Titremeler ile Kendini Gösteren Nörolojik Bir Hastalık: Tremor

Titremeler ile Kendini Gösteren Nörolojik Bir Hastalık: Tremor

Nörolojik bir hastalık olan tremor hastalığı sinir sistemi ve kaslar arasındaki iletim problemlerinin neden olduğu bir hastalıktır.

A+A-

Titremeler ile Kendini Gösteren Nörolojik Bir Hastalık: Tremor

İnsan bedeninde yer alan uzuvların kontrol dışı olarak ritmik bir şekilde titremesi tıbbi literatürde tremor olarak adlandırılmaktadır. Nörolojik bir hastalık olan tremor hastalığı sinir sistemi ve kaslar arasındaki iletim problemlerinin neden olduğu bir hastalıktır.

Oldukça yaygın görülen bu durum dinlenme esnasında görülen ve aktivite esnasında görülen tremor şeklinde 2 grupta incelenmektedir. Dinlenme esnasında görülen tremor hastalığı hareket edilmezken (otururken veya yatarken) görülen ve genellikle ellerde titremeyle kendini gösteren tremor türüdür. Kişi hareket etmeye başlayınca bu durum da sona ermektedir. Hareket halindeyken görülen tremor uzmandoktor.net ise bunun aksine uzuvlar hareket halindeyken ortaya çıkmaktadır. Bu tremor türü diğerine göre daha fazla görülmektedir.

tremor-001.png

Tremor hastalığı ortaya çıkış nedenine ve titreme biçimlerine göre birçok alt gruplara ayrılmıştır. En yaygın görülen hareket bozukluğu esansiyel tremordur. Bu durum genellikle herhangi bir nesneye uzanırken veya uzvun belirli bir konumda kalması durumunda ortaya çıkmaktadır. Esansiyel tremorda öncelikle hafif olan titremeler ortaya çıkar ancak hastalığın ilerlemesi ve kontrol altına alınamaması nedeniyle yaklaşık 2 yıl içerisinde belirtilerin şiddeti artış gösterir.

Yaygın görülen diğer bir tremor grubu ise parkinson tremorudur. Parkinson tremorunun bilinen en yaygın belirtisi aktivite halinde olmadan ortaya çıkan titremedir. Bu titremeler ellerde başlayıp zamanla bacaklara ve başa doğru yayılır. Beyindeki hasarlar sonucu ortaya çıkan bu durum kişide hareket bozukluklarına neden olmaktadır.

Bu tremor gruplarının yanı sıra distonik tremor, serebellar tremor, psikojenik tremor, ortostatik tremor, fizyolojik tremor ve statik tremor türleri de bulunmaktadır. Tremor teşhis ve tedavisi de belirlenen bu türlere göre değişiklik göstermektedir.

Tremorun Nedenleri Nelerdir ?

Tremor durumu sinir sistemi ve kaslar arasındaki koordinasyonun etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur. Yaygın olarak görülen bu hareket bozukluğu da birçok nedene bağlı olarak görülmektedir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Özellikle sinir sistemini ve kasları etkileyen ilaçların yanlış veya fazla kullanılması tremora neden olabilmektedir.
  • Kola ve kahve içerisinde bulunan kafein molekülünün aşırı bir şekilde alınması tremora neden olabilmektedir. Aşırı miktarda tüketilen bu besinler kişide titreme ve çarpıntıya neden olur.
  • Stres altında bulunma
  • Kas yorgunluğu
  • Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan sinir sistemi hasarları
  • Felç
  • Hipoglisemi
  • İnme
  • Travma
  • Alkol
  • Hormon dengesizliği

Tremorun Belirtileri Nelerdir ?

Tremor esasında bir hastalık değil altta yatan bir nedenden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Bilinen en yaygın bulgusu ise kişinin kontrolünde olmaksızın ortaya çıkan titremelerdir. Bu titremeler hareket halindeyken veya hareketsizken görülebilmektedir. Fakat bu titremeler kas seğirmeleri veya kramplar ile karıştırılmamalıdır.

tremor-002.png

Tremor Tedavisi Nasıldır, Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Tremor hastalığı tedavi edilirken öncelikle altta yatan nedenin tespit edilmesi ve buna uygun olarak tedavilerin seçilmesi gerekmektedir. Hastalığın https://www.uzmandoktor.net nöroloji doktorları tarafından kesin tanısı konulduktan sonra fizik tedavi, ilaç veya cerrahi yöntemler ile tedavisi sağlanır. Bu tedavi yöntemleri kimi hastalarda tremoru tamamen ortadan kaldırdığı gibi kimi hastalarda da belirtilerin şiddetini azaltarak hastanın daha rahat bir yaşam sürmesini sağlamaktadır.

İlaç ile yapılan tremor tedavileri genel olarak stres veya psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan tremor durumunda kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hastaları rahatlatarak titremelerin önüne geçer. Psikiyatrik ilaçların yanı sıra çeşitli tansiyon ve nabız düzenleyici ilaçların da titremeleri ortadan kaldırdığı bilinmektedir. İlaç tedavisinde antidepresanlar, antianksiyete ilaçları ve beta bloker etkili tıbbi ilaçlar kullanılmaktadır.

Tremorun önüne geçilmesini sağlayan diğer bir tedavi yöntemi ise botoks uygulamasıdır. Bu sayede günümüzde birçok hasta bu durumdan kurtulmuştur. Botoks uygulamasında çeşitli mikroorganizmaların zehirleri kullanılarak kas kasılması engellenir. Ancak bu yöntemin dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir çünkü aşırı dozda uygulanan botoks ilaçları kasın felç geçirmesine neden olabilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.