Türkiye'ye Yardıma Koşan Ülkeler

Türkiye'ye Yardıma Koşan Ülkeler

Türkiye Maraş depremlerinin yaralarını sarmaya çalışırken, dünyanın pek çok ülkesi de yardım için seferber oldu.

A+A-

Türkiye, Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Arama kurtarma çalışmaları güçlükle sürdürülürken, hükümetin yaptığı uluslararası yardım çağrısının ardından pek çok ülke yardım için harekete geçti. Şu ana kadar yardım gönderen ülkelerin bir kısmı şöyle:

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

  • USAID afet yardımı müdahale ekibi lideri Stephen Allen, her biri yaklaşık 80 kişi ve arama kurtarma köpeklerinden oluşan iki ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ekibi dün deprem bölgesine ulaşarak çalışmalara başladı.
  • ABD Ulaştırma Komutanlığı (USTRANSCOM), ABD Avrupa Komutanlığı (USEUCOM) ve ABD Avrupa Hava Kuvvetleri (USAFE) koordinasyonunda 159 USAR personeli, 12 askeri çalışma köpeği ve yaklaşık 77 tonluk özel ekipmanı taşıyan ABD Hava Kuvvetlerine ait iki C-17 Globemaster III uçağı da İncirlik Hava Üssü'ne indi.

ÇİN

  • Çin devlet televizyonu CCTV'nin bildirdiğine göre, Çin tarafından gönderilen bir arama kurtarma ekibi dün Adana'ya ulaştı. 82 kişilik ekip ve dört arama köpeği ile beraber 20 ton yardım malzemesi ve ekipman da bölgeye ulaşmış durumda. CCTV, Çin'in farklı bölgelerinden arama kurtarma ekiplerinin de yolda olduğunu duyurdu. CCTV'den yapılan açıklamaya göre Çin hükümeti ilk aşamada Türkiye'nin kurtarma çalışmalarında kullanması için acil yardım kapsamında 40 milyon yuan (6 milyon dolar -113 milyon Türk Lirası) gönderecek. Çin Kızılhaçı da yaptığı açıklamada hem Türkiye hem de Suriye'ye 200 bin dolarlık acil yardım yapacağını duyurdu.

FRANSA

  • Fransa 139 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Fransa, bu korkunç olaylarda Türkiye'ye tam desteğini sunmaktadır" dedi. Öte yandan,Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yardım ekibiyle birlikte 10 arama köpeğinin de deprem bölgesine sevk edildiği bilgisi paylaşıldı.

HİNDİSTAN

  • Hindistan Ulusal Afet Müdahale Gücü'nden ilk etapta 200 kişilik ekip, köpekleri ve ekipmanlarıyla birlikte deprem bölgesine gönderildi. Bunların 102'si arama kurtarma ekibiyken, 99'u sağlık ekibinde görev alıyor. 50 kişilik arama kurtarma ekibi daha yollanması bekleniyor.

MEKSİKA

  • Meksika, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla Türkiye'ye 145 kişilik arama ve kurtarma ekibi gönderdi. Meksika Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Genel Müdürü Bernardo Aguilar Calvo, "Savunma Bakanlığı'na bağlı 93 personel, Deniz Kuvvetleri'nden 37 ve 15 Kızılhaç personelinin yola çıktığını" açıklamıştı. Ayrıca, 16 arama kurtarma köpeği de deprem bölgesindeki çalışmalara katılıyor.

EL SALVADOR

  • El Salvador, Türkiye'ye, arama ve kurtarma, sivil koruma ekipleri, itfaiyeciler ve kurtarma köpekleriyle birlikte 100'ü aşkın personelden oluşan bir yardım uçağı gönderdi.

JAPONYA

  • Japonya, Türkiye'ye yaşam dedektörleri, taşınabilir jeneratörler, tıbbi kitler ve gıda gibi ekipmanlarla 73 kurtarma personeli gönderdi.

İNGİLTERE

  • Hükümet, dört arama köpeği ve kurtarma ekipmanıyla birlikte 76 İngiliz arama kurtarma uzmanının Türkiye'ye gönderildiğini ve bir İngiliz acil sağlık ekibinin de hazırlık yaptığını duyurdu.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

  • BAE, Türkiye'de bir sahra hastanesi kuracağını ve arama kurtarma ekiplerini Türkiye ve Suriye'ye göndereceğini söyledi. Ayrıca, Suriye'nin en çok etkilenen bölgelerine acil yardım sağlanacağı duyuruldu.

İSPANYA

  • İspanya, arama kurtarma ekipleriyle birlikte çalışmak üzere 90 kişilik sivil savunma personeli, bir Airbus A330 ile birlikte itfaiyeciler ve ekipmanı olan bir A400 askeri uçağı gönderdi. İspanya ayrıca Juan Carlos I ve Galicia adlı iki savaş gemisini toplam 500 personeli ve yardım malzemeleri ile Türkiye'ye gönderdi.

AZERBAYCAN

  • Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, yayınladığı taziye mesajında, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü" ifadelerini kullandı. Azerbaycan, deprem nedeniyle Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi.

SUUDİ ARABİSTAN

  • Suudi Arabistan yardım sağlamak için bir hava köprüsü kurulmasını talep etmesinin ardından Türkiye ve Suriye'ye yardım etmek için "Sahem" platformu aracılığıyla bir kampanya düzenledi.

IRAK

  • Irak, acil yardım malzemeleri ve diğer ekipmanlarla birlikte Türkiye ve Suriye'ye sivil savunma ekipleri gönderileceğini duyurdu.

KATAR

  • Katar devlet haber ajansı hükümetin, arama ve kurtarma ekiplerinin yanı sıra araçlar, bir sahra hastanesi, çadırlar ve diğer malzemeleri taşımak için Türkiye'ye yardım uçuşları düzenlediğini duyurdu.
  • Katar tarafından finanse edilen Qatar Charity, Antep'te 27 bin sıcak yemek dağıttığını ve Türkiye ile Suriye'deki sığınma evlerine yardım malzemesi tedarik edildiğini duyurdu. Yardım kuruluşu çalışmalarda kullanılmak üzere ilk etapta 6 milyon dolar kaynak ayrıldığını da açıkladı.

PAKİSTAN

  • Pakistan, yardım malzemeleri ve 52 arama kurtarma personeli ile birlikte iki C-130 tipi nakliye uçağı gönderdi. Pakistan tarafından çadır, battaniye ve temel ihtiyaçlar da Türkiye'ye gönderilen yardım içerisinde yer aldı.

VATİKAN VE İTALYA KATOLİK KİLİSESİ

  • Papa Francis, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremlerin ardından "içten başsağlığı" dileyen bir telgraf gönderdi. Ayrıca Roma Katolik Kilisesi'nin, acil yardım için 500.000 euro (yaklaşık 10 milyon Türk Lirası) kaynak ayırdığı duyuruldu.

ERMENİSTAN

  • Ermenistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye ve Suriye'ye 57 kişilik bir arama kurtarma ekibi gönderildi. Ekip, Adıyaman'da çalışmalara başlamış durumda.

MISIR

  • Mısır'dan acil tıbbi yardımlar taşıyan 5 askeri uçağın Türkiye ve Suriye'ye gönderildiği açıklandı.

LİBYA

  • Libya Ulusal Birlik Hükümeti tarafından Türkiye’ye gönderilen kurtarma ekibi kendileri için belirlenen bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı. Ayrıca, ilaç, bazı tıbbi gereçler ve diğer malzemelerden oluşan bir yardım sevkiyatı da dün gerçekleştirildi.

MALTA

  • Malta da enkazlardaki çalışmalara destek amacıyla deprem bölgesine 32 kişinin ve bir köpeğin yer aldığı arama kurtarma ekibi gönderdi. Malta'dan yola çıkan ekip beraberinde 5.5 tonluk insani yardım malzemesi de getirdi.

MACARİSTAN

  • Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Maraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılması için yedi farklı ekip gönderildiğini belirtti. Dün akşam itibarıyla toplam 156 arama kurtarma personeli ve 28 köpek deprem bölgesinde çalışmalara başladı. Salı günü de 125 arama kurtarma personeli ile 22 köpeğin arama kurtarma çalışmalarına başladığı duyurulmuştu.

ÇEKYA

  • Çekya, deprem bölgesindeki enkazlarda çalışmak üzere özel olarak eğitilmiş itfaiyecilerden oluşan bir arama kurtarma ekibi gönderdi.

HOLLANDA

  • Hollanda da arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye'ye destek ekibi gönderen ülkeler arasında bulunuyor.

ALMANYA

  • İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Federal Sivil Savunma Teşkilatı'nın kamplara acil durum sığınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabileceğini ve Türk yetkililerle koordinasyon içinde acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerle yardım malzemeleri hazırladığını söyledi. Başbakan Olaf Scholz ise daha fazla destek sözü verdi. Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall ise, deprem bölgesine çadır, uyku tulumu, battaniye, kamp yatağı, ısıtıcı ve jeneratör içeren 80 ton malzeme ve ekipman gönderildiğini açıkladı.

KANADA

  • Başbakan Justin Trudeau, Türkiye ve Suriye'ye 10 milyon Kanada Doları ( yaklaşık 143 milyon Türk Lirası) acil yardım sözü verdi ve Kanada'nın destek sağlamaya devam edeceğini söyledi.

AVUSTRALYA

  • Avustralya, 10 milyon Avustralya Doları (yaklaşık 134 milyon Türk Lirası) yardım sağlayacağını ve hafta sonuna kadar sahada olması amacıyla Türkiye'ye 72 kişilik bir arama kurtarma ekibi göndereceğini duyurdu.

KIBRIS CUMHURİYETİ

  • Arama kurtarma ekibi gönderme teklifi ilk etapta Türkiye tarafından reddedilen Kıbrıs Cumhuriyeti de deprem bölgesindeki çalışmalara katılmak üzere uzman ekipler göndereceğini açıkladı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ

  • DSÖ, acil sağlık ekipleri ağının yaralılara ve en savunmasız kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için harekete geçtiğini duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, deprem bölgelerine tıbbi yardım malzemelerinin yer aldığı üç uçak gönderileceğini belirtti. Ayrıca bu uçaklardan birinin halihazırda İstanbul'a yola çıktığı ifade edildi. DSÖ'nün göndereceği ekipler arasında yardım çalışmalarının koordinasyonunu sağlayacak üst düzey delegeler de var.

İTALYA

  • İtalya, 50 itfaiyeci ve 10'a yakın ilkyardım görevlisinin yer aldığı bir ekibi askeri uçakla Türkiye'ye gönderdi. Ayrıca sivil toplum kuruluşları bağış kampanyaları da düzenledi.

TUNUS

  • Tunus İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, 14 tonluk acil yardım malzemesi gönderdiklerini belirterek, Türkiye’de görev yapacak ekipte 41 arama ve kurtarma personeli ile özel eğitimli dört köpeğin yer aldığını açıkladı.

KIRGIZİSTAN

  • Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un talimatı üzerine Acil Durumlar Bakanlığı'na bağlı 63 kişilik arama kurtarma ekibi Türkiye'ye gönderildi.

KAZAKİSTAN

  • Kazakistan ise çalışmalara destek için Türkiye'ye 60 kişilik bir arama kurtarma ekibi yolladı.

CEZAYİR

  • Cezayir’den gelen 89 kişilik arama kurtarma ekibi de Adıyaman'da çalışmalarına devam ediyor.

KUVEYT

  • Kuveyt'in yolladığı 46 kişilik arama kurtarma ekibi de çalışmalarını Hatay'da sürdürüyor.

MOĞOLİSTAN

  • Moğolistan da depremler sonrasında Türkiye'ye 35 kişilik arama kurtarma ekibi ve sağlık personeli gönderdi.

TACİKİSTAN

  • Tacikistan'dan 50 kişilik arama kurtarma ekibi ve bir cerrahın da Tacikistan Cumhuriyeti Acil Durum ve Sivil Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Tümgeneral Sulaimon Isozod liderliğinde yarın Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Ayrıca, Tacikistan'dan Türkiye'ye yaklaşık 25 ton insani yardım da gönderilecek.

VENEZUELA

  • Venezuela'dan ise Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatıyla Türkiye ve Suriye'ye 50 kişilik arama kurtarma ekibi gönderildi.

ARNAVUTLUK

  • Arnavutluk Savunma Bakanlığı'nın, Türkiye’de meydana gelen depremin ardından arama kurtarma operasyonlarına yardımcı olmak üzere gönderdiği 53 kişilik ekip, Malatya'daki çalışmalara katıldı. Deprem bölgesinde görev yapan Arnavut arama ve kurtarma uzmanı sayısının 63'e ulaştığı belirtildi.

GÜRCİSTAN

  • Gürcistan Türkiye'ye 40 kişilik arama kurtarma ekibi daha gönderdi. Ekibin, 60 kişiden oluşan ve Adıyaman'da görev yapan ilk grupla beraber arama kurtarma çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

POLONYA

  • Hükümet, Polonya'nın 76 itfaiyeci ve sekiz kurtarma köpeğinden oluşan HUSAR kurtarma grubunu gönderdi. Polonyalı itfaiyeciler Adıyaman'ın Besni ilçesinde 10 kişiyi enkaz altından sağ olarak çıkarmayı başardı. Polonyalı madencilerin yanı sıra 52 kişilik sağlık ekibinin de bölgeye gideceği bilgisi, Polonyalı yetkililer tarafından paylaşıldı.

AVRUPA BİRLİĞİ

  • Avrupa Komisyonu'nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, "AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi'nin Türk makamlarıyla temasa geçtiğini" ve "Sahadaki ekiplere yardımcı olmak için Copernicus uydu haritalama hizmetini etkinleştirdiğini" söyledi. Yardımlara ilişkin bilginin çok hızlı değiştiğini, bunun da Türkiye ile dayanışmanın göstergesi olduğunu vurgulayan Lenarcic, bu sabah itibarıyla 20 AB ülkesi ve AB Sivil Koruma Mekanizması katılımcısı 3 Avrupa ülkesinin toplam 36 arama kurtarma ekibi ve tıbbi ekip sevk etmek üzere harekete geçtiğini söyledi. Lenarcic, bu ekiplerin 1500 görevli ve 100 arama kurtarma köpeğinden oluştuğunu ayrıca Avrupa'dan giden ekiplerin ve yardımların AFAD ile koordinasyonunu sağlayacak bir AB Sivil Savunma ekibini de sevk ettiklerini açıkladı.

BELARUS

  • Belarus'tan, depremlerden etkilenen bölgelerde arama ve kurtarma çalışmalarında yer alacak ekip uçakla Türkiye'ye hareket etti.
  • Belarus Acil Durumlar Bakanı Vadim Sinyavskiy, yaptığı açıklamada, bugün 32 kişilik ilk grubun deprem bölgesine gönderildiğini belirterek, ekibin Türkiye'ye ulaştıktan sonra konuşlanacağı yerin Türk yetkililerince belirleneceğini ifade etti.

TAYVAN

  • Tayvan itfaiyesi, 40 kişilik bir kurtarma ekibinin yanı sıra üç kurtarma köpeği ve dört ila beş ton yardım malzemesinin Türkiye'ye gönderildiğini söyledi. Tayvan, Türkiye'de meydana gelen depremler için 2 milyon dolar (yaklaşık 40 milyon Türk Lirası) yardım ayırmış ve arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 130 kişilik bir ekiple beraber beş köpek göndermeye hazır olduğunu açıklamıştı.

UKRAYNA

  • Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın destek göndermeye hazır olduğunu açıklamasının ardından Türkiye'ye 87 kişilik arama kurtarma ekibi, 18 araç ve 10 köpek gönderdi.

RUSYA

  • Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'dan Türkiye'ye bugün 50 kişilik bir ekibin ve 11 doktorun daha gönderildiği hatırlatılarak, böylece gönderilen Rus uzman sayısının 150’yi geçtiği vurgulandı.

GÜNEY KORE

  • Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Kalkınma İşbirliği Direktörü Won Do Yeon başkanlığında Güney Kore'den gönderilen ekipte, Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kişi, Milli Savunma Bakanlığı'ndan 49 kişi, Ulusal Yangın Teşkilatı'ndan 62 kişi, Kore Uluslararası İşbirliği Ajansından (KOICA) altı kişi dahil olmak üzere toplam 118 kişi yer alıyor.

YUNANİSTAN

  • Yunanistan Başbakanı Kirikos Miçotakis, Yunanistan'ın kaynaklarını seferber ettiğini ve derhal yardım edeceğini söyleyerek Türkiye'ye başsağlığı diledi. Yunanistan Özel Afet Birimi'ne (EMAK) bağlı 21 itfaiyeci, 5 doktor, üç acil yardım sağlık personeli ve iki arama kurtarma köpeğinden oluşan ekip, Yunan Silahlı Kuvvetleri'ne ait C-130 tipi uçakla Türkiye'ye geldi ve çalışmalara başladı.

İSRAİL

  • İsrail, 7 Şubat'ta afet sonrası müdahale konusunda deneyimli 167 kişilik asli ekip, arama kurtarma köpekleri ve ilk etapta gerekli olan 16 ton acil yardım malzemesi yolladı. 
  • Deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere İsrail, dün akşam aralarında arama kurtarma uzmanı, tıbbi hekim, doktor, hemşire ve paramedikler bulunan 230 kişilik İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) acil yardım ekibini ve yüzlerce ton malzeme taşıyan 15 İsrail askeri kargo uçağı da Türkiye'ye gönderdi.

NORVEÇ MÜLTECİ KONSEYİ (NRC)

  • Daha fazla uluslararası destek çağrısında bulunan grubun Orta Doğu bölge direktörü, "NRC, Suriye'de en çok etkilenenlere doğrudan destek sağlamak için durumu değerlendiriyor. Suriye ve Türkiye'ye yapılacak yardımlar için bütünlüklü bir çalışmaya ihtiyaç var ve teşkilatımız bunun bir parçası olacak" dedi.

İSVİÇRE

  • İsviçre, Türkiye'ye yaklaşık 80 kişilik arama kurtarma uzmanı ve sekiz arama köpeği gönderdi.

FİNLANDİYA

  • Finlandiya, arama kurtarma ekiplerinin AB yardımının bir parçası olarak Türkiye'ye gönderileceğini duyurdu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.