KAISİADın Ardahanı Hatırlama PANELİ

Ardahan'ın kurtuluşunun 90. yılı Kars-Ardahan-Iğdır İşadamları Derneği (KAISİAD), tarafından İstanbul Mecidiyeköy'de düzenlenen panellerle kutlandı

Ardahan’ın kurtuluşunun 90. yılı Kars-Ardahan-Iğdır İşadamları Derneği (KAISİAD), tarafından İstanbul Mecidiyeköy’de düzenlenen panellerle kutlandı. Düzenlenen panelde her biri kendi dalında uzman bilim adamları tarafından Ardahan’ın sorunları için çözüm ve öneriler sunuldu.

Merkezi İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Kars, Ardahan, Iğdır İşadamları Derneği (KAISİAD)’ın Ardahan ilinin 90. Kurtuluş yıl dönümü münasebetiyle düzenlediği genel konulu panel, akademik ağırlıklı panelist ve konukların katılımıyla gerçekleşti. Dr. Gürbüz Çapan’ın moderetörlüğünü yaptığı panele; Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof Dr.Ramazan Korkmaz, Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Makal, Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyeleri, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Yapımcı, Yönetmen Reis Çelik, Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı Güven Doğruyol ve Ardahan Kültür Evi Başkanı Tuncer Dağ katıldı.

CHP ARDAHAN MİLLETVEKİLİ ENSAR ÖĞÜT, “ARDAHAN’IN KURTULUŞUNU DEĞİL, BİTİRİLİŞİNİ TARTIŞALIM”
Panelin açılış konuşmasını CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt yaptı. Ardahan’ın kurtuluşunun savaşlarla değil, karşılıklı anlaşmalarla olduğunu belirten Öğüt şunları söyledi; Ardahan’ın kurtuluşu savaşlarla değil karşılıklı anlaşmalarla sonuçlanmıştır. Ardahan’ın asıl savaşı 43 yıllık Rus işgali döneminde verildi. Bu süreçte çok ağır bedeller verildi. Aşıkşenlik gibi değerlerde bu dönemlerde ortaya çıktılar. Koloni ve sömürge zihniyetinin yerleşmesi ile resmi tarih bu ülkede yaşanan gerçeklere yer vermedi. Bunlar birlikte Âşık şenlik gibi değerler halkın hafızasından silinmeğe çalışıldı. Bu gibi değerlerimiz eğitim ve öğretim programlarında yer almadı. Tarihi gerçekleri ters yüz etmenin yanı sıra İsmet İnönü de Ardahan’a büyük bir darbe vurarak ilçe yapıp Kars’a bağladı. Artvin’i de il yaparak Ardahan’ı bitirmeye çalıştı. Aynı süreç Mesut Yılmaz döneminde, Kemal Derviş’in maliye bakanlığında hızlanarak sürdü. Ardahan’a yapılacak olan her tür plan ve projeler bilinçli olarak yok edildi. Bizler şimdi Ardahan’ın kurtuluşunu değil nasıl bitirildiğini tartışmalıyız.

Yoğun çalışmalar yapılarak Ardahan’ın gelişeceğini vurgulayan Öğüt, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “ Sınır kapılarının atıl durumda bırakılması, gümrüklerinin işletilmemesi, lojistik köyün Ardahan’a yapılmaması her yol ve yöntem Ardahan’ı bitirmeye yönelik bilinçli plan ve programlardır. Yoğun Çabalar Sarf edilirse Ardahan Mutlak Gelişecektir. Son yıllarda STK alanında meydana gelen gelişmeler neticesinde bazı değişikliklerin yaşandı. Nihayet Ardahan sivil toplum örgütlerinin birlikte geliştirdikleri Kura nehri eylemi ulusal ve uluslar arası karşılığını buldu. Gürcistan Kura nehrinin Karadeniz’e akıtılması projesi karşısında nota verdi, Beşikkaya barajı ihalesi ertelendi. Çok yoğun çaba ve emekler sonucu Ardahan’a üniversitenin açılması büyük bir gelişmedir. Bu gelişmeler bir araya getirildiğinde Ardahan gittikçe gelişecektir.

DR. GÜRBÜZ ÇAPAN; “ŞİZOFREN BİR TOPLUM YARATILDI”
KAISİAD’IN düzenlediği paneli yöneten yöneten Esenyurt eski belediye başkanı Dr. Gürbüz Çapan, bir bütün olarak Kars, Ardahan ve Iğdır bu ülkeden koparılarak atılmaya çalışılmıştır dedi. Çapan şöyle konuştu; “Bir bütün olarak Kars, Ardahan ve Iğdır bu ülkeden koparılıp, atılmaya çalışılmıştır. Her zaman bir ur, apandis muamelesi görmüştür. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Bir Rize de, ya da başka bir ilde kişi başına ne harcama yapılıyorsa, vatandaş olarak neler yapılıyorsa, aynısının bölgemiz insanına da yapılmasını istiyoruz. Bölgeye dayatılan sistematik geri kalmışlık zincirini kırmak için bölgede büyük pasif bir direnişin STK’lar aracılığı ile hayata geçirilmesi kaçınılmazdır. Bölge için bir şeyler yapmaya çalışıldığında, öküz altında buzağı arar gibi yapılmak istenmesi şizofren bir toplumsal yapılanma oluşturdu”

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz; “Türkiye Genelinde En hızlı Büyüyen Üniversite Ardahan Üniversitesidir”

Ardahan Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Ramazan Korkmaz; Ardahan, Bilim ve Kültür Kenti olmaya doğru yol almaktadır” dedi. Korkmaz; “Sistem M.Ö ki yıllardan beridir kullanılan tarihi yolu bile değiştirmeye çalıştı. Sümerlerden beridir Mezopotamya ve Anadolu’nun Asya’ya açılan kapısı olan Aktaş Sınır kapısı, yani yeni insanlık tarihinin kapısı, binyılların tarihi ipek yolu devre dışı bırakılmıştır. Kura nehri binyıllardır akıp gidiyor, biz sadece seyrediyoruz. Ardahan Üniversitesinin Merkez olduğu Kafkasya Üniversiteler birliğini kurduk. Ardahan hızla bilim ve kültür kenti olmaya doğru yol almaktadır. 2008 yılında kurulan Ardahan üniversitesinin karanlığa karşı kurulan bir yapı olduğunu, hızla geliştiğini ve öğrenci sayısının 2 Bin 200’ü aştığını, bununla birlikte ilk 5 yıllık süreçte bu sayının 10 Bini geçeceğini ifade eden Korkmaz, Türkiye genelinde en hızlı büyüyün üniversitenin Ardahan üniversitesi olduğunu söyledi.

YÖNETMEN REİS ÇELİK, “ARDAHAN’IN CİDDİ ANLAMDA LOBİYE İHTİYACI VAR”
Yönetmen Reis Çelik, bölge insanının özeliklerini, fıkralarla anlaşma biçimini, bölge insanını diğer bölgelerden ayıran yapısını çeşitli örneklerle ve slâyt gösterisi ile anlattıktan sonra bölgeye dayatılan geri kalmışlığın, bölgeye dayatılan yıkıcılığın ancak örgütlü ve bilinçli bir toplumla aşılabileceğine dikkat çekti. Çelik; “bölge STK’ları ne iş yapar? Neredir bu STK’lar? Artık güçlü bir Anadolu Lobisinin oluşması gerekiyor. Dernekler artık kaz ve tavuk gecelerini bırakıp bölgenin asıl sorunlarına eğilmeleri gerekmektedir.

Panelde söz alan konuşmacıların da konularında Ardahan’ın kalkınma politikaları vardı;

Prof. Dr. Oğuz Makal’da, “Her alanda eşsiz bir coğrafya ve eşsiz bir insan potansiyeline sahip olan bölgeye karşı düşürme planı yapılmaktadır. Bu plan ve dayatmaların bölge insanı tarafından çözülüp kırılması şarttır” dedi.

Ankara, Göle Dernek Başkan Yardımcısı Atife Odabaşı ise; Ardahan’ı seviyorum diyenler yılda en az bir kere oraya gidip geliyorlar mı merak ediyorum. Eğer gidip gelmiyorlarsa Ardahan’ın sorunlarını konuşmaya hakları da yoktur” dedi

Panelin ardından KAISİAD Derneği, panelistlere özel olarak hazırlattığı Kura nehri üzerinde Atatürk Siluetini işlediği Plaketleri panele katılanlara verdiler.

Kars Haberleri

Kars'ta 1 Mayıs.. Kutlamaların Adresi 'Tren Garı' Meydanı
Kars'ta 'Siber Suçlar' Eğitimi.. 372 Öğrenciye Bilgilendirme Yapıldı!
Türkiye 23 Nisan'ı Kutluyor.. Kars'ta 'Çocuk Bayramı' Törenleri
'İl Genel Meclisi'nde Dengeler Değişti.. Suat Bayhan DEM Parti'den İstifa Etti!