1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Moskova'da 'Konser Salonu'na Silahlı Saldırı… Çok Sayıda Ölü Var!
Moskova'da 'Konser Salonu'na Silahlı Saldırı… Çok Sayıda Ölü Var!

Moskova'da 'Konser Salonu'na Silahlı Saldırı… Çok Sayıda Ölü Var!

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna silahlı saldırı düzenlendi.

A+A-

Rusya'nın başkenti Moskova’daki bir konser salonuna düzenlenen saldırıda ölü ve yaralılar olduğu açıklandı. Salondan patlama haberleri de geldi. Rus yetkililer, olayı "terör saldırısı" olarak niteledi.

Rusya’nın başkenti Moskova'nın merkezindeki Crocus City Holl isimli konser salonuna saldırı düzenlendi.

Piknik isimli ünlü Rus rock grubu konser verdiği sırada kamuflaj giysili en az üç kişinin içeridekilere ateş açtığı, ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Interfax ajansına göre, konser salonundan iki patlama sesi de de geldi.

'ÇATIDA KURTARILMAYI BEKLEYENLER VAR'

Rus medyasına göre konser salonunun bodrum katına sığınan yaklaşık 100 kişi tahliye edildi. Salonun çatı katında hala kurtarılmayı bekleyenlerin olduğu belirtildi. Saldırının ardından konser salonunda büyük bir yangın da çıktı.

'TERÖR EYLEMİ' NİTELEMESİ

Rusya İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatiana Moskalkova, saldırıyı "terör eylemi" olarak niteledi.

70'DEN ÇOK AMBULANS GÖNDERİLDİ

Moskova Valiliği olay yerine 70'den fazla ambulansın gönderildiğini açıklarken, yaralılar hastaneye kaldırıldı.

HAVALİMANLARI VE TREN İSTASYONLARINDA ÖNLEM

Rus basını, Moskova'daki havalimanları ve tren istasyonlarında güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurdu. Başkentte hafta sonu için planlanan etkinlikler de iptal edildi.

ABD UKRAYNA'YA KALKAN OLDU

Saldırının ardından gözler Ukrayna'ya çevrilirken, olay sırasında basın toplantısı yapmakta olan John Kirby'den "Şu an için Ukrayna'nın Moskova'daki saldırıya dahli olduğuna dair işaret yok" açıklaması geldi. Kirby, "Ukrana'yı Rusya içinde saldırı düzenlemeye teşvik etmiyoruz veya bunu yapmalarını sağlamıyoruz" dedi.

ABD'NİN MOSKOVA ELÇİLİĞİ UYARI YAYINLAMIŞTI

ABD Moskova Büyükelçiliği, 7 Mart tarihinde Moskova'daki ABD vatandaşları için terör saldırısı uyarısında bulunmuştu.

Elçiliğin internet sitesinde şöyle denilmişti:

"ABD, aşırılıkçı grupların konserler de dahil olmak üzere Moskova'daki büyük toplantıları hedef almayı planladıklarına dair haberleri takip etmektedir ve ABD vatandaşlarına önümüzdeki 48 saat boyunca büyük toplantılardan kaçınmaları tavsiye edilmelidir."

..haberin uzantısı 

ÖLÜ SAYISI 137'YE YÜKSELDİ… 

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonunda düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 137’ye yükseldi.

100'den fazla yaralının olduğu saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlenirken, saldırıya doğrudan karışan 4 terörist dahil 11 kişi yakalandı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall adlı konser salonuna dün akşam silahlı kişilerce saldırı düzenlendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde saldırganların salonda rastgele ateş açtıkları görüldü. Konser salonunun bulunduğu binanın çatısında da yangın çıktı, yangının söndürülmesi için yüzlerce ekip sevk edildi. Binanın çatısı bir süre sonra çöktü. 

"NE YAZIK Kİ KURBANLARIN SAYISI ARTABİLİR"

Rusya Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamada, olayın gerçekleştiği yerde uzmanların çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi. Hayatını kaybedenlerin cesetlerinin incelendiği aktarılan açıklamada, "Ne yazık ki kurbanların sayısı artabilir." ifadeleri kullanıldı. Olay yerindeki silah ve mühimmat dahil bütün delillerin hepsine el konulduğu, genetik, balistik ve parmak izi incelemelerinin yürütüldüğü belirtilen açıklamada, bütün kamera görüntülerine el konulduğu ve incelendiği ifade edildi. Rusya'dan yapılan son açıklamaya göre, hayatını kaybedenlerin sayısı 150'ye yükseldi.

SALDIRIYI DEAŞ ÜSTLENDİ

Terör örgütü DEAŞ, Moskova'daki saldırıyı mensuplarının düzenlediğini iddia etti. Terör örgütü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Moskova banliyösünde yer alan Krasnogorsk'taki konser salonuna örgüt üyelerinin saldırdığını ileri sürdü.

SALDIRININ FAİLLERİ YAKALANDI

Rusya İstihbarat Servisi (FSB), saldırıya doğrudan karışan 4 terörist dahil 11 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Saldırının özenle planlandığı belirtilen açıklamada, saldırganların Ukrayna sınırına doğru kaçmaya çalıştığına işaret edildi. Ayrıca, "Terör saldırısından sonra suçlular Rusya-Ukrayna sınırını geçmeyi planladı. Ukrayna tarafında temasları vardı" ifadelerine yer verildi.

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Rusya lideri Putin, terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği saldırının ardından ulusa seslendi. Konuşmasında, "Rusya'ya, halkımıza yönelik bu saldırıyı hazırlayan, teröristlerin arkasında duran herkesi tespit edip cezalandıracağız" diyen Rus lider, saldırı emrini verenlerin bulunacağı ve cezalandırılacağını vurgulandı. "Düşmanlarımız bizi bölmeyi başaramayacak" ifadelerini kullanan Putin, ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını söyledi. Son olarak, 24 Mart gününde ülke genelinde yas ilan edildiğini duyurdu.

UKRAYNA: SALDIRI PUTİN'İN PLANI

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Müdürlüğü'nün Telegram hesabından yapılan açıklamada, saldırının "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Rus özel servisleri tarafından planlanmış ve kasıtlı bir provokasyon" olduğu iddia edildi. Açıklamada, olayın Ukrayna'ya yönelik daha şiddetli saldırıları meşrulaştırma amacı taşıdığı öne sürüldü.

TÜM HALKA AÇIK ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Moskova'da hafta sonu tüm halka açık etkinlikler iptal edildi, terör saldırısını ele almak için bir görev gücünün kurulduğu açıklandı. Rusya Federal Ulusal Muhafız Servisi (Rosgvardiya), silahlı saldırıyı gerçekleştirenlerin yakalanmasına yönelik operasyonun sürdüğünü bildirdi.

ABD SALDIRIYI ÖNCEDEN BİLİYOR MUYDU?

Öte yandan; ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinden 8 Mart'ta yapılan yazılı açıklamada, ABD vatandaşlarından 48 saat boyunca Moskova'da kalabalık alanlardan uzak durmaları istenerek, "aşırılık yanlılarının" buraları hedef alma planları olduğu kaydedilmişti.

ABD'nin ardından İngiltere, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore'nin Moskova büyükelçilikleri Rusya'daki vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.