1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. DBP Diyarbakır'da Konferans Düzenledi
OHAL 3 Ay Daha Uzatıldı

OHAL 3 Ay Daha Uzatıldı

Olağanüstü Hal (OHAL) üç ay daha uzatıldı.

A+A-

Olağanüstü Hal’in (OHAL) üç ay daha uzatılmasına ilişkin görüşmeler TBMM Genel Kurulunda tamamlandı. OHAL'i dördüncü defa uzatan Başbakanlık Tezkeresi, Genel Kurul'da yapılan oylamada kabul edildi.

Bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonrasında açıklanan tavsiyede OHAL’in üç ay daha uzatılması önerilmişti.

MGK'den "uzatılsın" tavsiyesi

MGK sonrası yapılan yazılı açıklamada konuya ilişkin şu açıklamada bulunulmuştu:

“FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele kapsamında yurt bütününde uygulanan Olağanüstü Hal değerlendirilmiş; demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak üzere, Olağanüstü Hal'in uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır.”

Uzatma tavsiyesi söylenmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “OHAL, Pazartesi günü Milli Güvenlik Kurulu gündemine gelecek, konuşacağız ve hükümetimize tavsiye kararını alacağız” açıklamasını yapmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım da OHAL ile ilgili “19'unda doluyor, prensip olarak bizim hükümet olarak kararımız, MGK'ya uzatılması yönünde teklif götürmek” demişti.

OHAL ilk olarak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016’da Meclis’te kabul edilmişti. O tarihten beri OHAL aralıksız sürüyor.

Birinci yılı doluyor

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016’da Meclis’te 461 milletvekilinin katıldığı oylamada 346 evet, 115 hayır oyu çıkarak OHAL kararı kabul edildi.

19 Ekim’de sona eren 3 aylık OHAL kararı yenilenerek üç ay daha uzatıldı.

19 Ocak’ta sona eren OHAL, ikinci kez uzatıldı.

19 Nisan’da süren OHAL de Meclis’te alınan son kararla üçüncü kez uzatıldı.

21 Temmuz’da birinci yılı dolan OHAL üç ay daha uzatılırsa dördüncü kez uzatılmış olacak.

Anayasada OHAL

Olağanüstü Hal yönetimini Anayasanın III. Bölümü düzenliyor. Bu bölümdeki Madde 119.’a göre OHAL, “Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım durumunda” uygulanıyor.

120. Madde “yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması” durumunda ilan edilen olağanüstü hali düzenliyor. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.