
Özgür Gündem 17 yıl Sonra YAYINDA
1992'de çıktığında iki yılda 37 çalışanı öldürülen, hakkında toplam 335 gün yayın durdurma cezası verilen Özgür Gündem gazetesi 17 yıl sonra yeniden okuyucusuyla buluştu.
1992'de çıktığında iki yılda 37 çalışanı öldürülen, hakkında toplam 335 gün yayın durdurma cezası verilen Özgür Gündem gazetesi 17 yıl sonra yeniden okuyucusuyla buluştu.
Yayın hayatına 30 Mayıs 1992'de İstanbul'da başladıktan sonra kısa sürede Güneydoğu'da çalışan 30'u muhabir olmak üzere 76 çalışanı öldürülen Özgür Gündem gazetesi 17 yıl sonra yeniden okuyucusuyla buluştu.
Gündem gazetesinin çalışanı ve Günlük gazetesi Ankara Temsilcisi Hüseyin Aykol, gazetenin yayın yaptığı dönem boyunca yaptığı haberler ile büyük yankılar uyandırdığını hatırlatarak, Özgür Gündem'in Kürt basını açısından bir simge haline geldiğini belirtti.
Kapatılmasının ardından yine özgür basın geleneği içerisinde gazetecinin birçok farklı isimlerle çıkmaya devam ettiğini ifade eden Aykol fakat Özgür Gündem isminin bir simge haline gelmesinden kaynaklı diğer çıkan günlük gazetelerinden her zaman Özgür Gündem ismi ile anıldığına dikkat çekti.
Aykol; "Günlük Gazetesi olarak ikinci yılımızı doldurduk. Ancak, herkes bizi Özgür Gündem olarak biliyor. Çünkü Özgür Gündem Kürt basınında bir simgeydi" dedi.
İki yılda 67 çalışanı öldürüldü
14 Nisan 1994'te kapatılan Özgür Gündem gazetesi hakkında üç kez 30 gün; 15 kez 15 gün; iki kez 10 gün olmak üzere toplam 20 davada kapatma kararı çıkmıştı. Gazete çalışanları ve editörleri toplam 147 yıl hapis ve 21 milyar lira para cezasına çarptırılmıştı.
Gazeteciler Hafız Akdemir'den, Susurluk Raporu'nda devletin cinayetini itiraf ettiği Apê Musa'ya (Musa Anter) kadar 67 çalışanı Jandarma İstihbaratı Terörle Mücadele (JİTEM) ve Hizbul-Kontra tarafından öldürüldü.
Özgür Gündem, yayın yaptığı dönemin koşulları itibarıyla Kürt basını için günlük yayın yapan tek gazete olurken, tüm ezilenlerin, emekçilerin, yoksulların sesi oldu.
Gazete yayına girdiği 7. gününde Amed (Diyarbakır) muhabiri Hafız Akdemir öldürüldü. Ferhat Tepe ve Nazım Babaoğlu başta olmak üzere 30 muhabiri haber peşinde koşarken katledildi. Olağanüstü Hal (OHAL) bölgesine girişi yasaklanan gazetenin dağıtımını üstlenen dağıtımcıları da ortadan kaldırıldı.
Gazete kadrosundan bazı isimler...
Gazetenin sahibi Yaşar Kaya, yazı işleri müdürlüğünü Besim Döner ve Kemal Şahin üstlenmişti. Genel yayın yönetmeni Gurbetelli Ersöz, yayın yönetmeni yardımcısı Fahri Ferda Çetin, yazarları, Ali Fırat, Ercan Kanar, Ertuğrul Kürkçü, Yalçın Küçük, Fikret Başkaya, Sedat Yurtdaş, Cemil Gündoğan, Mehmet Yılmazer, Mustafa Erdoğan, Server Tanilli, Faik Bulut, A. Başer Kafaoğlu, İbrahim Gürbüz, Sezai Sarıoğlu, Suat Bozkuş, Mihri Belli, Temel Demirer, Engin Erkiner ve M. Can Yüce idi.
Ardılı Özgür Ülke gazetesi de bombalandı
14 Nisan 1994'te kapatılan gazetenin ardından "Özgür basın geleneği" çeşitli isimlerle devam etti. Baskı sansür ve cinayetlerin durmadığı 21 yıl boyunca 30'da fazla gazete kapatıldı. Özgür Gündem'in ardılı olan Özgür Ülke gazetesi 28 Nisan 1994 yılında yayına başladı. Gazetenin üç bürosu 3 Aralık 1994'te bombalandı.
Saldırılarda Ersin Yıldız yaşamını yitirirken gazetenin 21 çalışanı da yaralandı. Bombalama emrinin dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in verdiği Tempo dergisinde yayımlanan belgeyle ortaya çıktı.
21 yıldır süren gelenek
17 Nisan 1994'te kapatılan gazetenin ardından 'Özgür basın geleneği' çeşitli isimlerle devam etti. Baskı sansür ve cinayetlerin durmadığı 21 yıl boyunca 30'da fazla gazete kapatıldı. Çalışanların yüzlerce yıl hapis cezası verildi.
Ardılı olan Özgür Ülke gazetesi 28 Nisan 1994 yılında yayına başladı. Gazetenin üç bürosu 3 Aralık 1994'te bombalandı. Saldırılarda Ersin Yıldız yaşamını yitirirken gazetenin 21 çalışanı da yaralandı.
HABERE YORUM KAT