1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Türkiye ve Suriye’ Bakanları Aynı Masada
‘Türkiye ve Suriye’ Bakanları Aynı Masada

‘Türkiye ve Suriye’ Bakanları Aynı Masada

Rusya Savunma Bakanlığı; Rusya, Suriye ve Türkiye savunma bakanları arasındaki üçlü görüşmelerin Moskova'da yapıldığını açıkladı.

A+A-

Rusya Savunma Bakanlığı; Rusya, Suriye ve Türkiye savunma bakanları arasındaki üçlü görüşmelerin Moskova'da yapıldığını açıkladı.

Suriye ve Türkiye' arasında 11 yıl sonra ilk kez bakanlar düzeyinde resmi bir görüşme yapıldı. Savunma bakanları ve istihbarat başkanları arasında Moskova'da gerçekleştirilen üçlü formattaki görüşmelerin devam edeceği belirtiliyor.

Türkiye'nin Suriye'ye yeni bir kara harekâtından söz ettiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la normalleşme mesajları verdiği bir dönemde, Ankara-Şam hattında 11 yıl sonra bakanlar düzeyinde ilk temas gerçekleşti. İki ülkenin savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının Rusya'nın arabuluculuğunda Moskova'da biraraya geldiği açıklandı.

Buna göre, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Rusya Federasyonu ve Suriye istihbarat başkanlarıyla Moskova’da bir araya geldi.

'TOPLANTILAR DEVAM EDECEK'

AA'nın haberine göre, toplantıda "Suriye krizi, mülteci sorunu ve terör örgütleriyle ortak mücadele çabaları" ele alındı. Yapıcı havada geçtiği belirtilen toplantının sonucunda Suriye’de ve bir bütün olarak bölgede, istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalındı.

Rusya Savunma Bakanlığı da açıklamasında "Suriye krizini ve mülteci sorununu çözmenin yolları ile Suriye'deki aşırılık yanlısı gruplarla ortak mücadele çabaları ele alındı" ifadelerine yer verdi.

Bakanlık ayrıca "Taraflar, Suriye ve bölgedeki durumu istikrara kavuşturmak için daha fazla diyalog ve koordinasyon sağlama konusunda anlaştılar" ifadelerini de kullandı.

ERDOĞAN 'SİYASETTE KÜSLÜK OLMAZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kasım ayında Şam yönetimiyle olası temaslar konusunda "Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz" demişti. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Moskova'nın arabuluculuğunda üçlü bir mekanizma teklifinde bulunduğunu da açıklamış, savunma ve dışişleri bakanlarını biraraya gelmesi sonrası bir liderler buluşması yapılabileceğini söylemişti.

Rusya bu öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını duyursa da, bugüne dek Şam yönetiminden açıklama yapılmamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.