1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Tarihi ‘Aynalı Köşk’ İcradan Satıldı
Tarihi ‘Aynalı Köşk’ İcradan Satıldı

Tarihi ‘Aynalı Köşk’ İcradan Satıldı

Kars’ın tarihi miraslarından Aynalı Köşk, MHP yönetiminde temizlik şirketine "borç karşılığı" icra yolu ile satıldı.

A+A-

Kars’ın tarihi miraslarından Aynalı Köşk, MHP yönetiminde temizlik şirketine "borç karşılığı" icradan satıldı.

Kars’ta MHP’li Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta döneminde temizlik şirketine olan borca karşılık, kentin tarihi miraslarından Aynalı Köşk'ün satışı icra yoluyla gerçekleşti.

PolitiKARS’ın derlediği bilgilere göre, Kars’ta Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) döneminde 2019 yerel seçimlerine günler kala "borç karşılığı" icra yolu ile satışı yapılan 130 yıllık tarihi Aynalı Köşk, 31 Mart 2019 yerel seçimi sonrası yönetime gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından mahkemeye yapılan itirazlar sonucu kurtuldu.

KÖŞK İKİNCİ DEFA İCRADAN SATILDI

Ancak, HDP’li Kars Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından davanın takip edilmediği ve tarihi köşkün açık artırma yoluyla satıldığı iddia edildi. 

..haberin öncesi

31 Mart 2019 yerel seçimlerine günler kala "borç karşılığı" icra yolu ile satışı yapılan 130 yıllık tarihi Aynalı Köşk, HDP'li Kars Belediyesi'nin uzun süren itirazları sonucu kurtulmuştu.

TARİHİ ‘AYNALI KÖŞK’ İCRADAN KURTULDU

İcradan kurtarılan Aynalı Köşk, Kars Belediyesi Sergi ve Sanat Merkezi olarak, Anadolu Kültür'ün desteği ile Namık Kemal Evi'nde sergilenen  “Ani Taşın Şiiri” ile yeniden hayat bularak hizmete açılmıştı.

Sergi ve Sanat Merkezi olarak ilk defa bir etkinliğe sahne olan Aynalı Köşk’ün açılışına, dönemin Kars Belediyesi Eşbaşkanı HDP’li Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Anadolu Kültür temsilcileri ile vatandaşlar katılmıştı. 

Serginin açılışı sırasında; tarihi Aynalı Köşk’e yıllarca haksızlık ve zulüm yapıldığı hatırlatılarak, artık Kars Belediyesi bünyesinde Sergi ve Sanat Merkezi olarak hizmet vereceği özellikle vurgulanmıştı.

..haberin uzantısı

AYNALI KÖŞK ‘MECLİS GÜNDEMİ’NDE

Kars’ın önemli tarihi yapılardan biri olan Aynalı Köşk’ün satılmasına tepki gösteren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) verdiği önergede, Kars'ta bulunan ve Baltık mimarisinin önemli kültürel yapılarından biri olan Aynalı Köşk ile ilgili önemli gelişmeleri dile getirdi.

Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM'ye sunduğu yazılı soru önergesinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle aşağıdaki soruları sordu.

  1. Kayyımın açıklamasında, "Dönemin Belediye yönetiminin ihmali neticesinde gerçekleşen satış işlemine karşın, belediyemizce 01.04.2019 tarihinde Kars İcra Hukuk Mahkemesi'ne 2019/80 esas sayılı dosya ile ihalenin feshi davası açılmış olup yapılan yargılama sonucu mahkemece açılan davanın reddine karar verilmiştir." ifadesi yer almaktadır. Bu ifadedeki "ihmalkar" ifadesi MHPli Karaçanta yönetimini, "belediyemizce" ifadesi ise kayyımı değil HDP yönetimini mi kastetmektedir?
  2. Kayyım yönetimi Aynalı Köşk’ün Belediyede kalması için hangi yasal girişimlerde ve müdahalelerde bulunmuştur? Yasal itiraz sürelerini takip edip üstüne düşeni yapmış mıdır?
  3. Kayyım yönetiminde hali hazırda ne kadar borcu vardır? Bu borçlara karşı satışa sunulan/kiralanan başka kamu malları nelerdir?
  4. İhmalkarlık olarak açıklamada geçiştirilen yanlışların bedelini Kars halkının ödediği açıkken, Belediyeyi büyük borçlara sokan ve kültürel değerlerini koruma kurulunun izni alınmadan usulsüzce “borç karşılığı” satısa sunan belediye dönemi için herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
  5. HDP'li Belediye Başkanları'nın tüm adımları ve imzaları incelenmiş ve herhangi bir yanlışlık bulunmamıştır. Ancak Karaçanta yönetimindeki belediyenin mali dosyaları incelenmiş midir, kamu zararı ortadayken bu konuda herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
  6. MHP'li Karaçanta döneminde Kars Belediyesi'ne ait hangi yapılar kiralanmış veya satılmıştır? Bu yapıların hangileri kamuya geri kazandırılmıştır?
  7. 31 Mart seçimlerinin ardından, Kars Belediyesi dahil olmak üzere birçok belediyeye kayyım atanmıştır. Aynalı Köşk'ün satış işlemiyle ilgili kayyım döneminde herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Eğer yapıldıysa, sonuçları nelerdir?
  8. Kayyım belediyesinin açıklamasında geçen 13.01.2022 tarihli kararın üstünden tam bir buçuk yıl geçmiştir. Bu süre zarfında Aynalı Köşk ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
  9. Aynalı Köşk'ün satışına sebep olan alacaklı firma "Kaşmir Temizlik Otomotiv İnşaat Madencilik Ticaret Ve Sanayi Ltd. Şirketi"nin alacağının kaynağını oluşturan hizmet ve/veya mal alımları nelerdir? Bunu kanıtlayacak nitelikteki hak edişleri gösterir belgeler nerededir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler