1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye ve Mısır, Karşılıklı Büyükelçi Atadı
Türkiye ve Mısır, Karşılıklı Büyükelçi Atadı

Türkiye ve Mısır, Karşılıklı Büyükelçi Atadı

Türkiye ve Mısır, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri büyükelçilik seviyesine çıkardı.

A+A-

Türkiye ve Mısır, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri büyükelçilik seviyesine çıkardı.

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığını duyururlar. Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i aday göstermişlerdir" dedi.

"İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesinin yükseltilmesi, iki ülke Cumhurbaşkanlarının aldığı karar uyarınca uygulamaya konulmuştur" bilgisini de paylaşan Bakanlık, "Bu adım iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesini hedeflemekte ve Türk ve Mısır halklarının çıkarları doğrultusunda ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacına yönelik karşılıklı iradeyi yansıtmaktadır" açıklamasında bulundu.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'yi 'katil', 'zalim' ve 'darbeci' gibi ifadelerle hedef almış, Mısır'daki darbeyi protesto etmek amacıyla Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir simge olan 'Rabia' işaretini 'Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet' anlamıyla kullanmıştı.

4 yıl önce katıldığı bir televizyon programında “Beni Sisi'yle barıştırmak isteyenler var. Asla kabul etmiyorum, etmem de" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Haziran 2019'da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesi ise "Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, Kasım 2022'de Katar'da Dünya Kupası'nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyonda, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile selamlaşıp tokalaşmıştı. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de bundan iki ay sonra, Maraş merkezli depremlerin ardından ülkesi adına taziyede bulunmak üzere 27 Şubat'ta Türkiye'ye gelmiş ve ziyareti esnasında Çavuşoğlu'nu Mısır'a davet etmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 18 Mart 2023'te Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısırlı mevkidaşı Şukri ile bir araya gelmişti. Çavuşoğlu'nun Mısır ziyareti, Türkiye'nin Mısır'a bu seviyede 11 yıl aranın ardından yaptığı ilk ziyaret olmuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi de mayıs ayındaki seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etmiş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ekonomi başta olmak üzere Türkiye-Mısır ilişkilerini derinleştirecek adımlar ve bölgesel meselelerin de ele alındığı görüşmede, iki lider karşılıklı olarak büyükelçi atanması hususunda mutabık kaldı" ifadelerine yer verilmişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.