1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye’den Almanya’ya İltica Talebi
Trump’ın “Ortadoğu Barış Planı”

Trump’ın “Ortadoğu Barış Planı”

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte "Yüzyılın Planı" adını verdiği Orta Doğu Barış Planı'nı açıkladı.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte "Yüzyılın Planı" adını verdiği Orta Doğu Barış Planı'nı açıkladı.

PolitiKARS’ın bianet’ten derlediği habere göre; planda Kudüs'ün bölünmemiş bir şekilde İsrail'in olması, Filistin'in başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet olması öngörülüyor. Ama Filistin'e gerekli şartları yerine getirmesi için dört yıllık süre tanınıyor.

Trump'ın Ortadoğu planına İsrail Başbakanı Netanyahu destek verirken, Filistin tarafı tepkili.

Toplantıya Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Umman'ın ABD Büyükelçileri de katıldı. 

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Trump'ın konuşmasından notlar şöyle:

Trump: İsrail ilk defa harita çıkarılmasına izin verdi

"Bu vizyon geçmiştekilerden çok farklı. Geçmiştekiler çok ayrıntılı önerilerdi ve çok ayrıntılı olduğu için de başarılması zor önerilerdi. Kesin ve taktik çözümlere ihtiyacımız var.

"Her iki tarafla da bir araya geldim, İsrail şimdi barışa doğru önemli bir adım atıyor. Doğrudan müzakerelere gidecek bir yolu kabul etti.

"Her iki taraf da barışı çok istiyor. İsrail ilk defa bir kavramsal harita çıkarılmasına izin verdi. Bu, ödünlerin verileceği bir harita olacak.

"Bu sınırları ABD tanıyacak. İki devletli yapıya geçiş sürecinde İsrail'in güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye girmeyecek. Gece kulüplerine saldırılar, otobüslere bombalı saldırılar bir daha geri gelmeyecek.

"Kudüs bölünmemiş olarak İsrail'in başkenti olmaya devam edecek.

“Filistinliler için de bağımsız bir devlet olma şansı”

"Ben İsrail için çok şey yaptım. ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıdım. Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıdım. Belki de en önemlisi İran'la yapılan korkunç anlaşmadan ABD'nin çıkmasını sağladım.

"Filistinliler için de çok şey yapmam gerekiyor. Aksi takdirde adil olmaz. Filistinliler için de bağımsız bir devlet olma şansı çıkacak. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti olacak.

"Ortaya koyduğumuz plan, Filistin'in topraklarını iki katına çıkaracak. Hiçbir Filistinli ya da İsrailli evlerini terk etmek zorunda kalmayacak."

Abbas’a: Kendi devletinizi kurun

"Filistin Cumhurbaşkanı Abbas'a sesleniyorum; bu toprakları alın ve kendi devletinizi kurun. Yıllardır gelişemiyorsunuz. Filistin bunun sonunda bağımsız ve harika bir devlet olsun.

“Sayın Abbas barış yolunu seçerseniz ABD ve diğer ülkeler barış yolunda size destek olacak.

“Filistin’in ekonomisine destek olacağız”

"1 milyona yakın Filistinli için istihdam sağlanacak. 50 milyar dolarlık bir yatırımla birlikte yeni kurulacak olan Filistin devletinin ekonomisini tesis etmesine yardımcı olacağız.

"Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları ikiye, hatta üçe katlanacak. Bizim vizyonumuz artık Filistinlilerin uluslararası yardımla hayatta kalabildikleri bu kısır döngüden kurtaracak. Kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacağız.”

Netanyahu: Barış için gerçekçi bir yol olabilir

Trump'tan sonra İsrail Başbakanı Netanyahu konuştu.

Plan için "uzun soluklu barışa açılan gerçekçi bir yol olabilir" diyen Netanyanhu, yeni planda İsrail'in Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdüreceğini, Filistin toprakları dışında yaşayan 4 milyondan fazla Filistinli mültecinin geri dönüş hakkının bulunmayacağını söyledi.

Abbas: Yüzyılın şamarı

Euronews’un aktardığına göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas planı "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdi.

Abbas, bazı ekonomik yardımlar dışında planın Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediğini ifade etti.

Avde: İki devletli çözümü tasfiye planı

İsrail parlamentosundaki Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi Bloku Başkanı Eymen Avde, Trump’ın planı için “iki devletli çözümü tasfiye etme planı" dedi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) İsrail’in Kanal 12 televizyonuna dayanarak aktardığına göre, Avde, İsrail Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Filistin halkının başkenti Kudüs olan bağımsız bir devletten başka bir çözümü kabul etmeyeceğini vurguladı.

Hamas: Saçmalık

Hamas yönetiminden yapılan açıklamada, anlaşma için “Saçmalık olarak niteliyoruz" dendi.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri, "Trump'ın açıklamaları düşmanca ve şiddetli öfkeyle karşılanacak. Trump'ın Kudüs açıklaması saçmalık. Kudüs Filistin toprağı olacak" ifadelerini kullandı.

baris-plani.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler