SGK: 'Yapılandırmayan Kalmasın..!'

SGK: 'Yapılandırmayan Kalmasın..!'

Kars Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Zeynal Abidin Cengiz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alacakları için 18 Ağustos 2016 tarihinde yeniden yapılandıran kanun hakkında açıklamalarda bulundu.

A+A-

Kars Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Zeynal Abidin Cengiz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alacakları için 18 Ağustos 2016 tarihinde yeniden yapılandıran kanun hakkında açıklamalarda bulundu.

Yapılandırmanın borcu olan vatandaşlara yönelik getirilmiş özel bir uygulama olduğunu dile getiren Cengiz, bu yapılandırmanın ilk kez uygulandığını, o yüzden bütün vatandaşlarımızın bu yapılandırmadan faydalanması gerektiğini söyledi. Cengiz ayrıca uygulamanın başladığını ve borcu olan vatandaşlar tarafından yapılandırma başvurularının da almaya başladığına dikkat çekti

Cengiz, yeni kanuni düzenlemeyle bugün başvuruların başladığını ve Kars için önemli bir yapılandırma olduğunu dile getirerek, “Yapılandırma SSK, BAĞKUR, Kamu ve Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını kapsamaktadır. Bu yeni yapılandırma ile 30 Haziran 2016 ve bu tarihten önceki dönemlere ait ödenmemiş prim borçlarını kapsıyor. Kesinleşmiş ve tahakkuk etmiş borçlar, bu kanun kapsamında yeniden yapılandırıyor. Bu yapılandırma kanunu ile gecikme zam ve cezalarının yerine o dönemlerde gerçekleşen yurtiçi fiyat endeksi rakamlarını uygulayarak gecikmeleri tekrar güncellemiş olacağız. Burada özellikle enflasyon oranlarının, gecikme cezalarımızdan daha düşük olmasından dolayı bir indirim zaten söz konusu. Vatandaşlarımız bu şekilde yapılandırılan prim borçlarımızı gerekirse peşin veya taksitle ödeyebilirler. Peşin ödemelerde bir artı indirim daha söz konusu olacak.” dedi.

sgk-zeynel.jpg

Cengiz, “İşveren ve esnafımız enflasyon ile güncellediğimiz asıl artı enflasyon tutarını 36 aya kadar belirledikleri taksitlere göre ödeyebilirler. 18 ay iki ayda bir ödeme seçeneği var. Bir yıl ödemek isterlerse 6 taksit seçebilirler. İdari Para Cezalarında da ekstradan bir indirim söz konusudur. İdari Para Cezalarını yapılandıran işverenler bu cezaların sadece yarısını ödeyecekler. Eğer bunları peşin öderlerse enflasyon farkının yarısını ödedikleri için ikinci bir indirime kavuşmuş olacaklar. Bu Yapılandırmanın getirdiği en önemli yeniliktir. Bütün vatandaşlarımıza ben şunu hatırlatmak istiyorum. Çalışmadığınız yani herhangi bir sigortalı koluna tabi olmadan boşta geçirdiğiniz bir süre varsa sizin adınıza Genel Sağlık Sigortası borcu çıkmış olabilir. Vatandaşlar e-devlet üzerinden borçlarını öğrenebilirler. Gelir testine gidilmediği için adlarına prim borcu çıkanlar 4 ay içerisinde gelir testine müracaat ederlerse sanki zamanında gelir testine müracaat etmişler gibi adlarına çıkan bütün borçlardan kurtulmuş olacaklar. Genel Sağlık Sigortası prim borçlarımız olanlar da prim borçlarını yapılandırabilirler. Sadece borç asıllarını peşin ödeyebilirler ya da hiçbir vade farkı ve gecikme faizi uygulanmaksızın borçlarını 12 takside bölerek ödeyebilirler. Bu da onlara getirilmiş özel bir uygulama. Bu da ilk kez uygulanıyor. O yüzden bütün vatandaşlarımız bu yapılandırmadan faydalansın.” şeklinde konuştu.

Genel Sağlık Sigortası dışındaki yani işverenlerinizin, esnafımızın, çiftçimizin borçlarını yapılandırma başvurusunun son günü 31 Ekim 2016 tarihi olduğunu da belirten Cengiz konuşmasını şöyle sürdürdü: “31 Ekim gününe kadar borçlularımız gelip borçlarını yapılandıracaklar. Özellikle işverenlerimiz e-sigorta üzerinden bizim onlara verdiğimiz şifrelerimiz var. Oralardan da müracaat edebiliyorlar. İl Müdürlüklerimize gelerek yapılandırma başvurusunda bulunabilir ya da posta yoluyla başvurabilirler. Ancak bunu son güne bırakmasınlar. Çünkü gerçekten il müdürlüklerimizde aşırı bir yığılma oluyor. Hem vatandaşlarımız bundan mağdur oluyor, hem de Kurum işlemleri yavaşlıyor. Yapılandırılan borçlar; peşin veya 6, 9, 12, 18 taksit halinde ödenebileceklerdir. İl Özel İdareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödenebilir. Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami 144 eşit taksitte ödenebilecektir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.