Üçlü Zirve Moskova’da Yapıldı

Üçlü Zirve Moskova’da Yapıldı

Rusya, Türkiye ve İran'ın üçlü Suriye zirvesinden barış görüşmeleri kararı çıktı. Taraflar, Suriye'de siyasi çözüm için anlaştıklarını açıkladı.

A+A-

Rusya, Türkiye ve İran'ın üçlü Suriye zirvesinden barış görüşmeleri kararı çıktı. Taraflar, Suriye'de siyasi çözüm için anlaştıklarını açıkladı. 
Türkiye-Rusya-İran arasındaki üçlü Suriye zirvesinde yeni bir karar çıktı. Her üç taraf da barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda anlaştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in gerçekleştirdiği zirve sonrası konuşan Lavrov, üç ülkenin de dışişleri bakanlarının Suriye barış görüşmelerini canlandırma yönündeki deklarasyona onay verdiğini açıkladı.

'ORTAK BİR BİLDİRİ KONUSUNDA ANLAŞMA'
Lavrov, "Rusya, İran ve Türkiye Suriye'deki krizin sona erdirilmesi için siyasal sürecin canlandırılması konusunda ortak bir bildiri üzerinde anlaştı. Rusya, İran ve Türkiye olarak bugün onayladığımız ortak bildiriye dayanarak işbirliğimize devam etmek konusunda anlaştık" dedi.
"Rusya, İran ve Türkiye Suriye hükümeti ve muhalifler arasında bir anlaşma yapılması için çalışmaya ve bu anlaşmanın garantörleri olmaya hazır" diyen Lavrov, "Rusya, İran ve Türkiye IŞİD ve El Nusra ile ortak mücadelede kararlı olduklarını doğruluyor. Rusya, İran ve Türkiye'nin eylemleri Suriye'deki krizin siyasal çözümünün girdiği çıkmazın aşılmasına, şiddet olaylarının sona ermesine ve insani yardımların ulaştırılmasına yardımcı olabilir." İfadelerini kullandı. 
'ATEŞKESİN GENİŞLETİLMESİNDE ANLAŞTIK'
Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'deki krizin askeri çözümünün olamayacağı konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Lavrov, "Rusya, İran ve Türkiye olarak Suriye'de ateşkesi genişletmenin önemi konusunda aynı fikirdeyiz" dedi.
HALEP'TEKİ TAHLİYE 2 GÜNDE TAMAMLANACAK
Halep'teki tahliyeler konusuna da değinen Lavrov, bu konuda hem Rusya hem İran hem de Türkiye'nin etkisini kullandığını belirtti. Lavrrov, "Halep'in tahliyesinin en çok iki günde tamamlanmasını bekliyoruz. Rusya, İran ve Türkiye'nin ortak eylemleri sivillerin ezici çoğunluğunun Halep'in doğu kesimlerinden tahliye edilmesine izin verdi. Rusya, İran ve Türkiye Suriye'de bir numaralı önceliğin rejim değişikliği değil, terörist tehdidin bastırılması olduğu konusunda görüş birliği içerisinde" şeklinde konuştu. 
ÇAVUŞOĞLU: SİLAHLI GRUPLARA YAPILAN DESTEK KESİLMELİ
Lavrov'un ardından konuşan Mevlüt Çavuşoğlu da "Ateşkesin tüm Suriye geneline yayılmasından bahsediyoruz. Burada terör örgütlerini, DEAŞ'ı, El Nusra'yı saymıyoruz, onlarla mücadelemiz devam edecek. Ama rejim, muhalifler, bir de dışarıdan gelen gruplar var. Hizbullah var, başka gruplar var. Dolayısıyla tüm bu gruplara bu yardımların kesilmesi lazım" dedi.
Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle: Önemli olan Rusya, İran ve Türkiye olarak alınan kararları uygulamak, böylece Suriye'de sonuca gidebiliriz. El Bab etrafında operasyon devam ediyor, Münbiç'te dışarıdan farklı grupların gelip etnik temizlik yapması ve burayı yönetmesine müsaade edilmemeli.


Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.