Rusya | Muhalif Lider Aleksey Navalny Protestosu

Rusya | Muhalif Lider Aleksey Navalny Protestosu

Almanya'da tedavi gördükten sonra ülkesine dönünce tutuklanan muhalif lider Aleksey Navalny'nin serbest bırakılması için Rusya genelinde gösteriler düzenlendi.

A+A-

Rusya'da binlerce kişi, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi. 

PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Rusya’nın çok sayıda şehrinde düzenlenen gösterilere 40 binden fazla kişi katılırken, başkent Moskova’daki gösteride 3 binden fazla kişi yer aldı.

Polisin göstericilere yönelik zaman zaman sert müdahalelerde bulunduğu görülürken, ülke çapındaki gösterilerde 1440’den fazla kişinin gözaltına alındığı bilgisi geçildi.

Muhalif liderin eşi Yulia Navalni de, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda gözaltına alındığını duyurdu. Navalnıy'in sözcüsü Kira Yarmysh ve avukatı Lyubov Sobol'un da gözaltına alınanlar arasında.

Öte yandan, hapse girdikten sonra Youtube kanalından Navalnıy ve ekibi tarafından yayınlanan, Putin ile yakın çevresini hedef alan “Putin için saray: En büyük rüşvetin tarihi” isimli videonun izlenme sayısı da 70 milyona yaklaştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada, Navalnıy'a destek amaçlı yapılan protesto gösterilerinin "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu savunmuştu.

NAVALNIY'IN TUTUKLAMASI

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti. 44 yaşındaki Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Moskova'nın Himki ilçesindeki polis merkezinde kurulan mahkemede Navalnıy'ın "29 Aralık 2020'den beri denetimli serbestlik süresini defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle dün duruşma yapılmıştı.

Himkinskiy Bölgesel Mahkemesi heyeti, Kremlin'e muhalif Navalnıy'ın 15 Şubat'a kadar 30 gün tutuklu kalmasına karar vermişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.