Talabani Son Yolculuğuna Uğurlandı

Talabani Son Yolculuğuna Uğurlandı

Almanya'da tedavi görürken 3 Ekim'de yaşamını yitiren Celal Talabani Süleymaniye’de yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı.

A+A-

Almanya'da tedavi görürken 3 Ekim'de yaşamını yitiren Irak eski Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Genel Sekreteri Celal Talabani'nin cenazesi Irak Hava Yolları'na ait uçak ile Süleymaniye Havalimanı'na getirildi. 

Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani için Süleymaniye Havalimanı'nda düzenlenen tören, üzerinde Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağı olan Talabani'nin tabutunun askerlerin omzundan uçaktan indirilmesi ile başladı. Kürtlerin ulusal marşı Ey Rakip'in okunması ile devam eden törende, Talabani'nin tabutu merasim alanındaki katafalka konuldu. Daha sonra törene katılan protokol üyeleri katafalka çelenk koydu. 

İlk çelengi Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum bırakırken, onu Mesut Barzani ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarifi takip etti. Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi'de çelenk bırakırken, daha sonra sırasıyla ülkeler adına katılanlar çelenklerini katafalka koydu. HDP adına cenazede hazır bulunan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve Osman Baydemir ile Irak Bölgesel Kürt yönetiminde bulunan yabancı ülkelerin diplomatları da cenazeye çelenk bıraktı. Türkiye'nin Erbil Konsolosunun törene katılmadığı belirtildi. Havalimanındaki törenden sonra Celal Talabani'nin cenazesi bir araca konularak Süleymeniye'deki Büyük Cami'ye götürüldü.

CENAZE, 3 SAATTE CAMİYE GETİRİLEBİLDİ

Süleymaniye Havalimanı'ndaki törenden sonra bir araca konulan Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin cenazesi kalabalık nedeniyle yaklaşık 3 saat sonra Süleymaniye'deki Büyük Cami'ye getirilebildi. Başta Süleymaniye halkı olmak üzere onbinlerce kişi cenaze kortejinin geçtiği yollarda ellerindeki siyah flamalar ve Talabani'nin posterleri ile cenazeyi karşıladı. Cenazeye katınların büyük kısmının siyah kıyafetler giydikleri görülürken, cenazeyi taşıyan aracın cami önüne geldiği sırasında izdiham yaşandı. İzdiham nedeniyle cenaze aracı caminin girişine uzun süre yanaşamazken, bir ara cenaze aranının yanına gelen Celal Talabani'nin oğlu Bafel Talabani, halktan koridor açmalarını istedi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı cenaze töreninde, cenaze güçlükle camiye alındı. Camide kılınan cenaze namazından sonra Talabani'nin cenazesi toprağa verilmek üzere evinin yakınlarında bulunan Dabeşan mezarlığına götürüldü.

TALABANİ'NİN CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ

Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin cenazesi, Süleymaniye'deki Büyük Cami'de kılınan cenaze namazının ardından yine kortej eşliğinde evinin yakınında bulunan Debaş bölgesine getirildi. Celal Talabani'nin cenazesi, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Kürt bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani'nin de bulunduğu törenle toprağa verildi. Bugün saat 11.00'de cenazesi Almanya'dan uçak ile Süleymaniye havalimanına getirilen Celal Talabani'nin cenazesine binlerce kişinin katıldığı görüldü. Törene gösterilen ilgi nedeniyle cenaze, ancak saat 18.00'de mezarlığa getirilip defnedilebildi.

MALİKİ'YE YAKIN TELEVİZYON, BAYRAK NEDENİYLE YAYINI KESTİ

Bu arada Irak eski Başbakanı ve Cumhurbaşkan Yardımcısı Nuri El Maliki'ye yakın olan El-İtticah televizyonunun, Celal Talabani’nin tabutunun Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağına sarılı olması nedeniyle, tören yayınını yarıda kestiği belirtildi. El-İtticah televizyonunun ekranının altyazısında, "El-İtticah televizyonu eski Cumhurbaşkanının tabutu Irak bayrağına sarılı olmadığı için yayınının tamamını verememekten dolayı özür diler" ifadeleri yer aldı.

Süleymaniye Havaalanı'ndaki resmi cenaze törenine, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Meclis Başkanı Selim Ciburi, Iraklı Şii Lider Ammar El-Hekim ve Irak İçişleri Bakanı Kasım Areci gibi üst düzey Iraklı isimler de katılmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.