1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Chp Selendi’de Delege Seçimini Yaptı
Üç Kürt Kadının Cenazesi TÜRKİYEDE

Üç Kürt Kadının Cenazesi TÜRKİYE'DE

Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in cenazeleri Diyarbakır havaalanında büyük bir kalabalıkla karşılandı.

A+A-

Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in cenazeleri Diyarbakır havaalanında büyük bir kalabalıkla karşılandı.

Paris'te öldürülen PKK kurucularından Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan ile gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in cenazesi Diyarbakır'a getirildi.

Diyarbakır havaalanı akşam saat 19.00'dan itibaren cenazeyi almak için gelenlerle dolmaya başladı. Genç, yaşlı, çocuk binlerce kişi "Şehit namırın" (şehitler ölümsüz) sloganları atarak sıfırın altına düşen soğuğa rağmen bekledi.

Üç kadının fotoğrafını taşıyan kalabalık arasında yer yer gözyaşlarını tutamayan barış anneleri "Elimizi uzatıyoruz, geri çeviriyorlar. Barış gelsin artık" diyor.

Saat 20:45'te havalaanına gelen üç cenaze, zafer işaretleri ve zılgıtlarla karşılandı. Uzun bir konvoy cenazelerin götüreleceği Bağlar Özel Hastanesi'ne kadar yürüdü. Konvoyda Delila'nın "Jinen azad" (özgür kadın) şarkısı çalındı. Şarkının sözleri şöyle:

"Mevsim sonbahardı zaman daha erkendi, yapmayın özgür kadınlar nereye gidiyorsunuz.

"Baharı bekliyordunuz, bahar geldi siz nereye gidiyorsunuz

"Yüreğiniz sıcak yüzünüz güleç idi, Yapmayın özgür kadınlar nereye gidiyorsunuz" *

Camlardan da konvoyu izleyen gruplar telefonlarla görüntü aldı.

Yarın cenazeler hastaneden alınıp Batıkent'te kitlesel törenin yapılacağı alana götürülecek. Tören 11:00'de başlayacak. Ardından cenazeler memleketlerine götürülecek.

* Mirove ki sozêxe kıri bu yek/ Heval Zeynep tu çuyi du te hate meryem/ Demsal payiz bu dem hin zu bu/ Nekın jinen azad hun kuda dıçın/ Hun lı benda buharê bun ha buhar hat hun kuda dıçın/ Dılê we yi germ ruyê we ken bu nekın jınên azad hun kuda dıçın/ Dılê axê sare nekın kuda dıçın/ Hun tenê ninin govenda fıre/ Ew govenda qede ey heval zeynep/ Ew govenda qede ey heval meyrem/ Axina dılê we bı rabe qede/ İxanet li bınıke hun bızanıbın/ Ha buhar hun ku da dıçın/ Dılê we yi germ ruye we ken bu/ Nekın Jınên azad hun kuda dıçın/ Dılê axê sare nekın kuda dıçın

Sözünü bir yaptıysa insan/ Zeynep arkadaş sen gittin peşinden meryem geldi/ Mevsim sonbahardı zaman daha erkendi/ Yapmayın özgür kadınlar nereye gidiyorsunuz/ Baharı bekliyordunuz, bahar geldi siz nereye gidiyorsunuz/ Yüreğiniz sıcak yüzünüz güleç idi/ Yapmayın özgür kadınlar nereye gidiyorsunuz/ Toprağın yüreği soğuktur yapmayın nereye gidiyorsunuz/ Siz yalnız değilsiniz geniş halayda/ Bu halay yasak Zeynep arkadaş/ Bu halay yasak meryem arkadaş/ Gönlünüzün sızısı kalkıyor/ İhaneti kaldıracak bilin/ Baharı bekliyordunuz/ Bahar geldi siz nereye gidiyorsunuz/ Yüreğiniz sıcak yüzünüz güleç idi/ Yapmayın özgür kadınlar nereye gidiyorsunuz/ Toprağın yüreği soğuktur yapmayın nereye gidiyorsunuz.

Haberin Öncesi

Cenazeler İstanbul'da

Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in cenazeleri İstanbul'a getirildi. Cenazelerin 21.00'de Diyarbakır'a ulaşması bekleniyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in cenazeleri İstanbul'a getirildi.

16.30'da Türk Hava Yolları'nın Paris-İstanbul uçağı ile İstanbul'a getirilen cenazeler, 18.45 uçağıyla Diyarbakır'a götürülecek.

Cenazelerin, programda bir değişiklik olmaması halinde saat 21.00 sıralarında Diyarbakır'da olması öngörülüyor.

Emniyet güçleri, söz konusu uçağın İstanbul'a iniş saatinin yaklaşmasıyla birlikte Atatatürk Havalimanı'na çıkan yollarda, dış hatlar çevresinde ve apronu gören kısımlarda geniş güvenlik önlemleri aldı.

Haber sitelerinde yer alan bilgilere göre, kızının cenazesini karşılamaya gelen Sakine Cansız'ın babası İsmail Cansız ise "Diyarbakır'a gidiyoruz, barış isteyen bir Sakine Cansız'ın babasıyım. Onu da katlettiler. Ben yine de barış istiyorum bu memlekette. Barış istiyorum barış barış. Savaşa lanet olsun" dedi.

Anne Zeynep Cansız ise "Sağolun varolun. Kafam allak bullaktır. Ne diyeyim ki. Kızımla gurur duyuyorum. Kızım bir kahramandır. Artık barış gelsin, artık analar ağlamasın. Barış istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Ben asker ölse de ağlarım, ben anayım. Bu meseleler dursun artık. Artık barış istiyoruz. Barış olsun, kızım görmemiş, başkaları görsün" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.