TBMM | Mustafa Şentop Yeniden Başkan Seçildi

TBMM | Mustafa Şentop Yeniden Başkan Seçildi

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Mustafa Şentop yeniden TBMM Başkanı seçildi.

A+A-

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Mustafa Şentop yeniden TBMM Başkanı seçildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçimlerini Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) adayı Mustafa Şentop kazandı.

İlk iki turda adayların hiçbirisi oyların üçte ikisini alamayınca yapılan üçüncü turda seçimi kazanan AK Partili Şentop, 557 milletvekilinin oy kullandığı üçüncü turda 328 oy aldı.

CHP’nin adayı Haluk Koç 134, HDP adayı Erol Katırcıoğlu 51, İYİ Parti adayı İmam Hüseyin Filiz ise 37 oy aldı. 7 oy ise geçersiz sayıldı.

Gizli oylamayla yapılan seçimin ilk iki turunda seçilmek için 400 milletvekilinin desteği, üçüncü turda ise 301 oy gerekiyor. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa, dördüncü turda en çok oy alan aday Meclis Başkanı seçiliyor.

mustafa-sentop.jpg

İLK İKİ TURDA SEÇİLEMEDİ

Yapılan gizli oylama sonucunda ilk turda; AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 324, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç 131, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 50, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 34, TİP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Erkan Baş 9 oy aldı. 8 oy da geçersiz sayıldı. 

İkinci turda ise AK Parti'nin adayı Mustafa Şentop 329, CHP'nin adayı Haluk Koç 133, HDP'nin adayı Erol Katırcıoğlu 53, İYİ Parti'nin adayı Hüseyin Filiz 36 oy aldı. 7 oy geçersiz, 1 oy boş çıktı.

ŞENTOP, DEMOKRASİNİN SIHHATİNİ KORUYACAĞIM

Şentop, seçimi kazanmasının ardından yaptığı açıklamada şunları dedi: "Yüce Meclisin ve kıymetli milletvekillerinin destek ve takdiriyle seçildiğim bu şerefli görevi yürütürken, bu vazifeyi üstlendiğim süre zarfında, Türkiye'nin ali menfaatlerini, milletimizin hukukunu, sivil siyasetin ve demokrasimizin sıhhatini, yüce Meclisimizin izzet ve itibarını korumak için bütün gücümle çalışacağım ve uygulamalarım daima azami bir dikkatle bu istikamette olacaktır.”

İKİNCİ DÖNEM

Şentop, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığına aday olan Binali Yıldırım’ın 19 Şubat 2019’da TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmesinin ardından 24 Şubat 2019’da yapılan seçimlerde de TBMM Başkanı seçilmişti.

O seçimde de ilk iki turda çoğunluğun sağlanamaması üzerine üçüncü tur oylamasına geçilmiş ve Şentop 336 oy almıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.