1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. Türkiye'nin Pasaport Krizi Sona ERDİ
Türkiyenin Pasaport Krizi Sona ERDİ

Türkiye'nin Pasaport Krizi Sona ERDİ

Darphane'de yaşanan pasaport defteri eksikliğiyle doğan krizin çözümü için alternatif yöntem üretildi.

A+A-

Darphane'de yaşanan pasaport defteri eksikliğiyle doğan krizin çözümü için alternatif yöntem üretildi.

Darphane'nin yeterli pasaport defteri verememesi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü'nce (EGM) tanzim edilen pasaport sayısındaki düşüşle başgösteren kriz çözüldü.

Yeni imal edilen pasaportlarda kullanılacak çiplerdeki şifreleme sistemi eskisine göre 3 kat daha etkin olacak. EGM, 20 Temmuz'dan itibaren başvuru sahiplerine göndereceği pasaportlarda yeni teknolojiyle üretilen gelişmiş çipleri kullanmaya başlayacak.

2 GÜNDE TESLİM

Daha önce yapılan pasaport ihalesinde yaşanan sorun üzerine yaklaşık 2 aydır devam eden pasaport teslim krizi sonunda aşıldı. Eski ihalede yapılan yeni düzenleme sonrasında pasaportlarda kullanılan çipleri üretmeye hak kazanan Malezyalı IRIS firmasının teslimata başlamasıyla birlikte pasaport defterlerini hazırlayan Darphane 20 Temmuz'dan itibaren "yeni nesil" geliştirilmiş pasaport defterlerini EGM'ye göndermeye başlayacak. Pasaport başvurularında yeniden eski sisteme dönülecek ve teslimatlar iki gün içinde gerçekleşecek. EGM, başvurular sonrasında hacı adaylarına yeni nesil pasaportlardan gönderecek.

SIKINTI NEREDEN KAYNAKLANMIŞTI?

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün çipli pasaport için Aralık ayında yaptığı ihaleyi, 10 yıl süre ile 5 milyon adet çipli pasaport üretimi işi karşılığında 7.7 milyon Euroluk teklifle Gemalto kazanmıştı.

Ancak Kamu İhale Kurumu, ilk sıradaki Gemalto ile ikinci sıradaki Arjo Wiggins'in teklif ettiği işletim sisteminin güvenlik zafiyet taşıdığı,dolayısıyla teknik şartnamedeki talepleri yerine getirmediği sonucuna vardı ve teklifleri değerlendirme dışı bıraktı.

Üçüncü sırada bulunan Malezyalı firma da baskıya geçebilmek için Fransız şirketlerin itirazlarının karara bağlanmasını beklemeye başladı. Ancak bu süreç eldeki çipli pasaportların dağıtılmasına devam edildi ve stoklar tükenmeye başladı. Vatandaşların pasaport için bekleme süreleri de iki aya yaklaştı.

Halihazırda yaklaşık 150 bin kişi ise pasaport için sırada beklerken Emniyet Genel Müdürlüğü'nün krize el atmasıyla nihayet aşıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.