim" dedi.
"AJAN SUÇLAMASI YÜZÜNDEN İZİN ALDILAR"
İddiaya göre, Banu Avar’ın açıklamalarının ardından bazı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın finanse ettiği Fulbright İngilizce Öğreten Asistanlar Programı’nın katılımcılarından olan Rachel Smith ve Hayfa Aboukier’in, Karabük Üniversitesi’nde verdikleri İngilizce derslerine girmemeye başladı. İki Amerikalı öğretim asistanı haklarında çıkan ’Ajan’ suçlamalarından rahatsızlık duyarak, geçtiğimiz hafta bağlı bulundukları Fulbrıght’dan izin aldılar. Amerikalı öğretim asistanlarının Kıbrıs’a tatile gittikleri öğrenildi.
Yaşanan gelişmelerin kendilerini çok üzdüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, "Karabük Üniversitesi çok hızlı gelişiyor. Dünya ile entegre olabilmek içinde bütün bölümlerimizde yabancı dil hazırlık sınıfı zorunlu olarak veriliyor. Şu anda 3 bine yakın öğrencimiz İngilizce hazırlık sınıfı okumaktadır. Tabi yeterince öğretim görevlisi, okutman ve öğretim üyelerimiz İngilizce alanında var. Ama Yükseköğretim Kurulu’da üniversitelerde dil sorununun eğitim süresince çözülmesi için ek tedbirler aldı. Fulbright ile anlaşarak Amerika’dan ana dili İngilizce olan personeli getirdiler ve ihtiyacı olan üniversitelere dağıttılar. Bu kişiler hem öğrencilerimizin İngilizce eğitimlerine, hem de okutmanlarımızın gelişmesine katkı sağlıyorlar" dedi.Amerikalı öğretim görevlilerinin izin kullandıklarını söyleyen
"İNSANLIĞA SIĞMAZ"
Rektör Uysal, "Bu arkadaşların ajan, casus olması söz konusu olamaz. Türkiye Cumhuriyeti kuralları ve kurumları olan bir devlettir. Bir eksiklik, bir yanlışlık varsa buna da ilgili birimler, kurumlar el koyacaktır. Arkadaşlarımız bu tür söylemlerden etkilendiler. Birkaç gün izin kullanıyorlar. Geri dönecekler inşallah. Bu arkadaşlarımız yabancı uyruklu ve simaları bize benzemedikleri için tabi üniversite içersinde her an göz önünde olan kişiler. Tabi bunlara casus, ajan denilmesi çok büyük bir suç ve insanlığa yakışmaz. Bunlar mahkeme kararları ile olması gereken olaylar. Ama Karabük Üniversitesi sağduyunun hakim olduğu bir yer. Öğrencilerimiz bu konunun üzerinde hassasiyetle durmakta. Provakatif davranışlara pirim vermemektedir" diye konuştu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.