Süleymaniye ‘Öz Yönetim’ İlan Edecek

Süleymaniye ‘Öz Yönetim’ İlan Edecek

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) kentlerinden Süleymaniye, “öz yönetim” ilan etmeye hazırlanıyor.

A+A-

Irak Kürdistan Bölgesi kentlerinden Süleymaniye İl Meclisi, “öz yönetime” geçiş için bir komisyon kurulmasına karar verdi. Komisyon, ademi merkeziyetçi bir proje için taslak hazırlayacak.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) kentlerinden Süleymaniye, “öz yönetim” ilan etmeye hazırlanıyor. Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve Değişim Hareketi’nin (Goran) çoğunluğunu oluşturduğu Süleymaniye İl Meclisi, öz yönetime geçiş için bir komisyon kurma kararı aldı. 

Meclis, 2017’de ademi merkeziyetçilik projesini onaylayarak, kentin idari ve mali olarak öz yönetim statüsüne kavuşturulmasını talep etmişti. Meclisin 23 Nisan’da gerçekleştirilen oturumda ise, 14 üyenin imzasıyla vilayetin gelir ve giderlerinin incelenmesini, kentin maliye yetkisinin valiliğe verilmesini talep etmişti. 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), söz konusu oturumu boykot ederek katılmamıştı.

TASLAK ÇALIŞMASINA BAŞLANIYOR 

Rûdaw’a konuşan Süleymaniye İl Meclisi Başkanı Azad Muhammed Emin, 30 Nisan 2020’de gerçekleştirilen toplantıda ademi merkeziyetçilik projesi taslağının hazırlanması için bir komisyon oluşturulmasına karar verdiklerini söyledi.

Süleymaniye’nin idari ve mali olarak öz yönetim statüsüne kavuşturulması için Federe Kürdistan Bölgesi hükümetine talep yazısı gönderdiklerini ifade eden Emin, farklı parti temsilcilerinden 9 kişinin yer alacağı komisyonun önümüzdeki hafta taslak çalışmalarına başlayacağını söyledi.

BÖLGENİN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK 

Ademi merkeziyetçiliğin hem vilayet hem de Kürdistan Bölgesi’nin yükünü hafifleteceğini belirten Emin, “Bu şekilde birçok açıdan kazançlı çıkacağız. Birincisi, gelir ve gider netleşecek. İkincisi, tüm masraflar şeffaf olacak. Üçüncüsü, yolsuzluğun önü alınmış olacak. Dördüncüsü ise, hükümet kendisine yönelik eleştiri ve suçlamalardan kurtulacak” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.