1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD’den İran’a Yaptırımlar Geri Geliyor
Rusya | Ermenistan ile Türkiye Arasında Arabulucu Olmaya Hazırız

Rusya | Ermenistan ile Türkiye Arasında Arabulucu Olmaya Hazırız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Rudenko, ilişkilerini normalleştirmek adına yeni adımlar atan Ermenistan ve Türkiye arasında bu süreçte arabulucu olmaya hazır olduklarını belirtti.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Rudenko, ilişkilerini normalleştirmek adına yeni adımlar atan Ermenistan ve Türkiye arasında bu süreçte arabulucu olmaya hazır olduklarını belirtti.

"Ermenistan ile Türkiye’nin ilişkilerini normalleştirme sürecine arabulucu olarak her formatta yardımcı olmaya hazırız" diyen Rusya, başlayan süreçten memnun olduklarını da belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Sputnik'e yaptığı açıklamada, “Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi şüphesiz bölgedeki durumun genel olarak iyi yönde gelişmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle Ankara ile Erivan’ın diyalog başlatmak adına son zamanlarda attıkları adımları memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

“Güç bir konu olan normalleşmenin ele alınması adına bu ülkeler tarafından özel temsilciler atanmış olmasını da belirtmekten de memnuniyet duyuyoruz” diyen Rudenko, 1993’ten beri sınırları kapalı olan Ermenistan ile Türkiye’nin ilişkilerini normalleştirme sürecine ‘arabulucu olarak her formatta yardımcı olmaya hazır olduklarını’ da kaydetti.

İlgili haber...

TÜRK ÜRÜNLERİNE AMBARGO KALDIRILIYOR

Ermenistan, Dağlık Karabağ savaşı sonrası Türkiye mallarına yönelik yürürlüğe koyduğu ambargoyu 1 Ocak’tan itibaren sona erdireceğini açıkladı.

Ankara ile Erivan arasında normalleşme sürecine girilirken Ermenistan hükümeti, Dağlık Karabağ savaşı sonrası Türkiye mallarına yönelik yürürlüğe koyduğu ambargoyu 1 Ocak’tan itibaren sona erdireceğini açıkladı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Ermenistan Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türk malları ithalatına yönelik ambargonun uzatılmaması kararı alınmıştır” denildi. Türkiye’nin Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan’a verdiği destek nedeniyle 1 Ocak 2021’de Türkiye mallarına altı aylığına ambargo kararı alan Ermenistan hükümeti, Haziran ayında ambargoyu altı ay daha uzatmıştı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye ile ilişkileri ön koşulsuz bir şekilde normalleştirmeye hazır olduklarını  belirtmişti.

Türkiye’nin Ermenistan ile diplomatik ilişkileri askıya aldığı ve Ermenistan sınırını kapattığı 1993’ten bu yana iki ülke arasında doğrudan mal alışverişi bulunmuyor. Ancak Ermenistan’a Türkiye menşeli ithal mallar üçüncü ülkeler üzerinden ulaşıyor.

Ermenistan gümrüğü verilerine göre ülkeye 2019 yılında 268 milyon dolar değerinde Türkiye menşeli mal girerken bu rakam 2020’de 230 milyon dolara geriledi. Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ’da 27 Eylül 2020’de patlak veren savaş altı hafta sürmüş ve 10 Kasım’da Rusya arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona ermişti.

  • Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, üç gün önce yaptığı açıklamada Ermenistan ile karşılıklı charter uçuşlarının yakında başlayacağını belirterek, “iki ülke arasında karşılıklı ziyaretler dahil doğrudan temasa geçilerek ilişkilerin normalleşmesi konusunda atılacak adımlarla ilgili yol haritası belirlenmesinin gerektiğini” söylemişti.
  • Çavuşoğlu, Türkiye ile Ermenistan’ın karşılıklı atadıkları özel temsilcilerin görüşmelerine ilişkin takvimin belli olup olmadığına ilişkin soruyu da, “Tabii özel temsilcilerin telefonla önceden görüşüp, ikili yüz yüze görüşme için tarih belirlemesi gerekiyor, yer belirlemesi gerekiyor. Bizim edindiğimiz izlenime göre ilk toplantı, Ermenistan’ın böyle bir arzusu var, Moskova’da gerçekleşecek” demişti.
  • Türkiye 15 Aralık’ta özel temsilci olarak eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) büyükelçisi Serdar Kılıç’ı atamış, Ermeni tarafı da Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan’ı özel temsilcilik görevine getirmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler