1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Çimento Fiyatlarına Dev Zam.. Müteahhitler Protestoya Hazırlanıyor!
TÜSİAD’da Görev Değişimi

TÜSİAD’da Görev Değişimi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan oldu.

A+A-

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan oldu.

TÜSİAD bugün 52. Olağan Genel Kurul Toplantısını yaptı. Genel Kurul’da yapılan oylamada eski Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD üyesi Orhan Turan, TÜSİAD'ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. 

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomideki gelişmelerin yanısıra  hukukun üstünlüğü, çoğulcu ve katılımcı demokrasi ile kuvvetler ayrılığının güçlendirilmesine vurgu yaptı.

Özilhan “Son on beş yıla bakıyorum: 2008 krizi, COVID-19 pandemisi, iklim krizi ve şimdi de Ukrayna krizi. Tam en kötüsünü geride bıraktık artık toparlanma dönemi dediğimizde yepyeni bir krizle karşı karşıya kalıyoruz. ‘yeni normal’ kavramı ilk kez 2008 krizinden sonra gündemimize gelmişti. Adeta krizlerin sürekli hale gelmesi, belirsizlik ve öngörülemezlik yeni normalimiz oldu” dedi.

Dünya ekonomisinin pandeminin yol açtığı resesyondan çıkmaya hazırlandığı bir aşamada Ukrayna krizinin etkisiyle sert bir darbe aldığını belirten Özilhan “Bu kez karşı karşıya kaldığımız sorun stagflasyon. Çünkü hem üretimin yavaşlaması hem de fiyatların artması kaçınılmaz. Enerji, gıda ve başka temel mallarda fiyat artışı ve tedarik sorunları en çok Avrupa’yı ve bizi olumsuz etkileyecek” diye konuştu.

“Enerji, buğday ve gübre fiyatlarındaki artışlar enflasyonist gidişatın toparlanmasını zorlaştıracak” diye Özilhan “Artan petrol ve doğalgaz fiyatları ithalat faturamızı kabartacak. Bütün bu kanallar cari açık üzerinde ilave yük oluşturacak ve TL’nin değeri üzerinde baskı yaratacak. TL’nin değer kaybı da ithal girdi fiyatları üzerinden enflasyonist baskıyı güçlendirecek” ifadelerini kullandı.

Özilhan bu sorunlar ışığında atılması gereken en önemli adım olarak temel hak ve özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün, adalet sisteminin ve kuvvetler ayrılığının güçlendirilmesini önerdi.

Turan: Hukukun üstünlüğünü vurgulamayı sürdüreceğiz

TÜSİAD'ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise seçimden sonra yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve küresel ilişkiler bağlamında zorlu bir dönemden geçtiğini söyledi.

Turan konuşmasında katılımcı demokrasi, laik hukuk devleti, özgürlükler, rekabetçi piyasa ekonomisi, toplumsal refah ve sürdürülebilir çevre dengesi vurgusu yaptı.

 Turan, ekonominin içinden geçtiği bu dar boğazdan çıkmak için geçtikleri dönemde olduğu enflasyonla mücadele başta olmak üzere önerilerini karar alıcılar ve kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceklerini söyledi ve şöyle konuştu:

"Verimliliği, istihdamı, yatırım ortamını geliştirmek; sürdürülebilir büyümenin ve kalkınmanın önündeki engelleri aşmak için birlikte çözüm üretmeye devam edeceğiz. Güçlü bir hukuk devleti ve güçlü demokrasi toplumlar için adil, müreffeh ve mutlu bir yaşam temelidir. 

“TÜSİAD olarak bu bilinçle hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve özgürlükler konularının Türkiye için hayati önemini vurgulamayı sürdüreceğiz. Uluslararası ilişkiler alanında dengelerin yeniden değiştiği bu süreçte TÜSİAD'ın güçlü uluslararası ağları ile Türk iş dünyasını küresel platformlarda temsil etmeye devam edeceğiz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.