1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Okullarda Uyuz Tehlikesi, ‘Gece Kaşıntılarına Dikkat!’
Okullarda Uyuz Tehlikesi, ‘Gece Kaşıntılarına Dikkat!’

Okullarda Uyuz Tehlikesi, ‘Gece Kaşıntılarına Dikkat!’

Muş’ta bazı okullarda çocuklarda görülen uyuz hastalığının kentte henüz alarm seviyesinde olmadığı belirtildi.

A+A-

Muş’ta da okullarda uyuz hastalığı görülmeye başladı.

Muş’ta bazı okullarda çocuklarda görülen uyuz hastalığının kentte henüz alarm seviyesinde olmadığı belirtildi.

Muş İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre ise, uyuzun 15-20 dakikalık bir temasta kolayca bulaşabildiği uyarısı yapıldı.

Açıklamada, “Uyuz bulaşı açısından özellikle okullar, yurtlar, koğuşlar, hapishaneler ve bakım evleri gibi toplu yaşam alanları risk altındadır. Yatak takımı, giysi ve havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı uyuzun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırıcı etkenler arasındadır” denildi.

GECE KAŞINTILARINA DİKKAT!

Uyuzun en önemli belirtisinin şiddetli gece kaşıntısı olduğunun belirtilen açıklamada, “Kaşıntı, kişinin yatağa girip ısınması ile artar ve kişiyi uykudan uyandırabilecek şiddette iken gündüzleri daha hafiftir. Kaşıntı genellikle el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, bilekler, koltuk altları, dirsekler ve kasıklarda görülmekle birlikte tüm vücutta görülebilmektedir. Hastalığın en belirgin bulgusu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, uyuz böceğinin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünellerdir. Kişilerde özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı ve deride görülen içi su dolu keseciklerin görülmesi uyuz şüphesini arttırır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bir an önce Sağlık Kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastalık belirtilerinin başlamadığı bu dönemlerde bile kişi uyuzu başkalarına bulaştırabilir” ifadelerine yer verildi.

HİJYEN UYARISI

 Uyuz hastalığı ile mücadelenin tedaviye uyum ve hijyen koşulları olduğunu hatırlatan uzmanlar “Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan diğer kişilerin de eş zamanlı tedaviye alınması son derece önemlidir. Özellikle aile bireylerinin, kaşıntısının olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka birlikte tedavi olması gerekmektedir. Aynı anda tedavi uygulanmadığı takdirde hastalık kişiden kişiye bulaşmaya devam edecektir. Uyuz hastası ve evde beraber yaşadığı kişiler tarafından kullanılan giysiler, çarşaflar ve havlular en az 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir. Yatak takımları birkaç gün havalandırılmalıdır. Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması gerekir. Ayrıca zemin ve mobilyalar elektrik süpürgesi ile temizliğine de önem verilmelidir” ifadelerini kullandılar.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler