Atatürkün Karsa Gelişi KUTLANDI

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars'a gelişinin 87. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars'a gelişinin 87. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 87 yıl önce, 6 Ekim 1924’te Kars’a gelişinin yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi. Tören Valilik makamı önünde ki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması ile başladı.

Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasının ardından Halk Eğitim Merkezi salonunda devam eden programda Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Nebahat Orhanaslan tarafından ‘Atatürk ve Kars’ konulu konferans verildi.

Konferans öncesi Atatürk’ün Kars’a gelişini anlatan AKP'li Kars Belediye başkanı Nevzat Bozkuş'un konuşmasının ardından Kafkas Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Nebahat Orhanaslan tarafından ‘Atatürk ve Kars’ konulu konferans verildi.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Atatürk İlkeleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nebahat Arslan, Atatürk’ün Kars’a gelişinin 87. yılı nedeni ile düzenlenen ‘Atatürk ve Kars’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, Büyük Önder Atatürk’ün Cumhuriyetin ilk 15 yılında, memleketin her yerini karış karış gezerek, olayları ve Türk milletini yerinde görmeği tercih ettiğini söyledi.

Atatürk’ün 1924 yılının Ağustos ayında çıktığı 51 günlük yurt gezisinin son durağında, 4 Ekim’de Sarıkamış, 6 Ekim’de Kars’ı ziyaret ettiğini belirten Arslan, “İki gün süren bu gezide kendisine, Eşi Latife Hanım ve birçok milletvekili eşlik etmiştir. Atatürk Cumhuriyetin ilk 15 yılında memleketin her yerini karış karış gezmiş, olayları ve Türk milletini yerinde görmeği tercih etmiştir. Bu Cumhuriyetin olgunlaşmasında ve İnkılâpların yerleşmesinde büyük katkı sağlamıştır.” dedi.

Arslan, daha sonra şunları söyledi:
Atatürk, Erzurum, Kars ve Ardahan illerini etkileyen deprem nedeniyle felaketzedeleri unutmamış onlarla yakından ilgilenmiştir. Hatta komisyon çalışmalarını inceleyerek onlara Sarıkamış’tan kereste gönderilmesini sağlamıştır. Sarıkamış’ta ve ardından Kars’ta Vilayeti, Türk Ocağını, Belediyeyi ve okulları ziyaret eden Atatürk, gördüğü ilgiden çok memnun olarak bölgeden ayrılmış ve geziyle ilgili izlenimlerini şu şekilde dile getirmiştir:

“Çarlık Rusya’sına savaş tazminatı olarak verilmiş olan daha sonra Ermenilerin yapmış olduğu mezalimi yaşayan Elviyeyi Selase’nin Türk vatanı olarak kalmak için verdiği mücadeleden başarıyla çıkması ve ardından TBMM’nin ilk zaferiyle anavatana katılmasında emeği geçenleri kutlamıştır. Bu bölgenin halkına devletin bütün olanakları sağlamıştır. Atatürk Kars’ta beş gün kalması tasarlanmış ancak Musul meselesiyle ilgili olarak 6 Ekim akşamı Ankara’ya çağrılmıştır. Atatürk, maiyetiyle birlikte aynı akşam Kars’tan ayrılmıştır.” 

Öte yandan vilayet önündeki tören öncesi güvenlik önlemleri de üst seviyeye çıkarıldı. Tören alanında polis panzerleri hazır bekletilirken, yüksek binaların tepesine de özel hareket polisleri yerleştirildi.

Kars Haberleri

Kars'ta 1 Mayıs.. Kutlamaların Adresi 'Tren Garı' Meydanı
Kars'ta 'Siber Suçlar' Eğitimi.. 372 Öğrenciye Bilgilendirme Yapıldı!
Türkiye 23 Nisan'ı Kutluyor.. Kars'ta 'Çocuk Bayramı' Törenleri
'İl Genel Meclisi'nde Dengeler Değişti.. Suat Bayhan DEM Parti'den İstifa Etti!