1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ermenistan-ABD Ortak Tatbikatı Başladı
Rusya'da Putin'in Partisi Oylarını Artırdı

Rusya'da Putin'in Partisi Oylarını Artırdı

Rusya'da dün yapılan Duma seçimlerinde ilk sonuçlara göre oyların 54.21'ini alan Birleşik Rusya partisi seçimlerde açık arayla önde.

A+A-

Rusya'da parlamentonun alt kanadı Duma seçimlerinde, yüzde 90'ı sayılan oylara göre iktidar partisi Birleşik Rusya yüzde 54.21 oy alarak çoğunluğu elde etti.

Komünist Partisi 13.63 oranında oy alırken, Liberal Demokrat Parti 13.28 oranında oy aldı.

Anketler Adil Rusya partisinin yaklaşık yüzde 6.19 oy oranıyla dördüncü olduğunu gösteriyor. Bu dört parti hâlihazırda Duma'da temsil ediliyor. Diğer partilerse yüzde 5'lik seçim barajını aşamadı.

2011'deki son seçimde Birleşik Rusya yüzde 49,3, Komünist Parti yüzde 19,9, Adil Rusya 13,2, LDPR yüzde 11,6 oy almıştı.

Putin: Zafer

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oy kullanımının sona ermesi ardından Başbakan Dmitriy Medvedev'le birlikte Birleşik Rusya'nın genel merkezini ziyaret etti.

Putin burada yaptığı açıklamada "Kesin olarak söyleyebiliriz ki parti iyi bir netice elde etmiştir: Zafer kazanmıştır" dedi.

“Kolay olmadı fakat insanlar Birleşik Rusya'ya oy verdi. Halk, Birleşik Rusya üyelerinin insanlar için (iyi olanı yapmak adına) çabaladığını görüyor. Belki her şeyde başarılı olunmuyor ama parti, işini samimi ve olabildiğince etkili bir biçimde yürütüyor.”

Putin 2011 seçimlerine göre düşük olan seçimlere katılım oranı içinse 'en büyük olanı değil ama yüksek' ifadelerini kullandı. 18 Eylül 2016 Seçimlerine katılım oranı yüzde 47.94 oldu. 2011 seçimlerine katılım yüzde 60'ı bulmuştu.

Seçim Komisyonu Başkanı: Seçimler meşru

Rusya Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, seçimlerin tamamen yasalara uygun olarak gerçekleştirildiği konusunda güvenlerinin tam olduğunu belirtip seçimleri 'meşru' olarak niteledi.

Bir önceki seçimlerde hile yapıldığına dair iddialar başkent Moskova'da Putin karşıtı gösterilere neden olmuştu.

Pamfilova ayrıca kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre Birleşik Rusya'nın Duma'da 343 sandalyeye sahip olmasını beklediklerini de belirtti. Birleşik Rusya önceki dönemde Duma'da 450 sandalyenin 238'ine sahipti. Bunların yanı sıra Birleşik Rusya partisinin adayları Kırım'da dar bölge seçim sistemi uygulanan dört bölgede birden zafer elde etti.

Çeçenistan lideri Kadirov oldu

Rusya'da parlamento seçimleri kapsamında bazı bölgelerin liderleri de belirleniyor. Sözgelimi Çeçenistan'da yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Ramzan Kadirov oyların yüzde 97.05'ini alarak bir dönem daha Çeçenistan lideri olmayı garantiledi.

Kırım’da ilk Duma seçimi

Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'da da Duma seçimleri için oy kullanıldı. Birleşik Rusya partisinin adayları Kırım'da dar bölge seçim sistemi uygulanan dört bölgede birden zafer elde etti.

Seçim sistemi

14 siyasi partiden 6 bin 500 adayın katıldığı seçimlerinde Duma'da yer alacak 450 milletvekili belirlenecek. Milletvekillerinin yarısı bundan önceki yıllarda olduğu gibi nispi temsile dayalı bir seçim sistemine göre belirlenirken, diğer yarısı 2003'ten beri ilk kez dar bölge sistemine göre seçiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.