1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ocak Ayında 68 İşçi Hayatını KAYBETTİ
Ocak Ayında 68 İşçi Hayatını KAYBETTİ

Ocak Ayında 68 İşçi Hayatını KAYBETTİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre ocak ayında en az 68 işçi hayatını kaybetti.

A+A-

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre ocak ayında en az 68 işçi hayatını kaybetti; 16'sı madencilik, 15'i inşaat ve 10'u metal sektöründen.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre ocak ayında en az 68 işçi hayatını kaybetti.

İşçi ölümlerinin 16'sı madencilik, 15'i inşaat ve 10'u metal sektörlerinde yaşandı.

Şehirlere göre, Zonguldak'ta 11, Gaziantep'te 10, İstanbul'da 6 ve İzmir'de 4 işçi öldü.

"Kozlu'da sorumlular: Bakanlık, Star ve TTK"

Bu ayki raporda, 7 Ocak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Zonguldak Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde sekiz maden işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği hatırlatılarak "Sorumlu Çalışma Bakanlığı, Star İnşaat ve TTK" dendi.

"Metan patlamasının gerçekleştiği Star İnşaat MHP'li milletvekili Ruhsar Demirel'in eşine aittir. Grubun diğer iştiraki Pano Madencilik'in diğer iki ortağından biri ise TTK Müdürü Dursun Akyürek'tir."

"Star İnşaat'a bağlı olarak çalışan maden işçileri geçen yıl ücretlerini düzenli alamadıklarını, çalışma koşullarının kötü olduğunu, iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu ve gaz maskelerinin bile olmadığını belirterek eylem yapmıştı.

"Geçen temmuz ayında, doktora gitme taleplerinin kabul edilmediği, yedek kıyafet ve çizme verilmediğini belirterek iş bırakmışlardı. Bakanlığın yaptığı denetlemelerde kontrol ve degaj sondajlarının yeterli yapılmadığı konusunda firma defalarca uyarılmış ve bu durum Sayıştay raporlarına da yansımıştı. Ancak eksiklikleri tespit edilmesine rağmen işletmeye sadece para cezası kesildi ve şirket faaliyetine devam etti."

"Antepte sorumlular: Galvaniz patronları, Bakanlık"

Yine 30 Ocak'ta Antep Güneydoğu Galvaniz fabrikasında yedi işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği hatırlatılarak "Sorumlu Güneydoğu Galvaniz patronları, Organize Sanayi Bölgesi sorumluları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" dendi.

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in açıklamasına göre, '2011 yılında iki kez teftiş görmüş, idari para cezasına çarptırılmış. Belli ki iş sağlığı ve güvenliği konusunda eksikleri olan bir işyeri'dir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, kaçak göçmen işçiliği maskelemeye çalıştı."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 2001-2011 arasında 12 bin 418 işçi öldü. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre 2012'de tüm iş kollarında en az 878 işçi öldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.