Sinemanın 'Çirkin Kral'ı 80 Yaşında

Sinemanın 'Çirkin Kral'ı 80 Yaşında

“Çirkin Kral” lakabıyla da tanınan sinema oyuncusu, yönetmen, senarist ve yazar Yılmaz Güney’in bugün doğum günü.

A+A-

“Çirkin Kral” lakabıyla da tanınan sinema oyuncusu, yönetmen, senarist ve yazar Yılmaz Güney’in bugün doğum günü. 1937 yılında Adana’da doğan Güney, sevenleri tarafından anıldı. Güney yaşasaydı 80 yaşında olacaktı.
Yönetmen, oyuncu, senarist ve öykü yazarı… Cannes ödüllü Yol, Sürü, Umutsuzlar gibi filmleri ile tanınır sinemanın Çirkin Kral'ı… Yılmaz Güney 80. doğum gününde anıldı. 1937 yılında Adana’da Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Güney, sevenleri tarafından anıldı.

9 Eylül 1984 yılında hayatını kaybeden Güney, Türkiye sinemasında başyapıt kabul edilen birçok filme oyuncu ve yönetmen olarak damgasını vurdu. 
CANNES’A GİDEN ‘YOL’
Güney, 1982'de Cannes Film Festivali’nde yönettiği “Yol” filmiyle Altın Palmiye ödülünü kazanmıştı. Yol filmi, 1982’de Cannes Film Festivali’nde Costa Gavras’ın “Kayıp/Missing” filmiyle ortak olarak büyük ödülü, Altın Palmiye’yi alır. Güney, Yol filmini kendisiyle birlikte Fransa’ya kaçırır, kurgular ve ödülü alır. Film uzun yıllar yasaklanır. Türkiye’de ise ilk kez 1999’da izlenebiliyor.
Yılmaz Güney, Adana’da bir tartışma esnasında Yumurtalık İlçe savcısını öldürmekten hapse girmiş, yarı açık cezaevinden izinli çıktığı gün firar ederek Fransa’ya yerleşmişti. Güney 114 filmde oyunculuk, 26 filmde yönetmenlik, 15 filmde yapımcılık, 64 filmde ise senaristlik yapmıştır. 
Son yıllarını Paris'te geçiren Güney, mide kanseri nedeniyle 9 Eylül 1984'te yaşamını yitirdi. Paris'te bulunan Père Lachaise Mezarlığı'na defnedildi.


Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.