1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SUSUZ

  4. Kars - Ardahan Kara Yolu Tipi Nedeniyle Ulaşıma Kapatıldı
Mahmut Alınak'tan 'Sakıncalı MEKTUP'

Mahmut Alınak'tan 'Sakıncalı MEKTUP'

Mahmut Alınak'ın cezaevi koşullarını anlattığı mektubu, sakıncalı bulundu.

A+A-

Eski milletvekili, avukat Mahmut Alınak'ın cezaevi koşullarını anlattığı ve Başbakan'a göndermek istediği mektubu, cezaevi tarafından sakıncalı bulunarak gönderilmedi.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) soruşturması kapsamında tutuklanan Eski Kars ve Şırnak milletvekili, avukat ve yazar Mahmut Alınak'ın, Başbakan'a hitaben yazılmış cezaevindeki koşulları anlatan mektubu, Kocaeli 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulu tarafından gönderilmedi.

Alınak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a F tipi cezaevlerinde ağır bir tecridin hüküm sürdüğünü anlattığı mektubunun başbakanlık arşivine konulmasını istedi. Ama mektup "Kurum ve kurum uygulamaları hakkında yalan, yanlış ve asılsız bilgilerle kamuoyu oluşturmaya çalışmak" gerekçesiyle adresine ulaşamadı.  Kocaeli 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulu, “sakıncalı mektup” kapsamında değerlendirerek gönderilmesine izin vermedi.

"İnsanlık ölmüştür"

'İnsanlık ölmüştür' başlığı altında Kocaeli 2 Nolu F Tipi Cezaevinde maruz kaldığı uygulamayı kaleme alan Alınak, 12 Eylül 1980 darbesince cezaevinde kaldığını, ağır işkenceler gördüğünü ancak soyundurularak aranmadığını belirtti. Erdoğan’a hitaben yazılan faksta, maruz kalınan muamele şu ifadelerle anlatıldı:

“İlahi adalet, kardeşlik ve insan hakları sözcüklerini dilinden düşürmeyen iktidarınız zamanında hapishanede soyundurularak arandım. Ben ve benimle birlikte yedi kişi kelepçeli olarak getirildiğimiz Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevinin idari bölümüne kadar ayrı noktalarda tam 19 defa arandık. Aramalar X Ray cihazından geçirilmenin yanında, ayakkabılarımızın içine kadar ayrıntılı olarak yapıldı. Buna rağmen cezaevi idari bölümünde eroin ve esrar taşıyormuşuz gibi, bizden soyunmamız istendi. Biz toplu halde haysiyet kırıcı olduğunu söyleyerek soyunmayı reddettik.

Bunun üzerine Pazartesi günü (geldiğimizde Cumartesiydi) gelecek ekiplerin müdahalesi ile zor kullanılarak soymakta tehdit edip, bizi bir tecrit odasına kapattılar. Üç saat kadar o soğuk odada bekletildik. Yanımdakiler gencecik insanlardı, onların saldırıya uğramalarına ve dövülerek soyundurulmalarına yüreğim izin vermedi. Bunun üzerine soyunmayacağımızı, ancak soyarak arayacaklarsa bunu kendilerinin yapmasını söyledik. Böylece bizi bir odada tek tek soyarak aradılar. Sonra öğrendik ki, tüm F Tipi Cezaevlerinde aynı uygulama hüküm sürüyormuş.”

Guantanamo'yu aratmıyor

Uygulamanın insanlık dışı olduğunun, vicdanlara ve hukuka sığmayacağını belirten Alınak, Erdoğan’a “Hani yaratılanı yaratandan dolayı seviyordunuz? O sözleriniz burada komik kaçıyor” sözleriyle seslendi. Erdoğan’a 'çıplak arama işkencesi sürerken siz ve bakanlarınız, milletvekilleriniz, il ve ilçe yöneticileriniz nasıl rahat uyku uyuyabiliyorsunuz' sorusunu yönelten Alınak, tutuklularında insani hakları bulunduğunu belirterek, kendilerine esir muamelesi yapıldığını, avukatlarıyla yaptıkları görüşme sonrasında ayakkabılarının içinin bile arandığını söyledi. Avukatlarıyla görüşmeye gidip gelirken cebe el sokmanın, saat taşımanın yasak, görevlilere mektup ya da dilekçe verdiğinde ayağa kalkmanın mecburi olduğunun belirtildiği faksta şu değerlendirmeler yer aldı:

“Amerikan Guantanamo Hapishanesi’ni aratmayan bir tecrit hüküm sürüyor. Günün 24 saati beton üzerindeyiz. Betondan hastalanmamak için ayaklarımızın altına bir tahta parçası bile koyamayız. Adliyeye götürülüp getirilirken, ring adı verilen araçların hücrelerinde saatlerce kelepçeli olarak bekletiliyoruz. Kısacası bedenen, zihnen ve ruhen çürütülerek öldürülmek isteniyoruz. Sayın Erdoğan “terörist” diye hapishaneye tıktığınız bizler, hükümetinizin mührünü taşıyan bu uygulamaları, hayvanlara bile reva görmeyiz. Bir hayvanı bilmeden, istemeden incitmişsek eğer, acı çeker, ondan özür dileriz. Ve o acıyı hayat boyu taşırız yüreklerimizde.”

Faksı bu uygulamaya sona erdirilmesi için göndermeyi amaçladığına dikkat çeken Alınak, sadece tarihe not düşmek istediğini kaydederek, “Bu faksı çöpe atmayın, bir gün özür dilemek için lazım olur diye başbakanlık arşivine koyun” dedi.

"Yalan yanlış asılsız bilgiler"

Kocaeli 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulu faksı göndermeme gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Fax yazısının içeriğinin 'Kurum ve kurum uygulamaları hakkında yalan, yanlış ve asılsız bilgilerle kamuoyu oluşturmaya çalışmak' olduğu anlaşıldığından bu nedenle, söz konusu fax yazısının ilgili yere gönderilmesinin uygun olmayacağı kanaati ile; Bahse konu fax yazısının Ceza ve İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infaz hakkında tüzüğün 91, 122, 123 maddelerine göre ilgili yere gönderilmemesine"

"Hangi asılsız bilgiyi öne sürmüşüm?"

Alınak ise disiplin kurulunun kararına itiraz ederken hangi ifadelerinin yanlış olduğunun belirtilmesi gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

Hangi yalan, yanlış ve asılsız bilgiyi ileri sürmüşüm? Disiplin Kurulu’ nun açıklaması gerekiyor! Acaba bu cezaevinde tutuklular soyundurularak aranmıyor mu? Avukat görüşüne gidip gelirken, altı kez üstümüz ve ayakkabılarımızın içi aranmıyor mu? Cebe el sokmak yasak değil mi? Koğuşa gelen görevlilere dilekçe ya da mektup verilirken ayağa kalkma zorunluluğu yok mu? Saat taşımak yasak değil mi? Mektup yollamak için bile dilekçe yazma şartı aranmıyor mu?

Cezaevi Müdürlüğü, “Böyle uygulamalar yok” diyorsa, bunu bize yazılı olarak bildirebilir mi? Bunu yapamaz, çünkü söylenenlerin hepsi doğrudur. Benimle birlikte hapishaneye getirilen yedi genç dinlense, bu hukuksuzluk tüm çıplaklığı ile gün yüzüne çıkacak. Sadece bu gençlerin değil cezaevindeki yüzlerce insanın bilgisine başvurulabilir. Çünkü herkes aynı hukuksuzluğa uğramış ve uğramaya devam ediyor!

İlgili Haber

AİHM ŞİKAYET EDİLECEK

Kars ve Şırnak eski milletvekili Av. Mahmut Alınak, tutuklu bulunduğu Kocaeli 2 No’lu F Tipi cezaevinde haksız olarak soyundurulduğu iddiasıyla Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü hakkında “ Görevi Kötüye Kullanmak” suçundan dolayı şikayette bulundu.

İç hukuk yolları açılmadığı takdirde ileriki zamanlarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM)’e başvuracağını belirten Alınak’ın avukatı ve oğlu Av. Halit Sinan Alınak, yaptığı yazılı açıklamada; “Yazdığı makaleler nedeni ile tutuklanan Babam ve müvekkilim Mahmut Alınak, hapishanedeki haksız soyundurulma olayı ile ilgili olarak Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü hakkında “ Görevi Kötüye Kullanmak” suçundan 27. 12. 2011 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak şikayetçi olmuştur. İç Hukuk yolları tükendikten ya da makul bir müddet geçtikten sonra AİHM başvurulacaktır.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.