Savaşın 8’inci Günü.. İran’da Can Kaybı Artıyor, Gerilim Bölgeye Yayılıyor!

Savaşın 8’inci Günü.. İran’da Can Kaybı Artıyor, Gerilim Bölgeye Yayılıyor!

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sekizinci gününde sürerken bölgede tansiyon giderek yükseliyor. 

A+A-

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sekizinci gününde sürerken bölgede tansiyon giderek yükseliyor. 

İran, saldırıları “nedensiz savaş” olarak nitelendirirken Washington ise operasyonun hedeflerine haftalar içinde ulaşılacağını savunuyor. 

Çatışmalarda şu ana kadar 1300’ü aşkın kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi yaralandı.

SALDIRILAR SEKİZİNCİ GÜNÜNDE

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri operasyonları sekizinci gününde devam ediyor. İran kaynaklarına göre saldırılarda bugüne kadar 1300’den fazla kişi yaşamını yitirirken yaralı sayısı 7 bine yaklaştı. Saldırıların özellikle askeri tesisler ve stratejik altyapı hedef alınarak sürdürüldüğü bildiriliyor.

Ortadoğu’da gerilimin giderek büyümesi, bölge ülkelerinde de güvenlik endişelerini artırmış durumda.

İRAN: “BU BİR ÇATIŞMA DEĞİL, SALDIRI”

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, yaşananları “çatışma” olarak tanımlamanın doğru olmadığını belirterek ABD ve İsrail’i doğrudan suçladı. Bekayi, iki nükleer silahlı devletin İran’a karşı nedensiz bir saldırı başlattığını söyledi.

Birleşmiş Milletler’e de çağrıda bulunan Bekayi, uluslararası kurumların İran’a yönelik saldırılar karşısında daha net bir tutum sergilemesi gerektiğini ifade etti.

Bekayi, özellikle Minab kentinde sivillerin hedef alındığını ileri sürerek, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu insanların hayatını kaybettiğini söyledi.

BM’DEN DİPLOMASİ ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada bölgede artan gerilimin küresel ekonomi ve siviller açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti.

Guterres, taraflara çatışmaları durdurma ve diplomatik müzakerelere dönme çağrısı yaptı. Ortadoğu’daki askeri gerilimin kontrolden çıkabileceği uyarısında bulunan Guterres, “Riskler hiç olmadığı kadar yüksek” değerlendirmesinde bulundu.

ABD: “OPERASYON HEDEFLERİNE YAKLAŞIYORUZ”

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD’nin İran’a yönelik askeri operasyonlarının planlanan hedeflere doğru ilerlediğini açıkladı. Leavitt, “Destansı Öfke Operasyonu” olarak adlandırılan saldırıların askeri hedeflerine 4 ila 6 hafta içinde ulaşılmasının beklendiğini söyledi.

ABD yönetimi, operasyon kapsamında İran donanmasının büyük ölçüde etkisiz hale getirildiğini savunuyor. Washington’a göre son günlerde İran’ın misilleme amaçlı balistik füze saldırıları önemli ölçüde azaldı.

TRUMP: “OPERASYONA 12-15 PUAN VERİRİM”

ABD Başkanı Donald Trump da İran operasyonlarının başarılı olduğunu savundu. Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada operasyonun beklentilerin üzerinde ilerlediğini belirten Trump, “Birisi bana 10 üzerinden puan vermemi istedi. Ben de 12 ile 15 arasında veririm dedim” ifadelerini kullandı.

Trump, İran’a ait çok sayıda askeri unsurun etkisiz hale getirildiğini ve donanmanın ciddi zarar gördüğünü ileri sürdü.

İRAN’DAN MİSİLLEME VE SERT MESAJLAR

İran Genelkurmay Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi ise ABD ve İsrail’e sert mesajlar verdi. Şikarçi, İran’a yönelik saldırıların devam etmesi halinde savaşın nasıl sonuçlanacağına yalnızca İran’ın karar vereceğini söyledi.

Hürmüz Boğazı’nın kapatıldığı yönündeki iddiaları da reddeden Şikarçi, boğazın küresel ticaret açısından hayati bir geçiş yolu olduğunu belirtti. Ancak ABD ve İsrail’e ait gemilerin geçişine izin verilmeyeceğini ifade etti.

BÖLGEDE SALDIRILAR GENİŞLİYOR

İran basını, başkent Tahran’daki Mehrabad Uluslararası Havalimanı’nın da saldırılarda hedef alındığını duyurdu. Yoğun bombardıman sonrasında havalimanında yangın çıktığı ve alevlerin kilometrelerce uzaktan görülebildiği bildirildi.

Öte yandan Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, Riyad yakınlarındaki Prens Sultan Hava Üssü’ne yönelik bir balistik füze saldırısının hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı.

ERBİL’DE İHA SALDIRISI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde de gerilim tırmanıyor. Erbil’de düzenlenen insansız hava aracı saldırısında patlayıcı yüklü dört İHA’nın imha edildiği açıklandı. İHA’lardan birinin enkazı bir otelin yakınındaki boş alana düşerken olayda can kaybı yaşanmadı.

ERDOĞAN VE SELMAN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Erdoğan, artan gerilim karşısında diplomasi ve diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini vurguladı.

AZERBAYCAN’DA SABOTAJ PLANI ENGELLENDİ

Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi ise İran bağlantılı olduğu iddia edilen bir sabotaj planının engellendiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, Bakü’de çeşitli hedeflere yönelik terör eylemi hazırlığında olduğu öne sürülen 7 kişinin tutuklandığı bildirildi.

Operasyonlarda C-4 tipi patlayıcıların ele geçirildiği ve bazı stratejik noktaların hedef alınmasının planlandığı belirtildi.

BÖLGEDE GERİLİM BÜYÜYOR

İran’a yönelik saldırıların sürmesi ve karşılıklı sert açıklamalar, Ortadoğu’da yeni bir bölgesel çatışma riskinin büyüdüğüne işaret ediyor. Diplomatik girişimlere rağmen sahadaki askeri hareketlilik ise hız kesmeden devam ediyor.

Savaşın 8’inci Günü.. İran’da Can Kaybı Artıyor, Gerilim Bölgeye Yayılıyor!

Savaşın 8’inci Günü.. İran’da Can Kaybı Artıyor, Gerilim Bölgeye Yayılıyor!

Savaşın 8’inci Günü.. İran’da Can Kaybı Artıyor, Gerilim Bölgeye Yayılıyor!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.