1. HABERLER

  2. Erdoğan: KAPINIZI KAPATMAYIN
Newroz Kars'ta Coşkuyla KUTLANDI

Newroz Kars'ta Coşkuyla KUTLANDI

Kars'ta yapılan Newroz kutlamalarına binlerce kişi katıldı.

A+A-
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Kars Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği Newroz kutlamalarına katıldı. Kars'ta yapılan Newroz kutlamalarına binlerce kişi katıldı.
Kars'taki kutlamada konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 2010 Newroz'unun Kürt halkı için çözüm yılı olacağını, Newroz'un da bunun başlangıcı olduğunu belirtti.


Kars'ta Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan kutlamalara BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, BDP PM Üyesi Hatice Çoban, Belediye Başkanları ve binlerce kişi katıldı. Newroz alanına gelenler polisler tarafından arandıktan sonra alana alınırken, alana "Ya demokratik çözüm, ya görkemli bir direniş" yazılı pankart asıldı. Alanda sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı atılırken, bazı gençler üzerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının bulunduğu tişörtleri giyerek alana geldi. KAÖ-DER üyesi öğrencilerinin alana girdiği sırada bir öğrencinin polislerin üstünü aramasına izin vermemesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşadı. BDP'li yöneticilerin devreye girmesiyle gözaltına alınmak istenen KAÖ-DER'li öğrenci, yeniden serbest bırakıldı. BDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan yaptığı kısa konuşmada, Türkiye'de insanların AKP-CHP arasında sıkıştırıldığını belirterek, bunun alternatifinin demokratik güçler olduğunu söyledi.


'2010 YILI ÇÖZÜM YILI OLACAKTIR'
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise konuşmasını Çanakkale savaşında yaşamını yitirenleri anarak başladı. Çanakkale'de göğüs göğüse çarpışan ve halen kucak kucağa yatan şehitlerin ortak bir vatan, ortak bir ülke için canlarını feda ettiklerini söyleyen Demirtaş, "Bugün bunun kıymetini anlamayanlar, orda koyun koyuna yatanları bugün inkar edenler utansın. Biz onları saygı ve rahmetle anıyoruz" dedi. Kars'ın Türkiye'nin protipi olduğunu vurgulayan Demirtaş, Türkiye'de barış ve kardeşlik adına toplumsal bir model yaratmak isteyenlerin öncellikle Kars'a bakmak zorunda olduğunu belirtti. Demirtaş, "Burada diliyle, kimliğiyle, inancıyla yüzyıllardır birlikte yaşamayı başarmış Kars halkı Türkiye'ye örnektir. Cumhuriyet'in demokratikleştirilmesi için yürüttüğümüz mücadelede Kars bizim için bir modeldir. Herkes bilmelidir ki, bu kadar baskıya, inkara, zulme, kışkırtmaya, darbelere ve zalimane tutumlara rağmen Kars halkı bir aradaysa işte çözüm budur. Halkların kardeşliği bizim çözüm modelimizdir" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin temel problemi olan demokrasi sorunu, Kürt sorunu, Alevi sorunu, başörtüsü sorunu, açlık, yoksulluk, işsizlik bütün bu sorunların çözümünün demokratik mücadele ve demokratik direnişte olduğunu ifade eden Demirtaş, bu nedenle 30 yıldır coşkuyla, kararlılıkla yürüttükleri mücadelenin 2010 yılında artık bir çözümü, demokratik bir zafere kavuşmasını istediklerini kaydetti. 2010 yılının Kürtler için çözüm yılı olduğunu ve Newroz'un bunun başlangıcı olduğunu belirten Demirtaş, "Newroz ateşi çözümün, barışın, özgürlüğün ateşidir. Kars'ta da bu coşkuyla yakılan ateş 3 gün içinde bütün Türkiye'ye dolaşacak ve gittiği her yere barış mesajlarını iletecektir" diye konuştu.
'ERDOĞAN’IN ZİHNİYETİ 1915 ZİHNİYETİDİR’
Konuşmasında anayasa değişikliği tartışmalarına da değinen Demirtaş, AKP'nin yeni bir anayasa yerine kısmi değişikliklerle yetindiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bizler burada Newroz coşkusu yaşadığımız saatlerde Ankara'da başka bir tartışma sürüyor. Yeni bir anayasa tartışmalarını rafa kaldırmış olan AKP Hükümeti kısmi bir kaç maddelik çözümle Türkiye'ye demokrasi getireceğini yargıyı demokratikleştireceğini iddia ediyor. Elbette bugüne kadar demokrasi adına atılmış en küçük adımı bile biz sahiplendik. Çünkü demokrasi mücadelesi asıl bizim yürüttüğümüz, bedel ödeyerek büyük bir kararlılıkla yürüttüğümüz mücadeledir. Ebetteki demokratikleşmeye katkı sunacak her türlü yasal ve anayasal değişiklik bizim talebimiz ve beklentimizdir. Ama şunun altını kararlılıkla çiziyoruz. Bu değişiklikler AKP'nin kendi yargı alanını ve yargı üzerinde kendi hakimiyetini oluşturmaya dönük olursa biz böyle bir oyunun içerisinde olmayacağız. Biz istiyoruz ki Anadolu topraklarında kendi ana vatanlarında özgürce yaşamak isteyen herkes sadece Kürtler içinde değil, herkes diliyle, diniyle, inancıyla özgürce yaşasın ve bunlar anayasal güvenceye kavuşturulsun. Bu ülkede halen Newroz kutlanırken W'mi, V'mi tartışması yaşanıyorsa Ankara'da yeni bir anayasayı tartışmanın zihniyeti oluşmamış demektir. Bu ülkede halen bu ülkenin Başbakanı 'Ben yüz bin Ermeni'yi sınır dışı ederim' diyorsa, Ankara'da halen demokratik bir zihniyet oluşmamış demektir. Bu bir utançtır, işte bu 1915 zihniyetidir. Öncellikle bu zihniyetin değişmesi gerekiyor, yoksa yasa maddelerini değiştirmek kolaydır."


Demirtaş konuşmasının ardından vatandaşlarla birlikte halay çekti. Çekilen halayların ardından kutlamalar Sanatçı Heme Heci'nin verdiği konserle sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
86 Yorum