1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aliağa’nın Yeni Sanayi Sitesi Tamamlanıyor
Sırrı Süreyya Önder Tahliye Edilecek

Sırrı Süreyya Önder Tahliye Edilecek

Anayasa Mahkemesi, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

A+A-

Anayasa Mahkemesi, 2013'te Kazlıçeşme’de düzenlenen Newroz etkinliğindeki konuşması nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Önder'in avukatı Arzu Eylem Kayaoğlu, karar sonrası Önder’in tahliye edileceğini söyledi.

Ne olmuştu?

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eski Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 2013 Newroz'undaki konuşmaları nedeniyle dava açılmıştı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Eylül 2018'de Demirtaş'a 4 yıl 8 ay, Önder'e ise 3 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti. 

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, iki siyasetçinin mahkumiyet kararını 4 Aralık 2018'de onadı. Önder 6 Aralık 2018'de cezaevine girmişti. 

Haberin uzantısı...

Önder Tahliye Edildi

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi kararına uyarak tahliye kararı yazmasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder akşamüstü saatlerinde salıverildi. 

Aralık 2018'den beri tutuklu bulunan Önder'i Kandıra Cezaevi kapısında kızı Ceren Önder karşıladı. 

"İçerideki arkadaşların selamları var"

Önder'in ilk sözleri şunlar oldu: 

"Arkadaşlar öncelikle buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. İçerideki arkadaşlarımızın da hepinize çok selamları var.

"Normalde insan böyle zamanlarda sevinmesi lazım fakat bir yanımız hep içeride.

"Ne zaman ülke topyekün demokratikleşme ve barış yolunda tam bir adım atarsa sevincimizi o zaman yaşayabiliriz.

"AYM'nin kararı oybirliğiyle almış olması değerli"

"AYM'nin kararını bir de oy birliğiyle almış olmasını çok değerli buluyorum. Umarım bu diğer yargılamalar için de emsal olur.

"Hiçbir şey sözümüzü söylemekten alıkoyamaz"

"Neticede sözümüzü söyledik, her zaman da söyledik. Hiçbir şey bizi bu sözü söylememizden alıkoyamaz. Çünkü inandığımız şeyleri söyledik.

"Konuşma melekelerim biraz zayıflamış"

"Ne dediysek barış için dedik. Barış için ve demokrasi için söylemeye de devam edeceğiz.

"10 aydır tek başıma olduğum için konuşma melekelerim de biraz zayıflamış. (Gülüyor) Tekrar hepinize teşekkür ediyorum."

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Önder'in "ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine" yönelik kararı ardından Önder'in tahliye edilmesi bekleniyordu. Ancak tahliye dün gerçekleşmemişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler