1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Öğrencilere "Gençlik Ve Güvenli Gelecek" Konferansları
Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’a Suikast

Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’a Suikast

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a silahlı saldırı düzenlendi.

A+A-

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’da silahlı suikaste uğradı. Karlov'un, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Büyükelçi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir resim sergisi açılışında saldırıya uğradı. Karlov'un ÇSM içerisinde saldırıya uğradı. Karlov'un ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Rus Büyükelçi Karlov, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

Saldırının gerçekleştiği sanat merkezinin içinde rehinelerin olduğu belirtildi.

Karlov'un koruması olduğu zannedilen ve saldırının gerçekleştiği ÇSM'ye polis kimliği göstererek girdiği iddia edildi. 

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU OLAY YERİNDE 
Polis ekiplerinin olay yerine düzenlediği operasyonda saldırganın dışarıda sıkıştırıldıktan sonra etksiz hale getirdiği iddia edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da sergi binasının içine girdiği belirtildi.

SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ
Karlov'a silahlı saldırı düzenleyen saldırganın, yapılan operasyonla öldürüldüğü bildirildi. Saldırganın suikasti gerçekleştirdiği sırada " Allahu ekber, Halep'i unutmayın, Suriye'yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız" diye bağırdığı belirtildi.

suikast.jpg

SALDIRGAN POLİS
Karlov'a suikast düzenleyen saldırganın Ankara Çevik Kuvvet'te görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş olduğu; 1994 doğumlu Altıntaş'ın Aydın Söke doğumlu olduğu öne sürüldü. M.M.A'nın 2014 İzmir Rüştü Ünsal Polis Okulu mezunu olduğu belirtildi.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ 
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un saldırıya uğramasına ilişkin Başbakanlık tarafından geçici yayın kısıtlaması getirildiğini duyurdu. 

Karlov hakkında

2013 yılından bu yana Ankara'da görev yapıyordu. 

1954'te Moskova'da doğdu. 1976'da Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsünden, 1992 yılında ise Diplomasi Akademisi'nden mezun olarak yüksek öğrenimini tamamladı. 1976'dan beri diplomatik alanda çalışmalarını sürdürüyordu.

SSCB, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilatının yanı sıra yurtdışı temsilciliklerinde, 1976-1981 ve 1984-1990 yıllarında SSCB'nin Kuzey Kore'deki büyükelçiliğinde, 1992-1997 yıllarında da Rusya'nın Güney Kore Cumhuriyeti'nde, 2001-2006 döneminde ise Kuzey Kore'de büyükelçiliğinde farklı görevlerde çalıştı. 2007-2013 döneminde Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak görev yaptı.

2013 yılının Temmuz ayından bu yana Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görevini sürdürüyordu. Korece ve İngilizce bilen Karlov, evliydi ve bir çocuğu vardı. 

Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’a Suikast

Haberin öncesi...

Rusya Büyükelçisi Ankara’da Silahlı Saldırıya Uğradı

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir resim sergisinin açılışında konuşma düzenlerken silahlı saldırıya uğradı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a silahlı saldırı düzenlendi. Karlov'un ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" adlı konulu fotoğraf sergisinin açılışında silahlı saldırıya uğradı.

Çağdaş Sanatlar Merkezi Ankara'da ABD Büyükelçiliği'nin karşısında Kennedy Caddesi'nde yer alıyor.

Sputnik News’ta yer alan habere göre, açılış sonrası konuşma yaparken silahlı saldırıya uğrayan Karlov'un ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Sergide bulunan Hürriyet muhabiri Haşim Kılıç, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında saldırganın içeriye polis kimliğiyle girdiğini söyledi.

Hürriyet’e konuşan Rusyalı yetkililer saldırıyı radikal İslamcı teröristlerin gerçekleştirdiğini belirtti.

Saldırı anına ilişkin videoda, saldırganın Büyükelçi'yi vurduktan sonra tekbir getirdiği ve "Halep'i unutmayın, Suriye'yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça güvenliği tadamayacaksınız. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek" dediği duyuluyor. 

CNN Türk'ün 19.40 itibariyle geçtiği habere göre, sergide çatışma yaşandıktan sonra saat 19.35'te kesildi. 

Anadolu Ajansı'na göre, Karlov'u yaraladıktan sonra binanın ikinci katına çıktığı öğrenilen saldırgan ile özel harekat polisleri arasında yaklaşık 15 dakika süren çatışmanın ardından saldırgan etkisiz hale getirildi.

Operasyon sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saldırının yaşandığı Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne girdi. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Büyükelçi Karlov'un kaldırıldığı Güven Hastanesi'ne gitti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.