1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Milyonlar Şeytan Taşlayıp Hacı Oldu
Macron | Türkiye Tehlikeli Bir Oyun Oynuyor

Macron | Türkiye Tehlikeli Bir Oyun Oynuyor

Libya sorunuyla ilgili Türkiye'yi "tehlikeli bir oyun oynamakla" suçlayan Fransa Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Berlin zirvesindeki taahhütlere uymadığını da savundu.

A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Libya'da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni destekleyen Türkiye'yi ülkede "tehlikeli bir oyun" oynamakla suçladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile yaptığı görüşme sonrasında Libya'ya ilişkin açıklamalarda bullunan Macron, şöyle konuştu:

"Bugün Türkiye'nin Libya'da tehlikeli bir oyun oynadığını ve bunun Berlin Konferansı'nda verilen bütün taahhütlere aykırı olduğunu düşündüğümü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açıkça söyleme fırsatım oldu."

Macron, Sirte'nin Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından alınması halinde, batı sınırını korumak için Libya'ya askeri müdahaleyi gündeme getiren Mısır'ın endişelerinin de "meşru" olduğunu dile getirdi.

Berlin zirvesinde ne olmuştu? 

Ocak ayı sonunda Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen zirveye katılan ülkeler, Libya'da taraflar arasında ateşkesi desteklemeyi, silah ambargosuna uymayı ve ülkenin iç işlerine karışmamayı taahhüt etmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de geçen hafta Türkiye'nin Fransız savaş gemisini taciz ettiği yönündeki suçlamasının inceleneceğini açıklamıştı.

Almanya da uyarmıştı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün Roma'da mevkidaşı Luigi Di Maio ile bir araya geldiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi'nin Libya'ya askeri müdahale seçeneğinin gündeme gelebileceği açıklamasının ardından bölgedeki mevcut gerilimin daha da tırmanabileceği" konusunda uyardı.

Dışişleri Bakanı, "İşte tam da bu yüzden acil bir ateşkes gerekli" diye konuştu.

Alman hükümet sözcüsü Stefan Seibert de bugün yaptığı açıklamada, Libya'daki gerilimin bölgesel bir krize evrildiğine dikkat çekti. Seibert, Ocak ayında Berlin'deki konferansta Libya'ya yönelik silah ambargosunun daha sıkı uygulanması kararına uyulması gerektiğini kaydetmişti. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel de geçtiğimiz günlerde bölgedeki gerilimin azaltılması için Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile telefon görüşmeleri yapmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.