1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Saylamlar Otel Sağlıkta Özel Karadeniz Hastanesi'ni Seçti
Roboski'de Binler BULUŞTU !

Roboski'de Binler BULUŞTU !

Roboski'de yaşanan katliamın ardından, binler Roboski'de buluştu.

A+A-

Roboski'de yaşanan katliamın ardından bugün binler Roboski'de buluştu. Anmada sıkça "Katil Erdoğan" sloganları atıldı

Roboski'de 34 yurttaşın savaş uçakları ile bombalanarak katledilmesinin yıldönümünde binler Roboski'de buluştu.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP’li milletvekilleri, HDK bileşenleri, TKP MK dönem sözcüsü Erkan Baş ve TKP heyeti, Dersim Dernekleri Federasyonu, Barış Meclisi gibi çok sayıda örgüt ve sivil toplum kuruluşundan oluşan heyet Roboski’de buluştu.

Anma saat 10.00'da başlarken ilk konuşmayı DTK Eş Başkanı Ahmet Türk yaptı. Türk yaptığı konuşmada "faşizmi yeneriz" diyerek şöyle konuştu:

“Gelin, bütün bu acıları bir tarafa bırakıp yeni acılar yaşanmasın diye akıl, vicdan ve insanlığımız ile hareket edelim. Bugün annelerin gözyaşları bir yıl geçmesine rağmen dinmedi. Bu gözyaşları gördükçe önümüzdeki felaketin anlamını daha çok anlıyoruz. Bu ülkede kardeşliği sağlayalım. Kürt halkının özgürlüğü konusunda ortak bir mücadele geliştirelim. Vicdan ve akıl sahipleri böyle yaparsa bu inkârcı, ırkçı ve faşist zihniyet yok olacaktır. Faşizmi yeneriz. Halkların inkârını esas alan bu zihniyeti tarihin çöplüğüne gömmüş oluruz. Bizim mücadelemiz esastır. Buradan Türkiye ve Kürt halkına sesleniyorum dört parçadaki Kürt halkına ortak mücadele geliştirelim. Güçlü bir refleks ile bu sürece müdahale edelim.”

"Roboski'nin sorumlusu Erdoğan'dır"

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yaptığı konuşmada Roboski Katliamı’ndan Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın sorumlu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Tayyip Erdoğan değil mi bu kadar paşayı içeri atan? 3 tanesini daha atabilirdi ama kendisi sorumlu. 34 defa müebbet hapis cezalık suç işlemiştir. O gece buradaki askeri yetkililer sınırda geçişin siviller tarafından yapıldığını bilmesine rağmen Hava kuvvetleri, Başbakan’ı arayarak birlikte bu büyük sınır ötesi operasyonun emrini vermiştir. ‘Yeter ki bir tek PKK’liyi öldürelim’ diye savaş uçaklarının kalkması için emir verilmiştir. Aralarında sivil var bilgisi Başbakan’a verilmiştir. Ancak katliam ardından yaşamını yitirenlerin tamamının sivil olduğu anlaşılmıştır” dedi. Katliamın yaşandığı gün Uludere Kaymakamı'nın bütün delillerin toplanarak savcılığa teslim ettiğini söylediğini belirten Demirtaş, "O gün bugündür Uludere Kaymakamı konuşmuyor."

Demirtaş'ın ardından binlerce kişi mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık "Katil Erdoğan" sloganları attı.

Milyonlar olup hesap soracağız

Mezarlığa yapılan yürüyüşün ardından burada önce katledilenlerin aileleri adına Ferhat Encü konuştu. Encü'nün konuşmasının ardından söz alan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "34 bedenimizi parçaladınız, katlettiniz ama biz binler, onbinler, milyonlar olup hesap soracağız" dedi.

Kışanak'ın ardından anmaya katılan örgütlerin temsilcileri kısa konuşmalar yaparken, anmanın gün boyu devam edeceği belirtildi.

Haberin Devamı

18 Merkezde EYLEM

Diyarbakır, Muş, Hakkari, Ağrı, Kars, Erzurum, Iğdır Van, Dersim, Urfa, Antep, Mardin, İstanbul, Ankara, Batman, Adıyaman, Siirt ve Mersin'de Roboski katliamı kınandı

Diyarbakır, Van, Muş, Hakkari, Ağrı, Kars, Erzurum, Dersim, Viranşehir, Ceylanpınar, Antep, Suruç, Bismil, Hazro, Nusaybin, Lice, İstanbul, Ankara, Batman, Ergani, Adıyaman, Siirt, Dörtyol ve Mersin'de Roboski katliamında yaşamını yitirenler anılarak, katliamda sorumlu olanlara ilişkin hiçbir adım atmayan AKP hükümeti protesto edildi. Açıklamalarda, Roboski katliamının unutturulmayacağı belirtilerek, "Roboski katliamında her şey ortada, olmayan sadece adalet" denildi.

KARS

BDP Kars İl Örgütü de aynı nedenlerle il binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP'li yöneticiler, belediye başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı. BDP Kars İl Başkanı Şerafettin İldirim kısa bir açıklama yaptı. Açıklamanın ardından kitle, Kafkas Üniversitesi Yurtsever Öğrenci Derneği'ne bağlı Roja Med tiyatro grubunun hazırladığı "Roboski" adlı tiyatro oyunu sergilendi. Oyun sırasında duygusal anlar yaşandı.

KESK Kars Şubeler Platformu de, Roboski katliamının yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Roboski katliamını unutturmayacakları ve katliamın takipçisi olacakları ifadelerine yer verildi.

Kafkas Üniversitesi Yurtsever Öğrenci Derneği (KA-YÖDER) üyesi öğrenciler, Roboski katliamını kınamak amacıyla yürüyüş düzenledi. Öğrenciler, " Roboski katliamını unutmadık, unutturmayacağız" pankartını açarak, alkış ve zılgıtlar eşliğinde yürüyüş düzenledi.

IĞDIR

BDP Iğdır İl binası önünde, basın açıklaması düzenledi. BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Çirka, Iğdır Belediye Başkan Hüseyin Malk, Halfeli Belde Belediye Başkanı Ömer Aksu, BDP'li yöneticiler, il genel meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklama yapan BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Çirka, Başbakan Erdoğan döneminde yapılan katliamların üzerinin kapatıldığını söyledi. Çirka, 28-29 Aralık günleri arasında saat 21.30'da ışık kapatma eylemi düzenleyeceklerini kaydetti.

ERZURUM

Erzurum'un Tekman ilçesinde de, BDP'liler ilçe binası önünde basın açıklaması düzenlendi. "Katiller bulunsun" sloganlarının atıldığı açıklamada yapılan konuşmalarda sorumluların adalet önünü çıkarılması istendi..

DERSİM

Roboski katliamının birinci yıldönümü nedeniyle Dersim Üniversitesi'nde dersler boykot edildi. Mühendislik Fakültesi önünde biraraya gelen öğrenciler, fakültenin girişine siyah bez ve "Roboski Katliamı'nı unutmadık, unutmayacağız" pankartını açıp, "Roboski'yi unutmadık unutturmayacağız", "Qoçkiri, Dersim, Mereş, Çorum, Sévas, Gazi, Roboski", "Roboski soykırımdır", "İnsanlık bir kez daha Roboski'de katledildi" dövizleri taşıdı. Çok sayıda öğrenci "Şehit namirin", "Direne direne kazanacağız", "Katiller Roboski'nin hesabını verecek" ve "Katil Erdoğan" sloganları attı. Roboski katliamında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan öğrenciler, ardından yaptıkları açıklamada; Zilan, Dersim, Muğlalı Paşa Katliamı ve Maraş'ta görülen katliamcı zihniyetin son olarak Roboski'de kendini gösterdiğini belirtti. Açıklamanın ardından, Roboski katliamında yapılan bombardıman sonucu yaşamını yitiren 34 yurttaşın isimleri okunarak, hep bir ağızdan "Burada" diye cevap verildi. Açıklamanın ardından öğrenciler, alkış ve sloganlarla dağıldı.

VİRANŞEHİR

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde Roboski katliamının kınaması BDP İlçe binası önünde yapıldı. Açıklamaya; BDP İlçe Başkanı Mahmut Kaya, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Anma öncesinde TOMA, akrep tipi zırhlı araçlar ve çok sayıda çevik kuvvet ekipleri ile parti binası çevresi polisler tarafından ablukaya alındı. Anmada yurttaşlar, "1. yıl dönümünde Roboski katliamını unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" yazılı dev bir pankart astı. Anmada Ahmet Arif'in "Vurulmuşum" adlı şiirini okuyan BDP İlçe Başkanı Mahmut Kaya, Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin yoklamasını yaptı. Yoklama sırasında yurttaşlar, hep bir ağızdan "burada" diye cevap verdi. Urfa'nın Viranşehir ilçesinde "Faili belli Roboski katliamı" fotoğraf sergisi açıldı. Viranşehir Belediyesi Med Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan sergiye onlarca yurttaş katıldı.

CEYLANPINAR

BDP Ceylanpınar İlçe Örgütü üyeleri, Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle ilçe binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda polis ve zırhlı araç tarafından ablukaya alınan açıklamaya BDP'liler, MEYA-DER İlçe Temsilciliği, Ceylanpınar Belediye Başkanvekili Ahmet Dağtekin, belediye meclis üyeleri ve yurttaşlar katıldı. "Roboski onurumuzdur hesabı sorulacak", "Robski'yi unutma, unutturma", "Terörist kim?", "Biz adalet diyoruz onlar rüşvet diyor" yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada konuşan BDP İlçe Yönetici Mehmet Aydın, "Uçak devletin, bombalar devletin, vurulan Kürt gençleri" diyerek, Roboski katliamının "Kim vurduya" getirilerek, örtbas edilmeye çalışıldığını söyledi.

ANTEP

Antep Demokratik Öğrenci Derneği (ADÖDER), Roboski katliamının birinci yıldönümüne ilişkin Antep Üniversitesi giriş kapısı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İnşaat Fakültesi önünde toplanan yüzlerce öğrenci zılgıtlar ve ıslıklar eşliğinde yürüyüşe geçti. Siyah bir bez açan öğrenciler, "Roboski faşizme mezar olacak", "Katil devlet hesap verecek", "Roboskili anneler yalnız değildir" ve "Kürt halkı uyuma onuruna sahip çık" sloganları eşliğinde üniversitenin giriş kapısına kadar yürüdü. Burada açıklama yapan ADÖDER yöneticisi Tahsin Yalman, Roboski katliamının 1. Yıl dönümünde bir kez daha kınadıklarını belirtti. Yalman, devletin bilinçli bir katliam gerçekleştirdiğini aktaran Yalman, "Katledildiler çünkü ölümlere sebebiyet verenler ödüllendirildiler. Katledildiler çünkü ölenler sivil terörist itham edildiler. Katledildiler çünkü ölenlerin yakınlarına sadaka verildi. Katledildiler, çünkü kardeşlik naraları atanlar bugün halen devletin en üst kademelerindeler" dedi. Açıklamanın ardından katliamda yaşamını yitirenler anısına 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

SURUÇ

Urfa'nın Suruç ilçesinde BDP İlçe binası ününde Roboski için basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya; Suruç Belediye Başkan Vekili Hülya Demir, Aligör (11 Nisan) Belediye Başkanı İ. Halil Parıldar, belediye meclis üyeleri, Demokratik Özgür Kadın Hareketi aktivistleri, DTK üyeleri yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Polis ablukasında açıklamayı yapan BDP Suruç İlçe Yöneticisi Tahir Yavuz Er, katliamın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hiç bir adım atılmadığına vurgu yaparak, devlet, hükümet yetkilileri ile beraber anaakım medya da adeta üç maymunları oynadıklarını söyledi. Katliamın sorumluları yargılanmasını istediklerini altını çizen Er, "Katliamın failleri yargılanıp, cezalandırılmadığı sürece bugün olduğu gibi Suruç halkı başta olmak üzere tüm bölge halkının kepenkleri kapatarak, öğrenciler okula gitmeyerek, şoförler kontakları kapatarak, tepkilerini dile getireceğiz" dedi.

BİSMİL

Roboski katliamının birinci yıldönümü nedeniyle Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde polis ablukası altında yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Bismil Belediyesi Spor Kompleksi önünden polis kurşunuyla katledilen H.İbrahim Oruç Parkı'na doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, BDP Bismil İlçe Eş Başkanları Nizamettin Azad ve Yasemin Şehmusoğlu'un yanı sıra binlerce kişi katıldı. Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler tarafından engellenmek istenen yürüyüş, BDP ilçe yöneticilerin devreye girmesiyle izin verildi. Açıklamanın yapılacağı H.İbrahim Oruç Parkı adeta polis ablukasına alındı. "Roboski katliamını lanetliyoruz" yazılı pankart taşıyan kitleye açıklama yapan BDP Bismil İlçe Başkanı Nizamettin Azad, 34 yurttaşı katleden devlet yetkilileri, Roboskili analardan özür dilemesi gerektiğini belirterek, 34 yurttaşın ölüm emrinin Başbakan Tayip Erdoğan, tarafından verildiğini söyledi. Caddelerde yürüyüş yapan polis ve TOMA araçları trafik akışını aksatırken, kaldırımlarda bekleyen yurttaşlara ve okul avlusunun önünde bekleyen öğrencilere içerilere girmesi konusunda tehditlerde bulundu. Dağılan kitleyi çok sayıda sivil polis tarafından kameraya almaları ise dikkat çekti.

HAZRO

Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle AKP İlçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Kepenklerin tümünün kapalı olduğu Hazro'da, BDP İlçe binasın önünde toplanan yüzlerce kişi "Roboski katliamını nefretle kınıyoruz" pankartı ve "Ben Uğurum, Ben Ceylanım, Ben Roboskiyim, Ben Kürdüm" ve "Tecrit değil çözüm, ölüm değil müzakere" dövizleri açarak, AKP İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık "Biji serok Apo", "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "Şehid namirin" sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca polis ve jandarmanın ilçenin giriş ve çıkışlarında yoğun önlemler alması dikkat çekti. Yürüyüş ardından AKP İlçe binası önüne gelen kitle burada Roboski'de yaşamını yitirenler, anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından konuşan BDP Hazro İlçe Başkanı Şakir Dolan, bölgenin topraklarına 30 yıldan bu yana kan aktığını ve AKP'nin çözümsüzlükteki ısrarı bu kanın akmasına devam etmesine neden olduğuna dikkat çekti. Roboski katliamını gerçekleştirenleri nefretle kınayan Dolan, faillerin yargılanmayıp kendilerine ödül olarak madalya verildiğini hatırlattı. Dolan'ın ardından konuşan BDP İlçe Yöneticisi Mahfus Eruğ, Roboski katliamının emrinin Başbakan Erdoğan tarafından verildiğine dikkat çekilerek, "Türk devletinin işleyişi emir talimat sistemi, devlet teamülleri ve anayasa gereği savaş uçaklarının sınır ötesi operasyon emrini Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'ndan başka kimse veremez" dedi. Açıklamanın ardından kitle alkışlarla dağıldı.

NUSAYBİN

KESK Nusaybin Temsilciliği üyeleri, Robsoki katliamı yıldönümü nedeniyle Barış Parkı'nda basın açıklaması yaptı. KESK'liler adına açıklama yapan Eğitim Sen Nusaybin Temsilcisi Abdullah Gökçe, Roboski köyünde 34 sivilin katledildiğini belirterek, "Katliamdan bu yana 1 yıl süre geçmesine rağmen ilk başlarda kurulmuş heyetler dışında hiçbir şey yapılmamış ve göstermelik bir soruşturma başlatılmış ancak tek bir adım atılmamıştır" diye ifade etti. Yapılan açıklamadan sonra KESK üyeleri, Roboski'ye doğru yola çıktı.

LİCE

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, 28 Aralık 2011 tarihinde çoğu çocuk 34 Kürt gencinin katledildiği Roboski katliamına ilişkin yürüyüş düzenlendi. BDP İlçe binası önünde başlayan yürüyüş, Diyarbakır Caddesi boyunca devam etti. Yürüyüş boyunca "Roboskişi unutma unutturma", "Katiller halka hesap verecek", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı. Karahasan Caddesi'nde son bulan yürüyüş sonrası açıklama yapıldı. Kitle daha sonra tekrar BDP İlçe binasına yürüdü. Yürüyüşün ardından kitle sessiz şekilde dağıldı.

İSTANBUL

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Roboski katliamının birinci yıldönümünde adalet istemek için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde biraraya geldi. "33 Kurşun'dan Roboski'ye katliamlar sürüyor katiller cezalandırılsın" pankartını açan avukatlar adına açıklama yapan Avukat Emine Şeker, "General Muğlalı 33 Kurşun olayından ötürü Kürt halkından özür dileyenler, kışlalardan adını kaldıranlar, Roboski'de 34 Kürt köylüsünü katlettiler. Bununla da yetinmediler, katledilenleri tebrik ettiler, yeni kışlalara isimlerini vermeye hazırlandılar" dedi. Katliamın açığa çıkmaması için dosyaya gizlilik kararı çıkarıldığına dikkat çeken Şeker, yetkili tek bir sivil bürokratın veya askerin sorgulanmadığına, tutuklanmadığına işaret etti. Şeker, "İşine gelince kozmik odalara girecek kadar bağımsızlaşan yargı, Roboski için Genelkurmay'dan tek bir belge alamadı" diyerek, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun konuya ilişkin hazırladığı raporu açıklamayı ertelemesine de değindi. Tablonun çok açık olduğunu belirten Şeker, "Roboski'de sadece katledilmedik, aynı zamanda adaletsiz de bırakıldık" diye konuştu.

ANKARA

Halkevleri, Roboski katliamının birinci yıldönümü nedeniyle Meclis Dikmen Kapısı önünde kefen giyerek, basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay, Roboski'de yaşanan katliamının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, katliamla ilgisi olanların açığa çıkarılmadığını söyledi. Güney, Roboski'de yaşanan olayın ardından "operasyon kazası" denildiğini hatırlatarak, "Başbakan Genelkurmay'a teşekkür etti. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin 'Sağ yakalansalar kaçakçılıktan yargılanacaklardı. Kaçakçılık olayı gölgede kaldı. Özür dilenecek bir şey yok' dediler" diye konuştu. "Bir yıl içerisinde Roboski'nin sorumluları çıkmadı. Katliamdan sağ kurtulanlar hakkında 'sınırı yasadışı yollardan ihlal etmek', 'ülkeye sınırdan kaçak mal sokmak' iddiaları ile soruşturma başlatıldı" diyen Günay, AKP hükümetinin Roboski'de katledilen ailelere "kan parası" vermek isteyip, Roboski'de yaşanan katliamının üzerini örtmeye çalışıldığını kaydetti. Günay, Roboski katliamının üzerinin örtülmesine izin vermeyeceklerini belirterek, "Roboski katliamı demokrasi vaatleriyle iktidara gelen AKP iktidarının Kürt sorununda sözde açılım politikalarının gerçek yüzünü gösterdiği noktadır. Kürt halkının kültürel ve siyasi hak taleplerini baskı ve savaşla bastırmaya çalışan AKP iktidarı katliamından siyasi olarak sorumludur. Katliamın sorumluları derhal hesap vermeli" dedi. Günay'ın açıklamasının ardından Halkevleri üyeleri kefenleri ile birlikte yere yatarak, katliamı protesto etti.

ADANA

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi üyeleri, Roboskî katliamının yıldönümüne dikkat çekmek amacıyla Adana Adliyesi'nin arka kapısında açıklama yaptı. "Roboski yas tutmuyoruz. Hesap soruyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya, İHD, KESK, HDK ve KURDİ-DER yöneticileri de destek verdi. Roboski katliamının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan ÇHD yöneticisi Türkan Eşli, 17'si çocuk 34 Kürt köylüsünün hükümetin verdiği emirle F-16 savaş uçakları ile katledildiğini söyledi. Eşli, katliam sonrası Başbakan ve hükümet tarafından yapılan açıklamaları hatırlatarak, "Ancak Başbakan hala 'onların hepsi sivi miydi, değil miydi soruşturmada göreceğiz' gibi akla ziyan açıklamalar yapabilmektedir. Dahası Başbakan ve hükümet mensupları Roboski katliamına ilişkin gerçekleri karartmak için ellerinden geleni yapmaktadır. Toplumsal, kalıcı bir barışın oluşabilmesi ve akan kanın durması için gerçeklerle yüzleşmesi, sorumluların açığa çıkarılması gerekmektedir. Roboski katliamının emrini verenler, 34 köylüyü bombalayarak katledenler yargılansın" dedi.

BATMAN

Batman Demokrasi Platformu öncülüğünde, Roboskî katliamın yıldönümü kınamak amacıyla basın açıklaması düzenledi. Atatürk Parkı önünde düzenlenen açıklamaya Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel, BDP PM Üyesi Nezir Gülcan, Demokrasi Platformu bileşenleri, BDP gönüllü yönetimi yanı sıra binlerce kişi katıldı. Parkın önünde biraraya gelen kitle, "Bugün günlerden Roboskî unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" pankartı açılarak, yaşamını yitiren 34 yurttaşın resimleri taşıdı. Kitle sık sık, "Katil devlet hesap verecek" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganı attı. Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Bülent Hatun, "Aradan geçen bir yıla rağmen bugüne kadar ne faillerin bulunmasına yönelik bir adım atıldı ne de vicdanları rahatlatacak bir özür dilendi" dedi. Öte yandan HDP öncülüğünde akşam saatlerinde Atatürk Parkının önünde meşaleli yürüyüşle anma düzenlenecek.

ERGANİ

Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle BDP Ergani İlçe Örgütü üyeleri, katliamı kınamak amacıyla ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. İlçe binası önünde toplanan yüzlerce kişi, "Roboski'de yaşanan katliamdır, unutmadık unutmayacağız, unutturmayacağız " pankartını açarak, katliamda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. "Katil devlet hesap verecek ", "Katil Erdoğan" sloganları arasında basın açıklaması yapan BDP Ergani İlçe Başkanı Mehmet Yergin, "AKP hükümetinin, Roboski'yi unutturmak için her türlü yargı gücünü kullanması bizim ne unutmamıza ne de unutturmamıza engel olacaktır" dedi.

ADIYAMAN

Adıyaman Üniversitesi öğrencileri Roboski katliamını kınadı. "Ölümlere sessiz kalmayacağız Roboskiyi unutmayacağız" pankartı açan öğrenciler, sık sık "Roboskiyi unutma unuturma", "Katil AKP hesap verecek", "Roboski halkı yalnız değildir" sloganları attı. Öğrenciler adına açıklama yapan Müzeyyen Tabancı, katliamın üzerinden bir yıl geçtiğini belirterek, bu geçen uzun zaman dilimi içerisinde canlı tanıkların ifadesi dahil her şeyin ortada olduğunu ama ortada olmayan tek şey ise adaletin kendisi olduğunu belirtti. Yapılan açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.
Öte yandan BDP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Varol, parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda tüm duyarlı kesimi ve Adıyaman halkını yarın saat 12.00'de parti binası önünden başlayacak ve Demokrasi Parkı'nda son bulacak yürüyüşe katılmaları çağrısında bulundu.

SİİRT

Siirt Üniversitesi Kampusu'nde toplanan yüzlerce öğrenci, Roboski katliamını kınadı. "Roboski Katliamını Unutmayacağız, Unutturmayacağız" pankartının yanı sıra "Hepimiz kaçakçıyız, hepimiz Roboskiyiz", "Katiller bulunsun hesap sorulsun", "O düzenbaz düzeni lanetliyoruz" dövizlerini açan öğrenciler, sık sık "Şehit namirin", "Erdoğan halka hesap verecek" sloganları attı. Merkez Kafeterya önünden Meslek Yüksek Okulu önüne kadar yürüyen öğrenciler, ilk olarak Roboski katliamını andıran tiyatro oyununu sergiledi. Etkinlik düzenlenirken üniversite yönetimi tarafından basın mensuplarının içeriye alınmaması tepkilere neden oldu. Öğrenciler, bunun üzerine slogan ve alkışlar eşliğinde üniversite çıkış kapısına kadar yürüyerek, basın açıklaması yaptı. Öğrenciler adına açıklama yapan Selami Esen, katliamın katilleri yargılanılmayıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

DÖRTYOL

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. BDP Dörtyol İlçe Örgütü önünde toplanan yüzlerce kişi, saat meydanında yapılan basın açıklamasına yürüdü. BDP il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı basın açıklamasına aralarında Hatay İl Başkanı Mehmet İnsan'nın da bulunduğu yüzlerce kişi tarafından kınandı. BDP İlçe Başkanı Aldülhamit Gümüş, sorumlularının açığa çıkılmasını istedi.

MERSİN

Mersin BDP İl Örgütü üyeleri, Roboski katliamının birinci yıldönümü nedeniyle Akdeniz İlçesi Güneş Mahallesi'nde bulunan Barış Parkı'nda bir etkinlik düzenlemek istedi. Güneş Mahallesi sokaklarında ve çevresinde polis zırhlı, araç ve TOMA'larla yoğun güvenlik önlemi alırken, Mersin BDP İl Örgütü'nün Barış Parkı'nda yapmak istediği etkinliğe izin vermedi. Bunun üzerine park ve çevresinde toplanan yurttaşlar, BDP Akdeniz İlçe binasına kadar yürüdü. BDP Akdeniz İlçe binasına geçtiğimiz gün yaşamını yitiren Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi'nin fotoğrafı ve siyah bez asılırken, burada konuşan BDP Akdeniz İlçe Eşbaşkanı Emin Uslu, Roboski Katliamının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorumluların açığa çıkarılmadığını dile getirdi. Uslu, "Kürt sorununun demokratik çözümü için derhal diyalog ve müzakere başlatın. Tecritle katliamla bu sorunun çözülmeyeceğini artık bilmeniz gerekir" dedi.

Öte yandan Mersin'de Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri de sendika binasında basın açıklaması yaparak, Roboski katliamını kınadı.

Van, Muş, Hakkari, Ağrı, Kars, Erzurum ve Iğdır'de Roboski katliamını protesto etmek için yürüyen binlerce yurttaş ve öğrenci, polis engelline takıldı. Polisin tavrından dolayı gerginliklerin yaşandığı anmalarda yapılan açıklamalarda, Roboski katliamının AKP tarafından Kürtler üzerindeki zulmünün meşrulaştırma aracı haline getirilmek istendiğine dikkat çekildi.

VAN

34 yurttaşın Roboski'de katledilmesinin yıl dönümü nedeniyle, Van'da Yeraltı Çarşısı'nda, "Failli belli Roboski katliamı" isimli resim sergisi açıldı. VAKASUM, Van Barosu, TUYAD-DER, MAZLUM-DER, Van-Hakkari Tabipler Odası Birliği'nin ortaklaşa organize ettiği sergide, Roboski katliamını gözler önüne seren 43 fotoğraf sergilendi. Yoğun ilgi ile karşılaşan sergide duygusal anlar yaşandı. Sergiden sonra BDP Van İl çadırı önünde bir araya gelen binlerce kişi, Roboski katliamının yıl dönümü nedeniyle Van Valiliğine doğru yürüyüş geçti. Katliamda yaşamalarını yitiren 34 yurttaşın fotoğrafları ve simgesel tabutlarının taşındığı yürüyüşte, BDP'liler, KESK, İHD, TUYAD-DER, Van Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Yürüyüşte, "Roboski katliamcıları halka hesap verecek" pankartı açıldı. Binlerce kişi Van Valiliği önüne yürümek istedi. Kitleyi ablukaya alan polis yürüyüşe izin vermedi. Tüm yolları tutan polis yürüyüşü engelledi. "Baskılar bizi yıldıramaz", "Katil devlet hesap verecek", "Bijî Serok Apo", "Gençlik Apo'nun fedaisidir" ve "Şehît namirin" sloganlarını atıldığı yürüyüşü polis engelleyince, kitle Cumhuriyet Caddesi'nin ara sokaklarında 34 tabutu yan yana dizerek polisin tavrını protesto etti.

Her yerde Roboski eylemi

Tabutların yanında basın açıklamasını okuyan BDP Van İl Örgütü Yöneticisi, Ferit Aydın, Roboski katliamının bilinçli yapılan bir katliam olduğunu belirterek, faillerinin yargılanması için alanlarda mücadele edeceklerini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından kitle 15 dakikalık oturma eylemi yaptı. Daha sonra yürümek isteyen gençler polis barikatına takıldı. Yüzlerce genç polis barikatını aşarak, "Çarxa Şoreşê" okuyan gençler sloganlarla oturma eylemine katıldı. Eylemin sonlandırılmasının ardından polis ile kitle arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginlik sırasında bir polis yaralanırken, sokak başlarını tutan polislerin çekilmesinin ardından gerginlik sona erdi. Kentte birçok lisede bir araya gelen gençler ise, yürüyüşle Roboski katliamını protesto etti.

Emek Partisi (EMEP) ve Emek Gençliği üyeleri de, Sanat Sokağı'nda protesto yürüyüş düzenledi. "Roboski'yi unutmadık, unutmayacağız","Roboski ve tüm katliamlar açığa çıkarılsın", Karanlık tarih aydınlatılsın" pankartı açan EMEP'liler, "Roboski'yi unutma, unutturma" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak"sloganları attı. İle Telekom binasına kadar yürümek isteyen kitle polis tarafından engellendi. Burada açıklama yapan Emek Partisi Van İl Yönetici Umut Yeğin, katliamın aydınlanması için alanlarda olacaklarını söyledi.

MAZLUM DER Van Şubesi ise, sorumluların yargılanması için açtıkları imza kampanyasında 10 bin imza topladı. İmza stanttında açıklama yapan MAZLUM DER üyesi Evin Keskin, Roboski katliamının sorumluların yargılanmasını isteyerek, hazırlanan imzaların meclise göndereceklerini dile getirdi.

ERCİŞ

Van'ın Erciş ilçesinde de, Erciş Meslek Yüksek Okulu önünde toplanan öğrenciler, katliam nedeniyle basın açıklaması yaptı. Yüzlerce öğrencinin katıldığı açıklama öncesi bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşundan sonra öğrenciler adına açıklama yapan Cihat Deniz, Roboski katliamını protesto ederek, sorumluların derhal cezalandırılmasını istedi.

AĞRI

BDP Ağrı İl binasında bir araya gelen, BDP'li yöneticiler ve çok sayıda yurttaş, basın açıklaması düzenleyerek, Roboski katliamını kınadı. Basın açıklamasını okuyan Ağrı BDP İl Başkanı Fahrettin Yıldırım, "AKP zulmünün fetvacısı Fethullah Gülenin evlerine ateş düşürün köklerini kurutun yok edin fetvasından sonra Roboski'de 34 yurttaş katledildi" diye konuştu.

DOĞUBEYAZIT

BDP Doğubayazıt İlçe binası önünde de yapılan eyleme, aralarında BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP İlçe Başkanı İbrahim Kaya, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, TUHAYD-DER Doğubayazıt Temsilcisi Mehmet Bozkut, kentte bulunan STK'lar, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Yüzlerce kişi buradan Belediye İnsan Hakları Anıtı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, katliamda yaşamını yitiren 34 yurttaşın fotoğraflarının olduğu pankart ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. Kitle sık sık," Bijî Serok Apo", "Katil Erdoğan" ve "Roboski halkı yalnız değildir" sloganları attı. Polis ablukası altında yapılan yürüyüşte, polislerin gençleri kameraya alması dikkat çekti. Yürüyüşün ardından Belediye İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapan BDP Doğubayazıt İlçe Başkanı İbrahim Kaya, hükümete seslenerek, "80 yıllık imha ve inkar politikalarını sürdürerek Kürt sorununu çözemezsiniz. Kürt sorununu ancak Sayın Abdullah Öcalan'ı muhatap alarak çözebilirsiniz" dedi. Ardından konuşan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ise, "Katliamın takipçisi olacağız. Bütün uluslara arası alana katliamı taşıyıp sorumluların ortaya çıkması için çalışacağız" diye konuştu.

Açıklamaların ardından herhangi bir gerginlik yaşanmazken, dağılma sırasında 8 çocuk gözaltına alındı.

HAKKARİ

Roboski katliamının yıl dönümü nedeniyle Hakkari Üniversitesi öğrencileri, Hakkari Üniversitesi Colemerik Meslek Yüksekokulu bahçesinde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Açıklama öncesinde katledilen 34 yurttaşın isimleri okunarak, 'Burada' denildi. Öğrenci konseyi adına açıklamayı okuyan Elif Kaya, "Roboski katliamının temelinde, Kürt halkını yok etme politikasıdır" dedi. Kaya, duyarlı herkese alanlarda mücadele etme çağrısında bulundu.

Polis öğrencilere müdahale etti

Açıklamanın ardından, öğrenciler ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis gerginliğe biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahalenin ardından başlayan olaylar mahallelerde devam ediyor.

ŞEMDİNLİ

Şemdinli ilçesinde bulunan İMKB, Anadolu, Şemdinli Lisesi ve Endüstri Teknik Meslek Lisesi öğrencileri, Roboski katliamının yıl dönümü nedeniyle, kente 3 kilometre uzaklıkta bulunan Pesan Çayı'ndan ilçe merkezine yürüyüş düzenledi. Öğrenciler, yürüyüş boyunca, "Roboski halkı yalnız değildir", " Kürt halkı uyuma Roboski'ye sahip çık" ve "Roboski katili AKP devleti" sloganları attı. Polis ablukası altında yapılan yürüyüş sloganlarla sona erdi.

MUŞ

Muş Belediye Meydanı'nda bir araya gelen binlerce yurttaş Roboski katliamını protesto etti. Meydanda yapılan yürüyüşte, Roboski'de yaşamını yitirenler için siyah pankartlar açılırken, kitle sık sık "Katiller halka hesap verecek" şeklinde sloganlar attı. Daha sonra açıklama yapan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Roboski'de 34 yurttaşın savaş uçakları ile katledilişinin üzerinden bir yıl geçtiğini ifade ederek, "İçişleri bakanından başbakanın istifa ettiği bir dünyada yaşıyorken, 34 yurttaşlarımızın katliam fermanını verenlerden ses çıkmıyor. Vicdanları sızlamıyor mu acaba ?" dedi.
Yapılan konuşmalarının ardından eylem 5 dakikalık oturma eylemi düzenlendi. Oturma eyleminde görüntü alan polis ve yurttaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Daha sonra eylem sona erdi

Öğrencilerde protesto etti

Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileri ise, Roboski'de katledilen 34 yurttaş için imza kampanyası başlatı. Muş Belediyesi önünde bir araya gelen öğrenciler, 'Roboski için adalet ' pankartı açtı. Muş Alparslan Üniversitesi öğrencisi Muhammed Akman kısa bir açıklama yaptı.

VARTO

BDP Varto İlçe Örgütü, protesto yürüyüş düzenledi. BDP İlçe binası önünde başlayan eyleme, aralarında BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, çok sayıda yurttaş katıldı. "Katliamı lanetliyoruz" pankartı taşıyan kitle, Belediye İşhanı önüne kadar yürüyüş düzenledi. BDP Muş Milletvekili Demir Çelik burada kısa bir açıklama yaptı.

BULANIK

Muş'un Bulanık ilçesinde katliamı basın açıklaması ile protesto edildi. Yaşamını yitiren 34 yurttaşın fotoğraflarının bulunduğu poster ve siyah bezin asıldığı alanda "Çarxa Şoreşe" marşı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Daha sonra konuşan BDP İlçe Yöneticisi Ziya Bingöl, kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitiren KADEP Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi'ye başsağlığında bulundu. Bingöl, Ortadoğu ve Kürdistan coğrafyasında devam eden savaş ve katliamların son bulması için PKK Lideri Abdullah Öcalan ile müzakerelerin başlaması gerektiğini belirtti.

MALAZGİRT

BDP Malazgirt İlçe Örgütü, Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle ilçe binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya BDP'li belde belediye başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı."Roboski katillerini lanetliyoruz" dövizlerin taşındığı açıklamada konuşan, BDP Malazgirt İlçe Başkanı Nihat Kalın, devletin Roboski katliamın üzerini örtmeye çalıştığını belirtti.

ŞEMDİNLİ

Kepenklerin açılmadığı Şemdinli ilçesinde katliam basın açıklamasıyla protesto edildi. BDP İlçe binası önünde yapılan basın açıklamasına Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre BDP İlçe başkanı Cabbar Taş, BDP, MEYA-DER yöneticileri ile ilçe sakinleri katıldı. Grup adına açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Cabbar Taş, Kürtler bir kez birer yurttaş gibi haklarının olmadığı katliamlarla gösterilmek istendiğine dikkat çekti. Açıklama katliamın protesto edildiği sloganlarla son buldu.

GÜROYMAK

Bitlis'in Güroymak (Norşin) ilçesinde düzenlenen basın açıklamasına aralarında BDP Bitlis İl Başkanı Şahin Çoban, BDP Bitlis, Güroymak, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Hizan, Mutki il ilçe yöneticileri, İHD, KURDİ-DER, Eğitim Sen üyeleri, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. BDP Güroymak ilçe binası önünde toplanan yüzlerce kişi buradan Norşin Kent Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, "Roboski faşişme mezar olacak " sloganları atıldı. Meydanda son bulan yürüyüşten sonra Roboski Anıtı önünde basın açıklaması düzenlendi. İlk olarak konuşan BDP Bitlis İl Başkanı Şahin Çoban, Kürt halkının tarihten bu yana sürekli katliamlara tabi tutulduğunu belirtti. Ardından konuşan BDP Güroymak İlçe Başkanı Hakan Tadik, Kürtlere yapılan tüm katliamların bu güne kadar hep meşrulaştırılmaya çalışıldığını AKP döneminin Kürt katliamı olarak tarihe geçen Roboski katliamının da AKP iktidarı tarafından meşrulaştırılmak istendiğini söyledi. Açıklamanın ardından yakalarına siyah kurdele takan yüzlerce kişi, tek tek isimleri okunan 34 yurttaş için hep bir ağızdan buradayız dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.