
Sarıkamış’ta Ayılar Yeniden Görüntülendi.. Oteller Bölgesinde Dikkat Çeken Anlar!
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde oteller bölgesine inen boz ayılar, akşam saatlerinde yeniden görüntülendi.
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde oteller bölgesine inen boz ayılar, akşam saatlerinde yeniden görüntülendi.
İki boz ayının bölgede dolaştığı, bir anne ayının ise iki yavrusuyla birlikte yiyecek aradığı anlar dikkat çekti.
Sarıkamış’ta insan ve yaban hayatının iç içe geçtiği görüntüler bölgede sık yaşanıyor.
SARIKAMIŞ’TA AYILAR YENİDEN GÖRÜNTÜLENDİ
Kars’ın doğal yaşamıyla öne çıkan Sarıkamış ilçesinde boz ayılar, bu kez yeniden oteller bölgesinde görüntülendi. Özellikle akşam saatlerinde ilçe merkezine ve yerleşim alanlarına kadar inen ayılar, yurttaşların cep telefonu kameralarına yansıdı.
Son görüntülerde iki boz ayının oteller bölgesinde rahat şekilde dolaştığı görülürken, bir anne ayının iki yavrusuyla birlikte yol kenarında yiyecek aradığı anlar dikkat çekti. Bölgedeki yurttaşlar tarafından kaydedilen görüntüler, kısa sürede sosyal medyada da ilgi gördü.

Sarıkamış’ta hemen her gün farklı bölgelerde görülen ayılar, ilçe halkının günlük yaşamının adeta bir parçası haline geldi. Bölgede yaşayan yurttaşlar, ayıların özellikle gece saatlerinde çöp konteynerlerinin çevresinde yiyecek aradığını ifade ediyor.
OTELLER BÖLGESİNDE HAREKETLİLİK YAŞANIYOR
Turizm tesislerinin yoğun bulunduğu oteller bölgesinde görüntülenen ayıların insan varlığına alışkın tavırlar sergilemesi dikkat çekiyor. Bölgedeki işletme çalışanları ve yurttaşlar, zaman zaman ayıların yol kenarlarında ve otel çevrelerinde uzun süre dolaştığını belirtiyor.
Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında doğada yiyecek arayışına çıkan ayıların, ilçe merkezine daha sık indiği ifade ediliyor. Uzmanlar ise bölgede yaşayan yurttaşların yaban hayvanlarına yaklaşmaması ve besleme girişiminde bulunmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

DOĞAL YAŞAMIN PARÇASI HALİNE GELDİ
Sarıkamış, geniş sarıçam ormanları ve zengin yaban hayatıyla Türkiye’nin dikkat çeken doğal alanları arasında yer alıyor. İlçede ayı, kurt, tilki, vaşak ve çok sayıda yabani hayvan türü doğal yaşamını sürdürüyor.
Bölgede son yıllarda boz ayıların daha sık görüntülenmesi, insan yerleşimleri ile yaban hayatı arasındaki sınırın giderek daraldığı yönündeki tartışmaları da beraberinde getiriyor.
PolitiKARS’ın İHA'dan derlediği bilgilere göre; özellikle kış sonrası dönemde yiyecek bulmakta zorlanan ayılar, oteller bölgesi ve yerleşim alanlarına daha sık inmeye başlıyor.
UZMANLARDAN UYARI GELİYOR
Doğa gözlemcileri ve bölgeyi yakından takip eden uzmanlar, Sarıkamış’taki yaban hayatının korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.
Uzmanlar, ayıların doğal yaşam alanlarında beslenebilmesi için orman ekosisteminin korunması gerektiğini belirtirken, insan kaynaklı atıkların da yaban hayvanlarını yerleşim alanlarına çektiğini ifade ediyor.
Özellikle turizm bölgelerinde bırakılan gıda atıkları ve açık çöp alanlarının, ayıların kent merkezine yönelmesinde etkili olduğu değerlendiriliyor.
Sarıkamış’ta son dönemde sıklaşan ayı görüntüleri ise bölgenin doğal yaşam zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.







HABERE YORUM KAT