1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya | Ermenistan ile Türkiye Arasında Arabulucu Olmaya Hazırız
Süleymani'nin Cenazesinde İzdiham

Süleymani'nin Cenazesinde İzdiham

Cuma günü ABD tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, bugün Kirman'da defnedilecek.

A+A-

Cuma günü ABD tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, bugün Kirman'da defnedilecek.

ABD tarafından Bağdat'ta öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, doğduğu yer olan İran'ın güneydoğusundaki Kirman kentinde bugün defnedilecek. İranlı General'in yasını tutan binlerce insan, yas kıyafetleri içinde Süleymani posterleriyle sokaklara döküldü. Süleymani'nin cenazesinin Bağdat'tan Kirman'a kadar olan yolculuğunda milyonlarca İranlı, Generalin ardından gözyaşı döktü. İran medyası, sokaklardaki kalabalığın 1989 yılında hayatını kaybeden İran'ın Dini Lideri Ruhullah Humeyni'nin cenazesini hatırlattığını belirtirken, Süleymani'nin, İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ardından ülkedeki en güçlü otorite olarak görüldüğü biliniyor.

Süleymani'nin ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle öldürülmesinin ardından, İran ABD'den intikam almaya yemin etmişti.

Haberin uzantısı

Kasım Süleymani'nin Cenazesinde İzdiham

ABD tarafından Irak'ta öldürülen General Kasım Süleymani için Tahran'da düzenlenen törende cenaze namazını İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırdı. İzdiham nedeniyle 35 kişi hayatını kaybetti. Tören ve defin ertelendi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) suikastiyle geçen hafta Cuma günü öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin cenazesi, bugün memleketi Kerman'da toprağa verilmek üzere yola çıktı. 

Kerman'a sabaha karşı ulaşan cenaze havaalanında askeri törenle karşılandı. 

İran Devlet Televizyonunun haberine göre törene "milyonlarca" kişi katıldı. 

İzdiham: 35 ölü, 48 yaralı

Anadolu Ajansı'nın (AA) İran'dan aktardığına göre cenaze töreninde yaşanan izdiham sonucu 35 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi ise yaralandı. 

Hamaney törende ağladı: İntikamı alınacak

Tahran'daki cenaze törenini yöneten İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptığı konuşmada Süleymani için "en ağır şekilde intikam" alınacağını kaydetti. 

Ayetullah Ali Hamaney, Süleymani ile saldırıda hayatını kaybeden diğer beş kişiyi "şehit" olarak nitelendirdi.

Hamaney, Süleymani ile diğer beş kişinin İran bayrağına sarılı cesedinin yanında konuşma yaparken gözyaşlarına boğuldu. 

İzdiham nedeniyle cenaze töreni durduruldu ve defin işlemi ertelendi.  

Kasım Süleymani hakkında

1979 yılında İran İslam Devrimi'nden sonra kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı.

İran-Irak Savaşı'nda görev aldıktan sonra Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları komutanı oldu.

1998 yılından 2020 yılındaki ölümüne kadar ise, yurt dışı operasyonlar ile ilgilenen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı olarak görev yaptı.

Suriye İç Savaşı'nda Suriye Hükûmeti ve Beşşar Esad'ı destekleyen çatışmalarda ve 2015'te Rusya-İran-Suriye-Irak koalisyonunun kurulmasında rol oynadI.
3 Ocak 2020'ta, Amerika Birleşik Devletleri'nin İHA'lar ile Bağdat Uluslararası Havalimanı'na düzenlenmiş olduğu saldırı sonucunda öldü.

Süleymani'nin Cenazesinde İzdiham

Süleymani'nin Cenazesinde İzdiham

Süleymani'nin Cenazesinde İzdiham

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler