1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mısır'da Ordu Parlamentoyu FESHETTİ
Mısırda Ordu Parlamentoyu FESHETTİ

Mısır'da Ordu Parlamentoyu FESHETTİ

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun hemen öncesinde ordu parlamentoyu feshetti.

A+A-

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun hemen öncesinde ordu parlamentoyu feshetti.

Mısır'da ordu bugün parlamentoyu resmen feshetti. Güvenlik güçleri meclis binasının yanında nöbet tutmaya başladılar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere binaya sadece resmi izin ile girilebiliyor.

Mısır'da bu haftasonu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapılacaktı. Ancak Anayasa mahkemesi meclisteki milletvekillerinin üçte birinin anayasaya aykırı bir şekilde seçildiğini açıkladı. Bu noktadan sonra milletvekili seçimlerinin de yeniden yapılması da gündeme gelmişti. Anayasa Mahkemesi'nin diğer kararı da Mübarek dönemi başbakanı Ahmet Şefik'in cumhurbaşkanlığının önünde engel bulunmamasını açıklaması idi.

Meclisin çoğunluğunu oluşturan Müslüman Kardeşler, ordunun işleyişe bu şekilde müdahale etmesine olukça tepkili. Cumhurbaşkanı adayları, Müslüman Kardeşler'den (MK) Muhammed Morsi ile Mübarek zamanındaki hava kuvvetleri generali ve başbakan Ahmet Şefik idi. Dolayısıyla, ordunun müdahelesi MK tarafından, kendilerini zayıflatma amaçlı bir hamle olarak değerlendiriliyor. Cuma günü MK, destekçilerini oy vermeye gitmeye ve “eski rejimin temsilcilerini oy sandığına gömmeye” çağırdı.

Eski bir cumhurbaşkanı adayı ve BM'ye bağlı UAEK'in eski başkanı Muhammed El-Baradey, “Anayasasız ve parlamentosuz bir cumhurbaşkanı seçmek, bir diktatörden çok daha fazla güce sahip olacak bir imparator seçmeye benziyor” dedi.

MK'nın adayı Morsi, “bir entrika hazırlandığını” ve amacın “milletin iradesini tahrif etmek” olduğunu söyledi. Morsi, “Bu suçluların tekrar iktidara gelmesine izin vermeyeceğiz. Çürüyen rejimden geriye kalanları da alaşağı etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Başka bir MK yetkilisi Muhammed Meltagi de devlet televizyonunda Anayasa Mahkemesinin Kararı'nın “bir darbe” olduğunu belirtti.

Sokaklarda protestolar
Sokaktaki protestolar Mübarek rejiminde son başbakan olan Ahmet Şefik'e karşı. İskenderiye'de sokaklarda protestocular, “Halk Sefik'in gitmesini istiyor” ve “askeri rejime son” diyorlar.

ABD bağlantılı 6 Nisan Hareketi gençlik grubu, Morsi'yi desteklerken Tahrir Meydanı'nda Cuma günü, “Askerlerin yumuşak darbesine hayır” yürüyüşü yaptılar. Yürüyüşe 500 kişi katıldı. Protestolarda Selefiler de yer aldı.

Mısır'da kimi kesimler de Şefik'i laik bir devlet için tek şans olarak görüyorlar. Mübarek'i deviren başkaldırıda yer alan ancak İslamcılar ile eski rejim figürü arasında seçim yapmak yerine boykot seçeneğini değerlendiriyorlar.

Seçimlerde yüksek güvenlik
İkinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk tur seçimlerine kıyasla iki kat daha fazla güvenlik gücü görev alacak. 200 bin polis ve 200 bin asker, şiddet olasılığına karşı güvenliği sağlamak üzere görevli olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.