1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Salih Müslim Serbest Bırakıldı
Salih Müslim Serbest Bırakıldı

Salih Müslim Serbest Bırakıldı

Çekya'da gözaltında alınan Salih Müslim çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

A+A-

Çekya'nın başkenti Prag'da Türkiye'nin istemi üzerine gözaltına alınan PYD eski Eşbaşkanı Salih Müslim, bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Duruşma TSİ 13:00'da başladı. Müslim'in avukatı Miroslav Krutina, müvekkilinin serbest bırakılması kararı verildiğini duyurdu.

Salih Müslim'in hakkında "Kırmızı Bülten ile arandığı" ileri sürülmüştü, ancak hakkında uluslararası Kırmızı Bülten bulunmadığı ortaya çıkmıştı. Müslim hakkında Türkiye'nin Çekya Emniyeti'neyaptığı talep sonrası 25 Şubat 2018 günü 'geçici tutuklama' (temporary arrest) işlemi yapılmıştı. Mahkeme karar için Türkiye'den gelecek belgeleri bekliyordu. Türkiye'nin belgeleri dün akşam saat 23.00'e kadar ulaştırması gerekiyordu.

Müslim hakkındaki dava dosyaları

Türkiye Salih Müslim'in toplam dört ceza dosyası olduğunu açıkladı.  Bunlardan "terör örgütü yöneticiliği" iddiasıyla ikisi Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde diğer ikisi de Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bulunuyor.  Müslim’in dosyalarının ikisi 2016; ikisi 2017 tarihli... Müslim hakkında bu dosyalardan dolayı Ankara 6. Sulh Ceza, Ankara 7. Sulh Ceza, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi ve Ankara 14. Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılmış yakalama kararları var. Bu kararlar Adalet Bakanlığı’nın Dış İlişkiler Dairesi tarafından Dışişleri Bakanlığı üzerinden Çekya devletine iletileceği duyurulmuştu.

En son Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Çukurambar'daki vergi dairesinde 1 Şubat 2018 günü yaşanan patlamaya ilişkin soruşturmada, Salih Müslim hakkında dün yakalama kararı çıkardı. Başsavcılık, kararı iade talepnamesine eklenilmesi için Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Daha önceki dosyalar Merasim sokak ve Güvenpark patlamalarıyla ilgili açılmıştı.

Salih Müslim hakkında

Suriyeli politikacı, eski mühendis ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) eski eş başkanı. Suriye vatandaşı.

1951'de Suriye'nin Halep ilinin, Kobani kasabasında doğdu. 1970'li yıllarda İstanbul'a giden Müslim, İstanbul Teknik Üniversitesi kimya mühendisliği bölümünü bitirdi.

1998 yılında Kürdistan Demokrat Partisi'nin Suriye kolu olan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'ne katıldı. 2003'de bu partiden ayrılarak Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) katıldı. 2010 yılında bu partinin lideri oldu.

Salih Müslim, Beşar Esad yönetimi tarafından 2003 yılında hapis cezasına çarptırıldı. Ancak kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. 2010'da Irak'a geçti; 2011'de yeniden Suriye'ye döndü.

2013'te Kobanî'ye 15 kilometre uzaklıktaki Fatina köyünde YPG ile El Kaide arasında çıkan çatışmada alt çocuğundan oğlu Şervan Müslim hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler