1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya ‘Tahıl Anlaşması’nı Askıya Aldı
Rusya ‘Tahıl Anlaşması’nı Askıya Aldı

Rusya ‘Tahıl Anlaşması’nı Askıya Aldı

Rusya, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na katılımını askıya aldığını duyurdu.

A+A-

Rusya, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na katılımını askıya aldığını duyurdu.

Kremlin Sözcüsü "Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek" dedi.

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Kremlin bugün süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na katılımını durdurduğunu duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov konuyla ilgili açıklamasında "Tahıl anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek" dedi. Gazetecilere açıklama yapan Peskov, "Karadeniz anlaşması bugün fiilen yürürlükten kalktı. Daha önce Rusya Devlet Başkanı'nın dediği gibi, 17 Temmuz'da süre doluyor ve maalesef bu anlaşmaların Rusya'yla ilgili bölümü yerine getirilmedi, bu nedenle yürürlükten kaldırılıyor. Anlaşmanın Rusya bölümü yerine getirilir getirilmez, Rus tarafı bu anlaşmaya derhal geri dönecek. De facto olarak durum bu şekilde" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği anlaşma, Rusya-Ukrayna çatışması nedeniyle bloke edilen Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlayarak küresel gıda krizini hafifletmeyi amaçlıyordu. Söz konusu anlaşma birkaç kez uzatılmıştı ancak bugün sona erecekti. Rusya aylardır anlaşmanın uzatılması için gerekli koşulların yerine getirilmediğini söylüyordu.

'KIRIM KÖPRÜSÜ'NE SALDIRIYLA BAĞLANTILI DEĞİL'

Rusya bugün ayrıca Ukrayna'yı Kırım köprüsüne gece boyunca deniz üzerinden insansız hava araçlarıyla saldırarak iki kişiyi öldürmekle suçlamıştı. Ancak sözcü Peskov, tahıl anlaşmasının uzatılmaması yönündeki kararın Kırım Köprüsü'ne düzenlenen saldırıyla bağlantılı olmadığının altını çizdi. Kremlin Sözcüsü, Devlet Başkanı Putin'in Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev ve Kırım lideri Sergey Aksenov'dan saldırıyla ilgili raporları aldığını anlattı. Peskov, saldırı nedeniyle ek güvenlik önlemleri alınıp alınmayacağının sorulması üzerine de, "Saldırının nedenini ve arkasında kimler olduğunu biliyoruz. Olay, güvenliği sağlayan herkesin soğukkanlı olmasını ve daha fazla çalışmasını gerektiriyor. Şu an itibarıyla herhangi bir önlem konuşulmadı. Zaten güvenlik önlemleri sürekli olarak iyileştiriliyor" ifadelerini kullandı.

'İTİRAZIMIZ TARAFLARA İLETİLDİ'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Ria haber ajansına yaptığı açıklamada, "Rusya, anlaşmanın uzatılmasına itirazını bugün Türk ve Ukrayna tarafları ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine resmen bildirdi” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.