1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erciş Adnan Menderes Mahallesi’ne Asm Yapılıyor
Metin Göktepe Mezarı Başında Anıldı

Metin Göktepe Mezarı Başında Anıldı

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, yaşamını yitirişinin 24’üncü yıl dönümünde anıldı.

A+A-

Evrensel Muhabiri Metin Göktepe, katledilişinin 24’üncü yılında mezarı başında anıldı. Oğlunun mezarı başında konuşan anne Fadime Göktepe, "Bugün Metin gibi gazetecilik yapan herkesin birer Metin olduğunu" ifade etti.

İstanbul Alibeyköy Mahallesi'nde, 8 Mayıs 1996 yılında haber takibi yaparken gözaltına alınıp götürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonu’nda polisler tarafından işkence edilerek öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, yaşamını yitirişinin 24’üncü yıl dönümünde anıldı.

Göktepe’nin Esenler Atışalanı Kemer Mezarlığı’ndaki mezarı başında düzenlenen anmaya Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Türkiye Gazetecileri Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RFS) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Levent Tüzel ve çok sayıda kişi katıldı.

Göktepe’nin mezarına Evrensel gazetesi ve karanfiller bırakılırken, “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın”, “Gazetecilik suç değildir” dövizleri taşındı.

“Evrensel yazıyor Metin yaşıyor”, “Metin Göktepe ölümsüzdür” sloganlarının atıldığı anmada konuşan Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Göktepe’nin öldürülmesi ve dava sürecine değindi.

Göktepe davasında Türkiye’de ilk kez bir gazeteci cinayetinde faillerin ceza alıp hapis yattığını hatırlatan Polat, “Dava sürecinde ciddi bir hukuk mücadelesi verildi. Bu dava için neredeyse Türkiye’nin etrafında bir buçuk tur atıldı. Dava sonucunda istediğimiz bir sonuç çıkmasa da ilk kez bir gazeteci cinayetinde bir mahkumiyet yaşandı. Her geçen gün gazeteciliğe sahip çıkmak daha da önem kazanıyor. Bugün de basın kuşatma altında, her gün gazeteci davaları var. Tüm bu kuşatmaya rağmen gerçeğe sahip çıkan gazeteciler var. Geriye dönüp baktığımız da Metin Göktepe, Uğur Mumcu, Musa Anter, Hrant Dink ve kaybettiğimiz birçok meslektaşımız gerçeğin önemine ve halkın haber alma hakkında sahip çıkılması önemini bize bir kez daha hatırlatıyorlar” dedi.

Ardından söz alan Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, anmaya gelen herkese teşekkür ederek, Metin’in ölmediğini bugün Metin gibi gazetecilik yapan herkesin birer Metin olduğunu ifade etti.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MUTLAKA GELECEK’

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise, aradan geçen 24 yılda Türkiye’de basın üzerinde baskıların durulmadığını ifade etti. Tablonun değişmediğini söyleyen Durmuş, “Hala gazeteciler halka haberi ulaştırmak için büyük çabalar gösteriyorlar. Bugün Anadolu ve Çağlayan Adliyesi'nde 5 üyemiz yaptığı haberlerden dolayı yargılanıyor. Halka haberi ulaştırmak isteyen gerçek gazeteciler var, hala habercilik yapmak için uğraşan gazeteciler var. Gazetecilerin dayanışması ile Türkiye’ye mutlaka basın özgürlüğü gelecek” diye konuştu.

‘GELECEKTEN UMUTLUYUZ’

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren de, Göktepe'nin mezarı başında yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “24 yılda hem çok şey değişti, hem de hiçbir şey değişmedi. Aslında daha önce de egemenler gerçeklerin halka ulaşmasını istemiyordu, bugün de istemiyor. 24 yıl önce de gerçek gazetecilere baskılar vardı bugün de var. Bugün dünden daha umutluyuz. Her türlü baskıya hakikati kamuoyuna duyurmak isteyen gazeteciler var. Yeni bir medya doğuyor. Halka gerçeği ulaştırmaya çalışan. Bu bize umut veriyor egemenler panik halinde bu da bize umut veriyor. Metin Göktepe gazeteciliği, Uğur Mumcu gazeteciliği, Hrant Dink gazeteciliği, Musa Anter gazeteciliği önümüzü aydınlatıyor. Gelecekten umutluyuz. Tüm katledilen meslektaşları saygıyla anıyorum.”

‘METİN MÜCADELEYİ HATIRLATIYOR’

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise, gazetecilik anlamında geçmişin kara bulutları ile birlikte gazetecilik için verilen mücadelelerin de hatırlatılması gerektiğini belirterek, “Metin bize bu mücadele gerçekliğini hep hatırlatacak” ifadelerini kullandı.

‘BASKILARA KARŞI MÜCADELE EDEN GAZETECİLER VAR’

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da, bugün gazeteciliğin sınav verir gibi ince bir çizgide ilerlediğini ifade etti.

Emperyalist barbarlığın siyasi güç savaşında çatışmaları arttırdığı bir dönemden geçtiklerini söyleyen Gürkan, “Böylesi bir dönemde kalemini ve mikrofonunu egemenlerden yana kullanan halkın kanı üzerinden haber yazan gazetecilik bir yana, halkın mücadelesini taşıyan bölgede demokrasi ve barışının teminatının halkların kardeşliğini ifade eden gazetecilik anlayışı var. Siyasi iktidarın baskıları karşısında mücadele eden gazetecilik var” dedi.

‘HAKİKATİ KARŞIMIZA ÇIKARMAYA DEVAM EDİYOR’

Anmaya katılan CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu da, şunları dile getirdi: “Metin Göktepe gazeteciydi ve Metin Göktepe gazeteciliği var. 24 yıl önce gazeteciliği kendi yapıyordu bugün sizler, sayın basın emekçileri. Metin ve niceleri halka hakikatleri anlattığı için katledildiler. Halka hakikatleri anlatmanın bedeli o gün de vardı, bugün de var. Metin katledildikten 24 yıl sonra hep birlikte Metin’i bir kez daha anarken halka hakikatleri anlatmak için, mücadele verirken, hakikat her zaman bir yerden ışıldar ve Metin Göktepe şahsında mücadele eden gazeteciler hakikati karşımıza çıkarmaya devam ediyor.”

Anma konuşmaların ardından son buldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.