1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başhekim Yardımcısını Bıçaklayan Sanığın Tahliye Talebi Reddedildi
Silahlanmaya Karşı Araştırma ÖNERGESİ

Silahlanmaya Karşı Araştırma ÖNERGESİ

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, 'Bireysel silahlanmayı engellemek' için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

A+A-

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, "Bireysel silahlanmayı engellemek" için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Birtane, "Bireysel silahlanmayı engellemek ve ruhsatlı ya da ruhsatsız ateşli ya da diğer silah kullanımı sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanmaların son bulması için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını" istedi.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane'nin PolitiKARS'a göndermiş olduğu açıklamada "Araştırma Önergesi"nin Gerekçesinde: 

Umut Vakfı’nın verilerine göre Türkiye’de bireysel silah sayısı 8 milyonu buluyor. Bu silahların % 65’ini ise ateşli silahlar oluşturuyor. Yine TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Türkiye’de kayıt altına alınmış ruhsatlı silah sayısının 1 milyon 72 bin 37 adet olduğu ileri sürülüyor. Bu rakamlara bakıldığında, Türkiye’de 7 milyon ruhsatsız silah bulunduğu ortaya çıkıyor. Aynı şekilde verilere göre Türkiye’de 40 milyon kişi talep etmesi halinde silah sahibi olabilecektir.

Yine bazı gazetelerde çıkan haberlere göre, son 10 yılda bireysel ateşli silahlarda on kat artış yaşanmıştır. Yaklaşık 40 kişiden birinde ruhsatlı silah bulunduğu öne sürülüyor. Ruhsatların yarısı kullanma, yarısı da bulundurma için verilmiş durumdadır. Bu rakamların yarattığı sonuç ise dehşet vericidir. TÜİK verilerine göre Türkiye’de her yıl 700 kişi “meskûn mahalde ateş etme” sonucu vurularak hayatını kaybediyor.

Türkiye’de hemen hemen her kavgada silah kullanılıyor. Kadınlar sokak ortasında çoğu ateşli silah olmak üzere çeşitli silahlarla katlediliyor. Kız çocukları evlerinde av tüfekleri ile vurulmuş halde bulunuyor. Eşini ya da kız çocuğunu silahla vuran ancak genelde silah temizleme kazası olarak kayıtlara geçen ruhsatlı ya da ruhsatsız silah bulunduran kişi sayısı son derece fazladır. Evinde silah bulunduran kişiler kimi zaman cinnet geçirip bütün bireylere kurşun yağdırabiliyor. Yine düğünlerde, kutlamalarda, maç galibiyetlerinde ateşli silahla kutlama, rast gele havaya ve etrafa ateş açarak sevinç gösterisi yapma geleneği bir türlü terk edilmediği gibi bu tür davranışlar resmi anlamda da ciddi müdahaleler görmüyor. Silah edinme imkânı kolaylaştıkça bu tür olaylar da giderek yaygınlaşıyor. Sorun son derece yakıcıdır. İnsanlar evlerinde dahi tehdit altındadır.

Başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere vatandaşların çoğu evinin balkonunda, parklarda, sokakta ölümle burun burunadır. Çocuklar annelerinin kucağında bile güvende değildir. Urfa’da annesinin kucağında kafasından aldığı kurşun yarasıyla hayatını kaybeden küçük Ali Mefai’nin, İzmir’de parkta oyun oynarken vurulan 6 yaşındaki Umut Ceylan’nın ölümü gibi yüzlerce ölüm ve yaralanma, silahların Türkiye’de normal bir tüketim eşyası gibi kolay ediniminden kaynaklanıyor. Söz konusu sorun, açıklamalar, cezalar ve geçici önlemlerle çözülmeyecek ve geçiştirilemeyecek kadar hayatidir. Çünkü artık hiçbir yerde can güvenliğimiz yoktur. Bu konuda ciddi bir denetim yapılmalıdır. Silah edinimi son derece kısıtlı hale getirilerek, ruhsatlı silah kullanımı şartları zorlaştırılmalı ve bulundurma süresi oldukça kısaltılmalıdır.

Ruhsatlı ya da ruhsatsız tüm silahların toplanması için acilen bir çalışma başlatılmalı, yasa yeniden gözden geçirilmelidir. Silahların hangi amaçla edinilmek istendiği ciddi bir araştırma gerektiriyor. Bireysel silahlanmanın bu kadar kolay hale getirilmiş olmasının, silah üretimi ve satışını yapanlara kar sağlamak olduğu aşikârdır. Ortada 8 milyon kadar bireysel ruhsatlı ve ruhsatsız silah dururken, kimse can güvenliği olduğunu söyleyemez. Bütün bunlar göz önüne alınarak bir meclis araştırması açılmasını Genel Kurul’un takdirine sunuyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.