1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Birikim ve Tecrübelerini Yeni Kayıt Yapan Arkadaşlarına Aktardılar
"Örgüt Yok" Diyen Dink Davası Hakimi Tutuklandı

"Örgüt Yok" Diyen Dink Davası Hakimi Tutuklandı

Dink cinayetinde “Örgüt yok” kararı veren, hakim Eryılmaz tutuklandı. Üye hakim Başer bir yıldır tutuklu, hakim Çağdır ile Savcı Usta aranıyor.

A+A-

Hrant Dink cinayeti davasında ilk kararı veren eski İstanbul Özel Yetkili 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Rüstem Eryılmaz, HSYK’nın açığa alma kararının ardından Gülen Cemaati soruşturması kapsamında tutuklandı.

Agos’un haberine göre yine aynı heyetten hakim Mustafa Başer de 1 Mayıs'ta 2015'te tutuklanmıştı. Diğer üye hakim Hadi Çağdır hakkında 19 Temmuz 2016,  savcı Hikmet Usta hakkında da 16 Temmuz'dan beri “tutuklamaya yönelik” yakalama kararı var.

Eryılmaz: Örgüt var, delil yok

Dink davası heyeti “Örgüt yoktur” kararıyla tartışma yaratmış, Eryılmaz kendisini arayan bir gazeteciye telefonda “Örgüt var, delil yok. Delil yetersizliğinden beraat kararı verdik” açıklamasını yapmıştı.

Usta: Örgüt Ergenekon

 Savcı Hikmet Usta ise kararı temyiz edeceğine ilişkin dilekçesinde, Eryılmaz’ın açıklamasına karşı “Örgüt de var, delil de. Hem de fazlasıyla var” ifadesini kullanmıştı. Hrant Dink’i Ergenekon örgütünün Trabzon hücresinin öldürdüğünü ileri süren Savcı Usta, mahkemenin delilleri göz ardı ederek beraat kararı verip yasaya aykırı davrandığını söylemişti.

Yargıtay bozmuştu

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 15 Mayıs 2013’te İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Dink cinayetine ilişkin “Örgüt yoktur” kararını, “sanıkların suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan ceza alması gerektiğini belirterek bozmuştu. Yüksek mahkeme, cinayet suçundan Yasin Hayal’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını ise “azmettirmekten değil”, “cinayete iştirak etmek” şeklinde düzelterek onamıştı.

Rüstem Eryılmaz Kimdir?

Ocak 2012’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’inde görülen Hrant Dink davasının heyet başkanı olan hakim Eryılmaz, Hrant Dink davasınında sadece Ogün Samast ve Yasin Hayal’i suçlu bulmuş, diğer tüm sanıkları “örgüt bulunmadığı” gerekçesiyle Hrant Dink cinayetinden tahliye etmişti. Erhan Tuncel, Osman Hayal gibi isimler bu karardan sonra serbest kalmıştı.

2012 yılının Şubat ayında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Hrant Dink cinayeti davasını karara bağlayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ve davanın savcısı Hikmet Usta hakkında inceleme başlatılması talebini kabul etmişti.

2015 yılının Ocak ayında ise HSYK tarafından Urfa'ya düz hakim olarak atanmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.