1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ogün Samast'a 22 yıl 10 ay CEZA
Ogün Samasta 22 yıl 10 ay CEZA

Ogün Samast'a 22 yıl 10 ay CEZA

Hrant Dink'i öldürmekten tutuklu Ogün Samast toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

A+A-

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldürmekten tutuklu Ogün Samast toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Samast'ın, Ertuğrul Özkök ve Emin Çölaşan'ı suçladığı ve Hegel'den alıntı yaptığı savunması şaşkınlıkla karşılandı.

Hrant Dink cinayeti sanığı Ogün Samast, yargılandığı 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Samast hakkında, tasarlayarak insan öldürmek ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından toplam 18 yıl 8 aydan 26 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Cezanın 21 yıl altı aylık bölümü tasarlayarak insan öldürme suçundan, bir yıl dört aylık bölümü ise ruhsatsız silah taşıma suçundan verildi.

Samast ve avukatı Levent Yıldırım, duruşmada toplam 44 sayfalık savunma okudu. Savunmanın 15 sayfalık bölümü Ogün Samast'ın kişisel savunmasından, geri kalan bölüm avukatın savunmasından oluştu. Samast'ın kişisel savunmasında Alman filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel'den sekiz kez söz etmesi dikkat çekti. Samast, hâkim üzerinden örnek vererek, görelilik kuramından da bahsetti.

"Özkök ve Çölaşan da yüzde 54 suçlu"

Hakime, "Bu salonun bir kısmı sizi çok yakışıklı bulabilir, bir kısmı ise başka türlü düşünebilir. Aynı şekilde, bir kısmı beni direkt katil olarak görebilir, diğerleri ise cahil beynime empoze edilen gazete manşetlerini, Ertuğrul Özkök ve Emin Çölaşan'ın bu cinayetteki payını hesaba katabilir" dedi.

Savunmasında birçok kez Özkök, Çölaşan, Hürriyet ve Vatan Gazetesi'nin adını kullanan Samast, tezini iletişim kuramcılarının teorilerine dayandırarak, "Basın yoluyla suça teşvik" edildiğini, ismi geçen gazetecilerin ve manşetlerin olaydaki suçunun %54 olduğunu iddia etti. Samast, tezinin bilirkişi tarafından araştırılmasını istedi ve bunu anayasal hak olarak talep ettiğini ekledi; savunmasına Nazım Hikmet'ten yaptığı alıntıyla son verdi.

"Cinayet günü ecstasy almıştı"

Avukat Levent Yılmaz ise 29 sayfalık savunmasında, Hrant Dink'in vurulduğu 19 Ocak 2007 tarihinden başlayarak, süreci özetledi. Yıldırım, Samast'ın olay günü uyuşturucu etkisinde olduğunu, Yasin Hayal'den çok korktuğu için "Hayır" diyemeyerek, "ecstasy" aldığını söyledi. Yılmaz, "Ogün ne yaptığını tam olarak hatırlamıyor, tanıklar da çelişkili ifade verdi. O yüzden kesin bir şekilde, 'Ogün Samast öldürdü' diyemeyiz" dedi.

Yıldırım, iddianamenin reddi ile beraat talep etti.

Karar için verilen 20 dakikalık aradan sonra hüküm açıklandı: Mahkeme, Samast'a tasarlayarak insan öldürmek suçundan TCK 5237'ye göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Suçu işlediği tarihte 17 yaşında olduğu için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 21 yıl 6 ay'a indirildi. Ayrıca ruhsatsız silah bulundurmak suçundan da önce iki yıl hapis cezası ve 900 TL adli para cezası alan Samast'ın cezası, 1 yıl 4 ay hapis ve 600 TL adli para cezasına indirildi.

Toplam ceza 22 yıl 10 ay olacak. Ogün Samast, Ceza İnfaz Kanunu uyarınca 22 yıl 10 ay hapis cezasının 3'te 2'sini yatacak. Yani 14 yıl 8 ay. Samast'ın dört yıldır cezaevinde olması da hesaplandığında süre 10 yıl 8 ay'a düşüyor.

"Mahkûm olduğunu ancak şimdi anladı"

Samast'ın mahkeme kararı okunurken şaşkınlıkla gerginlik arasında kalan yüz ifadesini, müdahil avukatlardan Sebu Aslangil, "Mahkûm olduğunu ancak şimdi anladı" diyerek yorumladı.

Müdahil avukatlardan Bahri Bayram Belen, mahkemenin doğru bir karar verdiğini belirterek, "Ceza alt sınırdan uzak, üst sınıra yaklaştı. Verilen, doğru bir karar. Ogün Samast'ın örgüte dâhil olma suçuyla ilgili davası ve yargılaması ayrıca devam edecek" dedi.

Belen ayrıca, Samast'ın şaşkınlıkla karşılanan savunmasının, "Hazırlanıp, eline verilmiş bir savunma" olduğunu söyledi.

"Referans verdiği filozofların, tarih ve bilim insanlarının isimlerini bile okuyamıyor. Savunmada, bir takım gazetecileri suçluyor. 'Cahildik, çocuktuk öfkeliydik, bizi onlar yönlendirdi, Asıl suçlu onlar' diyor. 'Onlar yargılanmıyorken ben neden hapisteyim?' diyor."

"Aslında, bu savunmayla istemeden, Hrant'ın vurulma eylemindeki bakış açısını tamamen koruduğunu gösteriyor: Hrant da düşünceleri beğenilmediği için 'cezalandırıldı.' Kimse kimsenin düşüncesini beğenmek zorunda değil, ben de Özkök'ün, Çölaşan'ın fikirlerini hiç beğenmeyebilirim ama onlar cezalandırılsın, yargılansın demek başka bir şeydir."

Hrant Dink davasının Türkiye için çok önemli olduğunu söyleyen Belen, "Bu ülkede işlenen siyasi cinayetlerden, faillerinin en azından bir kısmının bulunduğu ve cezalandırıldığı bir dava olması bakımından çok önemli olduğunu unutmamak gerek" dedi.

Samast'ın yedi gün içinde temyize gitme hakkı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.