1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Apaçilerden Ceronimo TEPKİSİ
Mısır | 67 milyon Seçmen Cumhurbaşkanlığı İçin Sandığa Gitti

Mısır | 67 milyon Seçmen Cumhurbaşkanlığı İçin Sandığa Gitti

Ekonomik krizin ağırlaştığı Mısır'da seçmenler, yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitti.

A+A-

Düşük profilli rakiplere karşı yarışan Abdulfettah Sisi'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimler kapsamında oy verme işlemi, 12 Aralık'a kadar devam edecek.

Ekonomik krizin ağırlaştığı Mısır'da seçmenler, yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitti.

Mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin yanı sıra Mısır Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Ferid Zehran, Vefd Partisi Genel Başkanı Abdussened Yemame ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Hazım Ömer'in aday olduğu seçimlerde, ülkeyi 6 yıl boyunca yönetecek cumhurbaşkanı seçilecek.

Üçüncü dönem için yeniden aday olan ve düşük profilli rakiplere karşı yarışan Sisi'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2014 ve 2018 seçimlerinde yüzde 97 ile cumhurbaşkanı seçilen Sisi'nin, 2030'a kadar görevde kalması bekleniyor.

MUHALEFET 'SONUÇLAR ÖNCEDEN BELİRLENİYOR' DEMİŞTİ 

Seçimleri 'düzmece' olarak niteleyen Mısır Sivil Demokratik Muhalefet Hareketi'ne bağlı dokuz muhalefet partisi, geçtiğimiz haftalarda seçim yarışından çekildiklerini duyurmuştu. Muhalifler, 'seçim ortamının sınırları ve sonuçlarının önceden belirlendiğini' söyleyerek cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmayacaklarını açıklamıştı. 

'GERÇEK BİR DEĞİŞİM OLMAYACAK'

Muhalefet ve eleştirmenlerin yanı sıra, bazı seçmenler de bunu tek atlı bir yarış olacağı görüşünde. Reuters'a konuşan 35 yaşındaki pazarlama yöneticisi Aya Mohamed, "Seçimlerin olacağının farkındaydım ama ne zaman olacağı hakkında hiçbir fikrim yoktu. Bunu yalnızca sokaklardaki kitlesel Sisi kampanyaları sayesinde biliyordum" dedi. Mohamed, "Seçimleri pek umursamıyorum çünkü gerçek bir değişiklik olmayacağını biliyorum" ifadelerini kullandı. 

SONUÇLAR 18 ARALIK'TA AÇIKLANACAK

Mısır Ulusal Seçim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, seçimlerin ikinci tura kalması durumunda ikinci tur oy verme işlemleri yurt dışında 5-7 Ocak 2024, yurt içinde ise 8-10 Ocak 2024'te gerçekleştirilecek.

67 milyondan fazla seçmenin bulunduğu Mısır'da, bugün başlayan oy verme işlemi 12 Aralık'ta sona erecek. Sonuçlar ise 18 Aralık'ta açıklanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.