1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. İBB'den Yeni 'Taksi Plakası' Sistemi
İBB'den Yeni 'Taksi Plakası' Sistemi

İBB'den Yeni 'Taksi Plakası' Sistemi

İBB'nin açıkladığına göre taksi plakası satışında artık ‘şoförlük mesleği geçim kaynağı’ şartı aranacak. Ayrıca oluşturulacak komisyonla mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme yapılacak.

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun,  Ekrem İmamoğlu’nun “Taksi plakası ağalığı bitecek. Bir avuç plaka ağası kaybedecek” sözlerinin ardından ticari taksi plakası sahipliği konusunda yeni bir uygulamanın bugün itibariyle hayata geçirildiğini açıkladı.

Ongun’un “Rantı engelleyecek, hizmet kalitesini artıracak” sözleriyle duyurduğu uygulamaya göre taksi plakası satışında yasadaki ‘şoförlük mesleği geçim kaynağı’ şartı aranacak.

Ayrıca İBB, esnaf odaları ve emniyet birimleri temsilcilerinden oluşturacağı komisyon ile mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme yapacak.

'Tek geçim kaynağı' şartı

Mevcut taksi plaka sahipleri, plaka satışını yaparken, alıcının da ‘şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş’ olmasına bakılacak.  Buna göre alıcının tek geçim kaynağının ‘şoförlük’ olduğunu ispatlaması gerekiyor.

Ticari plaka tahsis belgesi başvurularında, beyanında ‘şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini belgelemesi gerekecek. Bu belgelerde de ilgili resmi kurum onayı aranacak.

Süreç nasıl işleyecek?

Ticari Plaka Tahsis Belgesi başvurularında; İBB’ye verilmek üzere plaka edinmek isteyen kişiye ait E-Devlet üzerinden elde edilmiş ve karekod/barkod ile doğrulanabilecek şekilde ‘Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulaması’, ‘SGK’ya Tabi İşyeri Kaydı ve Sigortalılıktan Kaynaklı Borç Bilgisi Sorgulaması’ ‘Araçlarım Sorgulaması’ talep edilecek.

İlgili belgelerle doğrulamanın yeterli görülmediği hallerde vergi dairesi veya benzeri kurumlardan da ilave belge talep edilecek.

Ticari plakaların tek sahibi olacak

Ticari plaka alımında çoklu hisselere bölünmesi de ortadan kalkıyor. Denetimler kapsamında araç sahiplerine ulaşılması gereken durumlarda da sıkıntılar yaşanmasından dolayı kanuni zorunluluklar dışında (veraset, mahkeme kararları vs.) ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak.

Ticari plakaların yüzde 1, yüzde 2 vb. hisseler veya 1/16 ya kadar (Bijon hisse adı altında) satılması nedeniyle, (daha önce hisseli halde satılan plakanın hisseli şeklinde satışı dâhil) olup yalnızca hissedarlar arası yüzde 100 hisse tamamlamaya yönelik satışlar yapılabilecek. 

Komisyon kurulacak

Mevcutta taksi, taksi dolmuş veya minibüs plaka sahiplerinin ‘şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğine’ dair Bakanlar Kurulu kararı veya 5216 sayılı Kanun kapsamında, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile esnaf odalarının katılımıyla çalışma komisyonu kurulacak.

Bu komisyon taksi plaka sahiplerinin mevcut şartlara uygun olup olmadığını denetleyecek. Şartları taşımayan ticari plakaların ruhsatlarını askıya alabilecek.

5 bin taksi talebi UKOME'de

Her ay gerçekleşen ve bu ay 28 Ekim’de yapılması planlanan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında İBB’nin daha önce de sunduğu İstanbul’a 5 bin taksi talebi yine gündeme gelecek.

Daha önce dokuz defa UKOME’de reddedilen teklif onuncu kez oylamaya sunulacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.