1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hatay’da Ali İsmail Korkmaz Vakfı Açıldı
Rusya’dan “FETÖ” Açıklamasına Tepki

Rusya’dan “FETÖ” Açıklamasına Tepki

Kremlin Sözcüsü Peskov, Bakan Çavuşoğlu’nun, Büyükelçi Karlov suikastının arkasında “FETÖ’nün bulunduğu” yönündeki açıklamasıyla ilgili, “Putin'in dediği gibi, soruşturma tamamlanıncaya kadar çıkarım yapılmamalı” dedi.

A+A-

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a düzenlenen suikastın arkasında kimlerin bulunduğu konusunda çıkarım yapmak için acele etmeme çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rusya'nın, saldırının arkasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) olduğunu bildiğini” söylemişti.

Sputnik’in haberine göre, Peskov ise bugünkü basın toplantısında, Çavuşoğlu’nun sözleriyle ilgili şunları söyledi:

“Moskova, ortak soruşturma grubunun elde edeceği sonuçların beklenmesi gerektiğini düşünüyor. Bildiğiniz gibi soruşturma grubu dün çalışmalara başladı. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dediği gibi, soruşturma tamamlanıncaya kadar suikastın arkasındakilerle ilgili çıkarım yapılmamalı.”

NATO istihbarat kurumları iddiası

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkan Birinci Yardımcısı Frants Klintseviç de suikastın arkasında NATO ülkelerinin istihbarat kurumlarının olabileceğini söylemiş, "Özellikle ABD istihbarat güçlerinin izi var. Bu kanıtlamak zor, ama bu gerçek" demişti.

Peskov, bu yorumla ilgili de “Klintseviç'in basın sözcüsü olmadığını ve bu nedenle Klintseviç'in bu açıklamasını neye dayandırdığını söyleyemeyeceğini” belirtti.

Peskov, “Bir kez daha tekrar ediyorum, ortak soruşturma grubu çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmaların er ya da geç suçluları ortaya çıkaracağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu ne demişti?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün yaptığı telefonda görüşmesinde, “hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın, saldırının arkasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) olduğunu bildiğini” belirtti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Kerry, Karlov'a suikasttan büyük üzüntü duyduklarını, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve başsağlığı dileklerini ilettiğini söyledi.

Ortak soruşturma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Büyükelçisi'ne düzenlenen suikastın ardından yaptığı açıklamada, soruşturmanın ortak yürütüleceğini açıklamıştı:

“Soruşturmanın kendilerinin []Rusya gönderecekleri elemanlarla yapmanın çok daha isabetli olacağını ilettiler. Bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok dedik. Başbakanımız ve ilgili bakan arkadaşlarımıza da gerekeli talimatı verdik.”

Rusya’dan 18 kişilik soruşturma ekibi Türkiye’ye geldi ve Ankara’da, olay yeri olan Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde, saldırgan polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın saldırıdan önce kaldığı otelde, Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi sırasında incelemelerde bulundu.

Rusya'nın soruşturma heyetinde, savcı, güvenlik ateşeleri, Acil Durum Bakanlığı yetkilileri, adli tıp yetkilileri ve psikolog var. 

Altıntaş’ın kaldığı otelin güvenlik kameraları ve telefon kayıtları da incelemeye alındı. Soruşturma kapsamında 13 kişi gözaltında. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.